7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Winnie Gravlund gör en ståuppa på tåget med HIF-supportrar i bakgrunden.

Winnie Gravlund gör en ståuppa på tåget med HIF-supportrar i bakgrunden. Under projektet har Helsingborgsredaktionen ofta gjort denna typ av live-on-tape, där inslaget filmats som en scen. På det viset slipper man redigering och inslaget kommer snabbt ut på webben.

Publicerad 12 december 2016 07:00 - Uppdaterad 14 december 2016 13:00

Att filma utan kamera ger både nerv och närvaro

Det är tidig eftermiddag. Två reportrar från SVT Nyheter Helsingborg åker tåg med ett gäng fotbollssupportrar.

En till synes vanlig situation, men en sak skiljer: teamet saknar kamera.

Resans mål är Halmstad och Örjans vall. Där ska Helsingborgs IF i kväll möta Halmstads BK i en kvalmatch. Medieintresset är stort och online väntar på leverans.

- För just det här tillfället, när vi ska leverera något snabbt från fältet till publicering, är paddan oslagbar. Det är ett grymt redskap, säger Oskar Fäldt som står för fotot i dag.

Ståuppa på tåget

Medan Winnie Gravlund förbereder en ståuppa i den skakiga vagnen, gör sig Oskar beredd att filma. Han plockar fram Ipad-stativet. Efter några omtagningar sitter ståuppan.

Bildkvalitén är så klart inte lika bra som med en P2-kamera. Ändå är den tillräcklig utifrån förutsättningarna. Paddans format underlättar också i den trånga vagnen, vilket ger nerv och närvaro i rapporten.

Oskar klipper inslaget på paddan och skickar det med Starling-appen till onlinespecialisterna i Malmö. Winnie skriver en webbtext som hon mejlar med paddan. 

Surfplatta

Efter att Oskar Fäldt filmat ståuppan med sin Ipad, klipper han inslaget på paddan och skickar det vidare till onlinespecialisterna i Malmö, som publicerar det på webben.

Digitalt projekt

Så här effektivt hade de inte arbetat på fältet för bara några veckor sedan. Det är ett resultat av Helsingborgsredaktionens digitala projekt, där man helt tänker bort sändningarna.

Det var redaktionen själv som fick idén i våras, under en workshop om förenklat arbetssätt.

- Att slippa tänka på broadcast har gjort att vi haft tid att testa nya arbetsmetoder, säger Minna Korsgren, redaktör för SVT Nyheter Helsingborg.

Att jobba smart på fältet, med ny teknik och live-on-tape-tagningar som ersätter redigeringen, är bara en del av vad man gjort under det två månader långa projektet. 

- Vi har även testat ett nytt tilltal med mer reporter-närvaro i artiklarna. Vi har också lagt mer tid på rubriksättning och valt olika format att klippa även det rörliga materialet på, säger Minna Korsgren.

Inslag för mobilen

I Helsingborgsprojektet man gjort inslag speciellt anpassade för mobilen. Hela videon har textats för ljudlös tittning på exempelvis en buss. Ofta har intervjupersonen blickat rakt in i kameran, i stället för den traditionella synk-vinkeln snett från sidan. Det har lett till vissa problem när materialet ska in i broadcastsändningarna. 

För någon svartruta har det inte varit under projekttiden. Den utsändande redaktionen i Malmö har haft en förstärkning - i form av undertecknad - vars uppgift varit att sätta samman sändningar av det stundtals spretiga digitala materialet. 

Då webbmaterialet inte räckt till, har jag haft god hjälp av arkivbilder från Meta. Jag måste säga att det varit ett förhållandevis lätt jobb. Även om jag inte fått göra för mycket handpåläggning. Tanken är ju att projektet ska utröna om man kan jobba så här med befintlig personal.

Reaktioner?

Hur har då den digitala satsningen tagits emot av publiken? Något säkert svar har det inte gått att få under den korta tiden - även om webbstatistikverktyget Linkpulse funnits på en skärm på redaktionen.

Om en vecka är projektet slut, och då ska den efterföljande rapporten ge svar på om det går att arbeta så här i framtiden.

- Förhoppningsvis kan vi ta med det nya tankesättet även efter projektets slut. Med det sagt är ibland det traditionella broadcast-inslaget ibland oslagbart som form, men inte i alla lägen, säger Minna Korsgren.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör