21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg filmar numera många reportage med mobilen. Enkelt, smidigt och går lätt att redigera.

SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg filmar reportage med mobilen. Enkelt, smidigt och lätt att redigera tycker hon.

Publicerad 13 december 2016 07:00 - Uppdaterad 14 december 2016 15:33

Malin filmar med mobilen - öppnar upp nya möjligheter

SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg lyckades nyligen - som enda journalist - filma en grupp kvinnor som för första gången fick komma in i en välkänd moské i Indien.

Tack vare mobilen.

Att filma och göra reportage med mobilen är både smidigt, enkelt och öppnar upp helt nya möjligheter menar hon.

- Jag hade ett enbent stativ med mig som jag gömde i väskan och hängde en lång sjal över. Sedan filmade jag så mycket jag kunde inne i moskén. Ibland blev jag utskälld, men fortsatte så snart det gick. Det hade aldrig gått med en stor professionell kamera. Jag hade inte ens blivit insläppt, berättar Malin Mendel Westberg.

Efteråt redigerade hon inslaget snabbt redan i taxin på väg hem och skickade iväg det till Stockholm, lagom att det hann komma med i Rapportsändningen.

Kvinna ber i moskén.

Malin kunde följa med kvinnorna ända in i moskén och fånga det historiska ögonblicket. Tack vare ett domstolsbeslut fick kvinnorna för första gången någonsin tillåtelse att komma in och be inne i den gamla moskén. Inslaget sändes strax efteråt i Rapport.

Blev nyfiken

Att filma med mobilen är relativt nytt för Malin. Det var i våras hon hörde talas om att BBC-kollegorna börjat filma så och det gjorde henne nyfiken. Efter en kurs i nyheternas regi i höstas har hon prövat sig fram.

- Jag kände att min inställning måste vara att filma så mycket som möjligt med mobilen, trots att jag inte är expert. Annars är det lätt att bli bekväm och gå tillbaka till den vanliga kameran som man är van vid.

Från Malins livesändning i Aktuellt med mobilen.

Mobil-livesändning i Aktuellt.

Tejpade fast lampan

Första reportaget filmade Malin i början av november, i den stadsdel i Bombay som hon bor i. Sedan var det dags för att vara med live i Aktuellt.

- Jag stod framför mobilen utanför huset där jag bor med kameralampan fasttejpad på stativet. Jag bad också en granne öppna sin ytterdörr så jag fick extra ljus från hennes hallampa. Det funkade jättebra, berättar hon på telefon från Bombay.

När Vipåtv får tag på Malin har hon precis varit och handlat en stor säck havregryn på marknaden.

- Det är inte så lätt att få tag på vanliga havregryn. Här blandar man ofta havregrynen med kryddor som chili och gurkmeja, men det passar inte så bra till min gröt som jag gör på morgonen, säger hon och skrattar.

Malin filmar med mobilen.

Malin filmar med mobilen i Bombay.

Tveksamma kollegor

Det fanns indiska kollegor som var tveksamma till att hon skulle börja filma med mobilen. De trodde inte hon skulle bli tagen på allvar. Att man inte skulle tro att hon var riktigt journalist och därför inte ställa upp på intervjuer. Men det blev snarare tvärtom.

- Många tycker det är coolt och förstår att det är det nya sättet att filma på. Jag upplever att de är väldigt öppna.

- Men det är klart, ibland passar det inte. Då använder jag den professionella kameran med stort stativ. Bland annat när jag gör reportage till Korrespondenterna, där inslagen är längre och måste hålla hög kvalitet.

Malin fixar till håret inför den första ståuppan filmad med mobilen.

Malin fixar till håret inför den första ståuppan filmad med mobilen.

Flera reportage

Malin har gjort flera mobilreportage. Bland annat moskéreportaget, men även om två svenska killar som hon kommit i kontakt med.

- Ja, de är i Bollywood för att göra filmkarriär. De har 800 000 följare på facebook och deras klipp har 25 miljoner visningar i sociala medier! De jobbar också med mobilen och det var väldigt roligt och lärorikt att ta del av deras kunskaper och erfarenheter.

Vilka fördelar ser du med att filma med mobilen?

- Det är jättesmidigt. I Indien krävs ofta tillstånd att filma på alla möjliga platser - tillstånd som man oftast inte får. 

- Efterarbetet är också lätt. Jag redigerar snabbt i mobilen och skickar direkt till SVT. Det tar ungefär en kvart för inslaget att komma fram. Väldigt smidigt och ett helt annat sätt att jobba.

Och nackdelarna?

- Det finns saker man måste tänka på. Ljuset till exempel. Man måste ha bra ljus, men inte för starkt - och man kan inte filma i motljus. Ljudet är förstås också väldigt viktigt, säger hon och fortsätter.

- Det är också bra att ha upplägget klart för sig när man börjar redigera. Det är lite krångligt att gå tillbaka och ändra, då det blir lätt osynk.

Lätt utrustning att ta med.

Lätt utrustning att ta med.

Lätt utrustning

När Malin ska iväg på ett jobb lägger hon upp utrustningen på köksbordet. Och här märks den stora skillnaden mot att ta med sig hela proffsutrustningen.

- Ja, på bordet ligger en mygga, telefonen och mina hörlurar. Stativ är också bra att ha, men det funkar med små och lätta för det mesta.

Givetvis är det skönt att slippa bära på en tung utrustning i värmen.

- Varje gång jag har nämnt på sociala medier att jag filmat med mobilen får jag massor av likes och positiva kommentarer. Det finns ett stort intresse och många blir nyfikna och vill testa själva, säger hon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör