9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Yvonne Åstrand

Yvonne Åstrand, reporter på SVT Nyheter, gjorde det grundläggande grävjobbet om Karolinska Institutets samarbete med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. (foto: Per Westergård)

Publicerad 15 december 2016 07:00 - Uppdaterad 19 december 2016 17:54

Litet tips och hårt slit avslöjade stjärnkirurgen

Ett oprecist tips fick Yvonne Åstrand att börja gräva utan att veta efter vad. Ett år senare avslöjade hon den kanske största medicinska skandalen i vår tid.

Att hon inte har fått uppmärksamhet efter förtjänst tycker hon själv är okej.

Karolinska Institutets samarbete med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini har fått enorm uppmärksamhet. Inte minst efter Bosse Lindquist tre timmar långa reportage i SVT:s program ”Dokument inifrån” vintern 2016. En serie som senare gav honom Stora Journalistpriset.

Mindre känt är att det var Yvonne Åstrand, nyhetsreporter på SVT Nyheter, som gjorde det grundläggande grävjobbet. I ett drygt halvtimmes långt reportage i ”Uppdrag granskning” våren 2015 kunde hon visa att Paolo Macchiarini hade opererat in konstgjorda strupar på ett flertal personer. En metod som varken hade tillstånd hos Läkemedelsverket, godkänts av etikprövningsnämnden eller hade testats på djur. Flera av dem dör medan andra skadas för livet.

Reportaget, som sändes i maj 2015, får en hel del uppmärksamhet men inte det stora genomslaget. Det kommer först när Bosse Lindquist klär Yvonnes grundmaterial med fler detaljer knappt ett år senare.

Varför?

– Historien var inte helt mogen när mitt reportage publicerades och därför var det svårt för andra redaktioner att hänga på. Ett tag trodde jag att storyn hade fallit i glömska och därför blev jag glad att Bosse Lindquist plockade upp den och gav den ytterligare tyngd. Inte minst genom att få intervjuer med alla de personer som jag ville, men som inte kunde eller ville prata, när jag gjorde mitt jobb.

Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini (foto: SVT)

Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini

Ung turkisk kvinna

För Yvonne Åstrands del började den här historien vintern 2014 med att hon får ett tips om en ung turkisk kvinna som fick intensivvård på Karolinska sjukhuset.

– Tyvärr fick jag inget namn och inte veta varför hon låg där, bara en hint om att jag borde kolla upp varför hon var i Sverige.

Ett så löst tips är lätt att lägga åt sidan, men Yvonne valde att gå vidare för att se om det kanske fanns något som var värt ett nyhetsinslag.

Turkiska flickan Yesim Cetir.

25-åriga turkiska kvinnan Yesim Cetir. (foto: SVT)

– Det var inte så lätt att få fram några uppgifter. Att ringa till sjukhuset var ingen idé eftersom det råder en strikt patientsekretess. Det var först när jag på omvägar hittade personer som brukade besöka den 25-åriga Yesim Cetir som jag kunde börja nysta i historien. Jag blev otroligt berörd av hennes öde, men insåg fortfarande inte vidden av vad hon hade varit med om.

Mycket sakta växte sedan en osannolik historia fram.

Något gick fel

Yesim Cetir och hennes pappa berättade att allt började när hon sökte vård för besvärande handsvett. En enkel operation skulle lösa problemet, men något gick fel i samband med ingreppet vilket resulterade i att hennes luftstrupe skadas allvarligt.

Efter ett års vård i Turkiet skickas hon till Sverige med förhoppningen att den världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini ska göra henne frisk igen. Men inte heller här blir allt som tänkt, två år och ett hundratal operationer senare levde hon som en fånge på Karolinskas intensivavdelning.

– När jag får kontakt med dem mars 2014 får jag veta att hon har fått en syntetisk strupe. Då har jag ingen aning om vad det innebär, men när jag börjar läsa på om Paolo Macchiarini inser jag att mitt reportage inte kan begränsas till en enskild person. Det här var en mycket större och viktigare berättelse men det saknades några avgörande pusselbitar och därför bestämde jag mig för att avvakta.

Yesim Cetir och hennes pappa berättade att allt började när hon sökte vård för besvärande handsvett.

Yesim Cetir och hennes pappa berättade att allt började när hon sökte vård för besvärande handsvett. (foto: SVT)

Delar av materialet offentligt

När fyra läkare anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk och rektorn på Karolinska Institutet tillsätter en extern granskare blir delar av materialet offentligt.

– Eftersom jag har koll på historien är jag omedelbart på hugget. Samtidigt fick hon klartecken från ”Uppdrag granskning” att de ville ha ett reportage.

Det Yvonne Åstrand och hennes researcher Johan Frisk kunde visa var att de patienter som hade opererats inte hade varit livshotande sjuka och att de hade genomförts utan nödvändiga tillstånd.

– Vi hade massor mer att berätta men tvingades skära hårt i materialet. Främst för att vi bara hade en halvtimme till vårt förfogande men även för att vi var extremt noga med alla detaljer. Allt som inte kunde dubbelkollas ströks. Men det reportage som sändes innehöll ändå allt som krävdes för avslöja en av vår tids största medicinska skandaler.

Det finns två förklaringar till att genomslaget blev begränsat. Den ena var att ingen ville ställa upp på intervju med hänvisning till den pågående utredningen. Den andra var att i samma ”Uppdrag granskning” som hennes reportage sändes i, innehöll även ett reportage om TeliaSoneras skumraskaffärer i Azerbadjan.

– Två så tunga avslöjanden i ett och samma program blev kanske ett för mycket.

Det krävs tre P:n

Under den tid som har gått har Yvonne Åstrand haft tid att reflektera över sitt jobb, men även om hur Paolo Macchiarini kunde dupera sin omgivning. Men även varför Karolinska Institutet lät sig luras.

g

– För att lyckas med det han gjorde krävs tre P:n. Det första är en drivande Person som är skicklig inom sitt område. Det andra är att det finns stora Pengar att tjäna. Lika viktigt är jakten på Prestige. Kanske var det drömmen om att KI skulle bli världsledande inom regenerativ medicin, att på konstgjord väg återskapa fungerande organ, som förblindade ledningen. Själv anser jag att min stora insats var att jag lyckades avslöja att det fanns allvarliga systemfel på Karolinska Institutet men även ett antal juridiska gråzoner som Paolo Macchiarini kunde utnyttja.

Den yrkesmässiga lärdomen för Yvonne Åstrand har blivit att det krävs både grundlighet och uthållighet för att lyckas med komplicerade frågor.

– När jag började hade jag inga källor, därför var jag tvungen att hitta och bevisa allt på egen hand. Precis innan publiceringen släppte den externa utredaren Bengt Gerdin sitt material vilket visade att jag hade rätt i mina påståenden.

Orka krångla

Yvonne Åstrand

Yvonne Åstrand

Yvonne Åstrand menar att journalister måste bli bättre på att hantera komplexa frågor. Det blir man bland annat genom att orka krångla och ställa besvärliga kontrollfrågor.

– Däremot är det svårt att hantera liknade händelser för journalister som är utsända för att göra ett snabbt nyhetsjobb. För att lyckas krävs både tid och resurser.

I samband med att reportaget sändes i ”Uppdrag granskning” lades hela manuset ut på hemsidan. Där kunde man även hitta hänvisningar till alla påståenden i programmet.

– Det borde vi göra oftare nu när journalisters trovärdighet ifrågasätts alltmer. Det kan bli public service styrka men även en förutsättning för att vi ska överleva.

En av dem som uppskattade Yvonne Åstrands reportage var Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet och Karolinska Institutets externa granskare av Macchiarini-affären.

Och han gjorde det till den grad att han ville nominera henne till både Stora journalistpriset och till Guldspaden. En nominering som de båda jurygrupperna dock inte kunde behandla eftersom han var för sent ute.

Nomineringsbrev

Hans nomineringsbrev är ändå värt att läsa. Här kommer det i en förkortad version:

Yvonne Åstrand genomförde den första seriösa granskningen av Macchiariniaffären. Hon gjorde förarbetet innan jag genomförde min utredning av den misstänkta oredligheten i forskning. Under denna tid var hela utredningen sekretesskyddad vilket gjorde det journalistiska arbetet mycket svårt.

Några dagar efter min utredning blivit offentlig den 13 maj kontaktades jag igen och vi hade vårt första samtal. Mycket snart därefter presenterades resultatet av hennes grävande journalistik i Uppdrag Granskning.

Programmet, som blev upprinnelsen till den fortsatta publicistiska uppmärksamheten fanns alltså i TV-rutan mer än ett halvt år innan Bosse Lindquists serie visades i januari 2016.

Det var Yvonne som var först att med sin ”granskande journalistik lyfta fram nya uppgifter som lett till ett starkt genomslag och varaktiga effekter” vad Macchiarinaffären beträffar.

Allt som gjordes därefter är ”nerströms” hennes reportage. Hennes reportage bör därför uppmärksammas och ges samma publicistiska värde som Bosse Lindquists fina serie.

– Jag är jätteglad att mitt avslöjande uppmärksammas nu. Det är alltid kul att få credd och nu har jag fått det, säger Yvonne Åstrand.

 

 

"Detta är klassiskt, mödosamt grävarbete"

Bosse Lindquist och Johan Brånstad, Dokument inifrån, skriver här replik på ovanstående artikel:

Bosse Lindquist

Bosse Lindquist

SVT har fått mycket uppmärksamhet, nationellt och internationellt, för sina avslöjanden om kirurgen Macchiarini och de luftstrupar han opererade in på patienter. Det är självklart väldigt roligt och visar på SVT:s styrka som seriös och resursmässigt stark bevakare av allmänhetens intressen.

Därför är det med en känsla av förvåning jag tar del av artikeln i Vipåtv där det arbete som jag och ett dussintal andra medarbetare har gjort med dokumentärserien ”Experimenten” beskrivs i förminskande ordalag. Artikeln går bland annat ut på att det egentligen var en annan journalist, Yvonne Åstrand, som ”gjorde det grundläggande grävjobbet” och att Dokument inifrån sedan bara ”plockat upp” hennes idé. Sanningen är den att uppgifter om Macchiarinis framfart hade börjat publicerats av New York Times, Science, Dagens medicin, Läkartidningen och Svenska Dagbladet innan vare sig Uppdrag Granskning eller Dokument Inifrån sände sina program. Ingen av oss var först.

Johan Brånstad (foto: Maja Suslin/TT)

Johan Brånstad

Själva har vi på Dokument inifrån fått mycket uppmärksamhet för programmen Experimenten, och känner inget behov av att frånta Yvonne Åstrand hennes naturliga cred för sina insatser i det halvtimmeslånga reportaget i Uppdrag Granskning. Dock tycker jag att allt det enorma arbete som alla vi i Dokument Inifrån-gruppen gjort – intervjuer över halva världen, framletande av filmmaterial som ingen annan publicerat, genomgångar av tusentals journalsidor, bevisning in på cellnivå – handlar om mer än att ”klä Yvonnes grundmaterial med fler detaljer” eller gett det ”lite ytterligare tyngd”. Detta är klassiskt, mödosamt grävarbete, grunden för att kunna publicera program som inte går att avfärda och emotsäga.

Det kanske är oundvikligt att det efter en sådan uppmärksamhet som ”Experimenten” orsakat kommer anspråk från fler håll att ha varit del av framgången. Men det känns olustigt att vår personaltidning publicerar en sådan artikel helt okritiskt utan att ens undersöka andra perspektiv på sanningen. Jag tycker vi på SVT kan försöka undvika den typen av kattrakande och i stället stötta varandra över redaktionsgränserna. Det tror jag vi alla tjänar på i längden.

Johan Brånstad
Bosse Lindquist

Dokument inifrån


Svar från Vipåtv:

Hej Johan och Bosse!

Det har inte varit vår avsikt att underskatta eller förminska ert omfattande arbete som ni så träffsäkert beskriver i er replik. Vi ville berätta historien om Yvonne Åstrands reportage och samtidigt peka på att ni förde historien i hamn. Något som Yvonne Åstrand också är tacksam för i intervjun. Men jag förstår att våra korta referenser till ert arbete kan missuppfattas. Därför är jag glad att ni med er replik sätter in hela storyn i ett större sammanhang.

Marika Ireblad
Redaktör, Vipåtv

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

51 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör