15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Inspelning av en pysselvinjett med hjälp av en elvisp med systemutvecklare Angelika Dahlberg.

Inspelning av en pysselvinjett. Systemutvecklare Angelika Dahlberg tar hjälp av en elvisp. (foto: Anders Hansén)

Publicerad 14 december 2016 07:00 - Uppdaterad 14 december 2016 19:20

Kreativ dag på SVT Design i Växjö

Varje år träffas ca 50 av SVT Designs medarbetare – från sex olika orter – för att lyssna på föreläsningar, jobba med mål och visioner, inspireras av andra grafiker eller företag och så klart träffa varandra.

I år tyckte vi att träffen blev särskilt lyckad. Vi hade valt att hålla en rad workshops i våra egna lokaler på SVT Design i Växjö med våra egna experter ur personalen som handledare inom tio olika områden.

Mette Nordentoft berättar här om den kreativa dagen:

Vi jobbade med virtual reality, filmade med drönare, tecknade med kol och spelade in imponerande produktioner med green screen.

Vi bildproducerade våra egna nyhetssändningar med en iPad, skapade vinjetter på rekordtid med billiga prylar och kamera och mycket annat roligt.

Filmat med drönare

Vi testade bland annat att filma med drönare...

...virtual reality...

...virtual reality...

...och teckna.

...och att teckna. Här är det grafiker Tobba Johansson (Norrköping/Stockholm) och grafiker Måns Båth (Stockholm) i bakgrunden. (foto: Anders Hansén )

Det var inga nya tekniker vi testade, tvärtom, är det områden vi jobbar med dagligen på SVT Design.

Men i den dagliga produktionen får man ofta uppdrag inom områden man redan känner sig bekväm med och att gå nya oprövade väger ryms oftast inte i schema eller budget.

Så på årets SVT Design-träff var temat att testa en massa nytt och ha roligt!

Grafiker Per Ståhlberg (Göteborg) och grafiker Kajsa Gillberg (Malmö) testar att bildproducera nyhetssändningar med en iPad.

Grafiker Per Ståhlberg (Göteborg) och grafiker Kajsa Gillberg (Malmö) testar att bildproducera nyhetssändningar med en iPad. (foto: Anders Hansén )

Två timmar på varje station

På varje station hade man två timmar på sig. Då fick man en uppgift att lösa och när tiden var ute skulle man presentera sin färdiga produkt.

Tidspressen gjorde det viktigt att ta snabba beslut men det var samtidigt väldigt tillåtande om resultatet inte blev det bästa.

Det blev oerhört många fina animationer, vinjetter, kolteckningar, nyhetssändningar, explainers, studioproduktioner, Casparmallar, 3D-scanningar och det kommer absolut att föra med sig nya konstellationer i samarbeten mellan grafiker, utvecklare och produktionsledare.

Systemutvecklare Niklas Andersson och grafiker Jenny Wallin (båda Växjö) i green screen-studio. En promenad i studion...

Systemutvecklare Niklas Andersson och grafiker Jenny Wallin (båda Växjö) i green screen-studio. En promenad i studion...

...blir en promenad på stranden.

...förvandlas till en promenad på stranden.

Synpunkter och feedback

Vi hade med oss Louise Ajax från Verksamhetsutveckling och Anders Hansén från Produktionsutveckling som hjälpte oss samla in synpunkter och feedback på de olika stationerna och på träffen som helhet så vi kan justera konceptet utifrån detta ifall vi vill göra om det. Det tror vi att vi vill.

Och alla hade superroligt!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Gruppchef SVT Design

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör