21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 16 januari 2017 07:00 - Uppdaterad 17 januari 2017 20:23

SVT öppnar ny redaktion i Övertorneå

Ahti Aasa blir SVT:s medarbetare i Övertorneå.

Ahti Aasa

SVT öppnar inom kort sin 34:e redaktion - i Övertorneå, Redaktionen ska främst producera innehåll på meänkieli.

Ahti Aasa, redaktör SVT Meänkieli, blir SVT:s medarbetare på redaktionen. 

SVT kommer att dela lokaler med Sveriges Radio och två anställda kommer från start att bemanna redaktionen - med separata uppdrag. Från SVT blir det Ahti Aasa från SVT Meänkieli och från SR Ida Brännström från Meänraatio.

Meänkieli är sedan år 2000 är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Strategisk placering

- Övertorneå är en strategisk placering. Tätorten finns centralt i meänkieli-området och här finns närheten till Finland. Vi vet hur intresserad vår publik är av våra grannländer. Vi får en ökad geografisk närvaro i denna vidsträckta del av landet, och en ökad beredskap om något stort händer, skriver divisionschef Anne Lagercrantz på SVT-bloggen. 

- Att ha många redaktioner spridda över hela landet är också en del i SVT:s arbete med förtroendet hos tittarna, sa VD Hanna Stjärne när hon intervjuades i Ekot på lördagen och berättade om den nya SVT-redaktionen.

Kirsi Vanttaja ser fram mot att besöka nya platser i norra Finland, norra Norge och nordöstra Ryssland.

Kirsi Vanttaja ser fram mot att besöka nya platser i norra Finland, norra Norge och nordöstra Ryssland. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Barentskorrespondent

Som Vipåtv tidigare berättat arbetar Luleåbaserade Kirsi Vanttaja från januari som SVT:s nya Barents-korrespondent. I ett samarbete mellan utrikesredaktionen och SVT Nyheter Norrbotten ska Kirsi bevaka regionen som innefattar norra Finland, Finnmarks och Troms fylken i Norge och Kolahalvön i Ryssland. 

Ett område nästan lika stort som Sverige och bevakningen rymmer allt från säkerhet och storpolitik, som spänningen mellan Väst och Ryssland, till jämförelser mellan vardagslivet i de fyra länderna.

- Bakgrunden är en önskan till ökad närhet. Vi ska finnas där folk är. På plats i Övertorneå och på resa i Barents-området får vi möjlighet till möten och perspektiv som vi omöjligt kan få på distans, skriver divisionschef Anne Lagercrantz.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör