21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Katarina Graffman

Katarina Graffman var en av de inbjudna talarna. Hon är doktor i antropologi och talade om ungas medievanor.

Publicerad 8 december 2016 16:50 - Uppdaterad 9 december 2016 16:31

Digitala frågor i fokus när SVTi/ATV möttes i två dagar

Medarbetare från SVTi/ATV från hela landet har under två dagar samlats till Digitaldagarna i Stockholm.

Några ämnen som de inbjudna föreläsarna talade om, var "streamless", artificiell intelligens och ungas medievanor.

- Vi tyckte att det behövdes en samling på divisionen runt digitala frågor i vid mening, säger Hans G Andersson, programchef nyheter, sport och program, SVTi.

Hans G Andersson

Hans G Andersson

- Det var första gången som den nya divisionen SVTi/ATV samlades på detta sätt. Det har ju förstås funnits många sammanhang när personer från olika orter och avdelningar träffats, men inte så här. Vi tyckte att både utvecklare på SVTi och programmakare behövde få mötas för att utbyta erfarenheter, sprida metoder, inspireras av varandra och inte minst viktigt - att få lära känna varandra ännu mer, säger Hans G Andersson.

Sagt och gjort. På kort tid sattes ett tvådagarsprogram ihop och inbjudan gick ut till medarbetare i de olika orterna.

- Det blev ett riktigt bra program med olika intressanta föreläsare, en designstudio, korta exempelpresentationer från alla orter, open space och mycket annat, berättar han.

Andreas Bedinger, chef SVTi/ATV Stockholm, inledde Digitaldagarna.

Andreas Bedinger, chef SVTi/ATV Stockholm, inledde Digitaldagarna.

Streamness

Första dagen höll Micael Dahlén, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, en föreläsning med rubriken "Streamness - vilket är nästa Nextopia?" Om varför vissa människor är lyckligare än andra och varför vissa företag frodas medan konkurrenterna faller.

Svaret menade han, kan hittas i sambandet mellan människans evolution och modern teknik – det han kallar för "streamness".

- Detta fenomen kan förklara varför moderna företag som Spotify och Instagram lyckas – de är uppbyggda runt en gemensam värdegrund och de rör sig ständigt framåt med hjälp av andra, sa han.

Micael Dahlén

Micael Dahlén föreläste om sambandet mellan människans evolution och modern teknik.

Artificiell intelligens

Katarina Graffman var en annan av de inbjudna talarna. Hon är doktor i antropologi och medie- och konsumentatropolog och talade om ungas medievanor och visade statistik på både användande och beteenden.

Sofia Svantesson, founder- och design strategist, talade på temat "Hur civiliserar och tämjer vi tekniken?" och menade att den teknik som kommer att påverka oss mest under de kommande 50 åren är artificiell intelligens. Är den farlig, vem kontrollerar den och kommer den att ta över våra jobb, var några frågeställningar hon talade om.

Hela landet

SVT-medarbetare från Malmö i söder till Umeå i norr deltog på Digitaldagarna och intresset för att få vara med var mycket stort.

- Vi satte ett tak på antal deltagare den här gången. Vi bad också orterna att själva föreslå medarbetare som de tyckte skulle vara med. Vi bad dem inte bara skicka "de vanliga" digitala personerna utan tänka fler roller för att på så sätt öka kunskapsspridningen, säger Hans G Andersson.

Omkring 150 medarbetare från SVTi/ATV deltog på Digitaldagarna.

Omkring 150 medarbetare från SVTi/ATV deltog på Digitaldagarna.

Vad hoppas ni att deltagarna har fått med sig hem nu efter Digitaldagarna?

- Nya idéer och goda exempel! Jag hoppas också att man tar med sig nya metoder att använda i det dagliga arbetet - och att man knutit nya kontakter och hittat personer att samarbeta med, säger han och lägger till:

- Jag hoppas också att man har fått förnyad energi att fortsätta arbeta med våra utmaningar. Ytterst handlar det ju om att ge publiken ännu bättre innehåll och tjänster.

Blir det en fortsättning på Digitaldagarna?

- Ja, det både hoppas och tror vi. Tanken är nu att evenemanget ska återkomma och vandra mellan de olika programorterna, säger Hans G Andersson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör