15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Máret Steinfjell och Inga-Márjá Steinfjell.

Máret Steinfjell och Inga-Márjá Steinfjell. (foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Publicerad 9 januari 2017 06:59 - Uppdaterad 10 januari 2017 12:44

SVT-Máret gör sydsamisk talkshow med SR-syrran

Máret Steinfjell på SVT Sápmi arbetar en dag i veckan med en talkshow i radio på sydsamiska. Parhäst är systern Inga-Márjá på Sameradion.

Sydsamiska är ett litet språk som riskerar att dö ut. Det talas av samer från den södra delen av det område på den skandinaviska halvön som samerna befolkar, dvs på svenska sidan bl a i Jämtland, Härjedalen och Dalarna och på den norska sidan gränsen, Trøndelagen. Men det sammanlagda antalet talare beräknas vara så litet som 500. Bland de mer bekanta talarna finns artisten Jon Henrik Fjällgren.

– Det fanns inget sydsamiskt medieutbud alls och först talade vi om att göra en podd men det blev en direktsänd talkshow i P2 till slut, säger Máret Steinfjell.

Máret Steinfjell

Máret Steinfjell (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Turas om

Radiotalkshowen Steinfjell & Steinfjell som började sändas i våras är ett av de första återkommande radioprogrammen som görs på sydsamiska. Systrarna Máret och Inga-Márjá Steinfjell arbetar båda på SVT och SR:s samordnade samiska redaktion. Máret är VJ på SVT Sápmi i Kiruna och Inga-Marja är programanställd på Sameradion.

– En av oss är programledare och en är sidekick och vi kör varannan gång, förklarar Máret. Jag är här i studion i Kiruna och min syster som bor i Kautokeino i Norge brukar vara hemma hos sig när vi sänder, eftersom vi inte fick låna studio av NRK.

Redan prisad

Den timslånga talkshowen som sänds varje fredag eftermiddag har blivit mycket uppskattad både bland de sydsamiska talarna, andra samer och lyssnare finns även bland dem som inte har någon samisk anknytning.

– 10 000 är den genomsnittliga lyssnarsiffran, säger Máret.

En annan viktig uppmuntran var att systrarna tidigare i höst vann Gollegiella, det nordisk-samiska språkpriset (Steinfjell & Steinfjell ingår även i NRK:s och Yle:s samiska radioutbud).

Marét Steinfjell och Inga-Márjá Steinfjell fick i november ta emot priset Gollegiella av kulturministern.

Marét Steinfjell och Inga-Márjá Steinfjell fick i november ta emot priset Gollegiella av kulturminister Alice Bah Kuhnke. (foto: Jannie Flodman/Sveriges Radio)

Lyfter det sydsamiska

­– Vi försöker titta på allt genom sydsamiska ögon, det kommer inte minst att gälla under våren, inför det svenska samtingsvalet, säger Máret.

Musik då, finns det sydsamisk sådan?

–Det finns alldeles för lite. Men den finns. Vi spelar 100% samisk musik och då är det på alla dialekter eller av samiska artister. Som exempelvis Maxida Märak som givit ut mest musik på svenska.

Från norska sidan

Systrarna kommer från Kautokeino, en av huvudorterna i den del av Sápmi som ligger i Norge. Deras sydsamiska anknytning och språkliga hemvist har att göra med att deras pappa är från en plats i Norge som heter Brekkvasselv – ungefär i höjd med nordligaste Jämtland.

Trots sin samisk-norska bakgrund är både Máret och Inga-Márjá numera verksamma inom public service på samiska i Sverige.

– Som reporter i SVT Sápmi använder jag nordsamiska som är den dominerande samiska dialekten. Så det finns verkligen ett stort behov av att även göra program på sydsamiska, menar Máret.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör