15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Två glada deltagare.

Wayne Abbott, producent och VD för NorthernSky i Toronto, Kanada och Crispin Sadler, VD och producent för Mallinson Sadler Productions i Glasgow, Skottland. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 8 december 2016 11:19 - Uppdaterad 9 december 2016 13:55

- Tack SVT för en fantastisk kongress!

- En fantastisk kongress! Vi är så nöjda med både innehåll och utförande! Det säger Wayne Abbott, producent från Kanada, och Crispin Sadler, producent från Skottland.

Idag, torsdag är sista dag för World Congress of Science and Factual Producers - årets stora fakta- och vetenskapkongress i Stockholm - och alla deltagare som Vipåtv talat med med öser lovord över både SVT, kongressen och Stockholm.

Den här veckan har drygt 700 av tv-världens ledande aktörer inom genren fakta och vetenskap samlats för att diskutera innehåll i fakta- och vetenskapsprogram under  fyra dagar i möten, seminarier och paneldebatter. SVT är, tillsammans med Kunskapskanalen, värd och Host Broadcaster.

- Det är på denna kongress som alla i branschen möts och diskuterar innehåll och det gör konferensen unik, säger Arnie Gelbort, vd och producent för Galafilm i Kanada. Han berättar att den första kongressen hölls i Kanada runt 1980.

- Då var vi bara sju personer och jag hjälpte till med lite praktiska saker. Sedan har den vuxit under åren - och idag har man fått sätta en gräns vid 700 personer. Och då är det många som inte får plats.

Arnie Gelbort, vd och producent för Galafilm i Kanada.

Arnie Gelbort, vd och producent för Galafilm i Kanada. (foto: Marika Ireblad)

Kontakter med SVT

Arnie Gelbort och många av deltagarna på kongressen har kontakter med Sverige eller har samarbetat med SVT på ett eller annat sätt.

- Ja, jag har gjort två filmer i Stockholm, dels "Montenegro (eller pärlor och svin)" tillsammans med Bo Johnsson 1981 där bland annat Per Oscarsson och Lasse Åberg medverkade. Sedan har jag även varit med som medproducent till Mikael Agatons The Vikings 1998, berättar Arnie Gelbort.

Vipåtv möter också fotograf Valery Gorchakov, som samarbetat 22 år med SVT, bland annat som fotograf åt flera utrikeskorrar i Ryssland. Han har också, tillsammans med Malcolm Dixelius,  producerat många dokumentärer genom åren.

- Samarbetet med SVT har alltid fungerat bra och varit mycket stimulerande, säger Valery Gorchakov.

Malcolm Dixelius, som i många år arbetat som utrikeskorrespondent för SVT i Ryssland och som utrikeschef på Aktuellt, har varit en viktig person för att få kongressen till Stockholm och har i detta sammanhang varit representant för de svenska oberoende producenterna.

VD Hanna Stjärne invigningstalar på kongressen på måndagsmorgonen.

VD Hanna Stjärne invigningstalar på kongressen på måndagsmorgonen. (foto: Valery Gorchakov)

Avspänt och trevlig atmosfär

Vid ett lunchbord sitter Wayne Abbott och Crispin Sadler och pratar om både kongressen, Stockholm - och hotellets bar.

- Vi är mer än nöjda över kongressen. Bra arrangerat, fint hotell, god mat, och centralt beläget mitt i Stockholm. Invigningen på Stadshuset första kvällen slår det mesta och mottagningen på Vasamuseet var enastående! säger Crispin Sadler, VD och producent för Mallinson Sadler Productions i Glasgow, Skottland.

- Det här är den mest avspända kongressen jag varit på, med mycket trevlig atmosfär - och jag har varit med sedan 1996, säger Wayne Abbott, producent och VD för NorthernSky i Toronto, Kanada, vars produktionsbolag vunnit flera Emmys genom åren.

- Men det finns bara en nackdel, lägger han till. Baren på hotellet stänger vid midnatt! Är det kanske någon svensk lag? Vi är många som träffas en gång om året på denna konferens och då vill man gärna sitta och prata sent.

Hanna Stjärne talar i Gyllene salen i Stadshuset.

Hanna Stjärne talar i Gyllene salen i Stadshuset. (foto: Valery Gorchakov)

Elektriskt i Stadshuset

Vipåtv lyckas fånga Mikael Österby, programchef för Fakta och värd för kongressen, mellan två sessioner. Efter ett års förberedelse kan han nu pusta ut.

- Ja, allt går som planerat och vi går alla runt med ett leende på läpparna. Det är klart att man är partisk, men det känns väldigt bra. Första kvällen var det välkomstmottagning i Gyllene salen på Stadshuset, och det blev succé. Alla utländska gäster var mäkta imponerade och många ville inte gå hem när det var slut.

Henrik Ekman, programinköpare på Fakta, som också varit mycket engagerad i alla förberedelser, håller med:

-  Ja, det var nästan elektriskt i Stadshuset. Hanna Stjärne, som invigningstalade, kopplade ihop vetenskap med veckans Nobelfest och SVT:s stora nobelsatsning. Det var en sådan fantastisk bra start på vetenskapskongressen att få hålla invigningen just i Gyllene salen.

Panelsamtal om "The Vikings are Coming"

Panelsamtal om "The Vikings are Coming" där bl a Kristina Ekerö Eriksson, arkeolog och SVT-programledare, medverkade. (foto: Valery Gorchakov)

Michael Mosley med Anneli Mencin, Katharina Robertson-Reimer och Anna Stål Isaksson.

Michael Mosley med Anneli Mencin, Katharina Robertson-Reimer och Anna Stål Isaksson.

Många programpunkter

Dagarna har haft många programpunkter med parallella sessioner. Några av de mer välbesökta var till exempel tisdagens "From Food Facts to Health Hacks" med bland annat Michael Mosley, BBC-journalist och programledare - som lanserade 5:2-dieten.

Även "The Vikings Are Coming" samlade många. I panelen satt bland annat Michael Hirst, brittisk manusförfattare och producent till The Tudors och The Vikings och Kristina Ekerö Eriksson, arkeolog och SVT-programledare för "Sanningen om Vikingar", som sändes tidigare i år.

Cocktailparty på Vasamuseet.

Cocktailparty på Vasamuseet. (foto: Valery Gorchakov)

På tisdagskvällen stod National Geographic som värd för ett stort cocktailparty på Vasamuset, som var mycket uppskattat.

SVT:s programinköpare Henrik Ekman gjorde där ett bejublat framträdande som stjärngosse och berättade om den svenska traditionen - efter att ett luciatåg från Adolf Fredriks musikskola sjungit för de 700 deltagarna.

Henrik Ekman förklarar livfullt Luciafirandets historia för deltagarna på kongressen.

Henrik Ekman förklarar Luciafirandets historia för deltagarna. (foto: Valery Gorchakov)

Liza Marklund

På onsdagen var salen fullsatt när författaren Liza Marklund talade om Sparks of Inspiration och Nordic noir. Direkt efteråt följde en paneldebatt "Reinventing TV in the Digital Age", där Hanna Stjärne, tillsammans med bl a Tim Pastore, programchef på National Geographic Channel, och Beth Hoppe, vd för det amerikanska public service-bolaget PBS, diskuterade tv:s framtid.

Kongressen har pågått parallellt med Nobelveckan och det har givetvis märkts. SVT har, genom samarbete med Nobelstiftelsen och UD, lyckats få till stånd att en av nobelpristagarna i kemi, Bernard L Feringa, medverkat.

Anna Schytt

Anna Schytt, redaktionschef för SVT Vetenskap. (foto: Valery Gorchakov)

Något som Anna Schytt, redaktionschef för SVT Vetenskap, är mycket glad över.

- Vetenskapens världs reportrar har gjort porträtt på nobelpristagarna och Bernard L Feringa är väldigt intressant att lyssna till.

Alla deltagare har också getts möjlighet att gå på Nobelförläsningarna under veckan.

Vad gör den här kongressen så speciell?

- Det är många saker, men kanske framför allt energin! De bästa producenterna kommer hit och det är mycket som beslutas här. Många kontakter och samarbeten skapas - och så är förstås seminarierna som väldigt bra och utvecklande, säger Anna Schytt.

Hon har liksom Mikael Österby och Henrik Ekman varit med i planeringen av kongressen från första början för mer än ett år sedan.

Björn Ulvaeus medverkade på onsdagskvällen.

Björn Ulvaeus medverkade på onsdagskvällen. (foto: Henrik Ekman)

Faktafientliga strömningar

På onsdagskvällen - sista kvällen - förvandlades konferensrummen till ett enda stort dansgolv, där glada delegater skakade loss till ABBA:s musik under mottot "Gimme, Gimme".

Glädjen blev inte mindre framåt halv elva. Just när Does your mother know klingat ut klev Björn Ulvaeus själv upp på scenen. Han konstaterade leende att de mötte en åldrad popstjärna som idag intresserar sig mer för vetenskap och ger ut böcker i denna viktiga genre.

Tonen blev allvarlig när Björn kom in på dagens faktafientliga strömningar. Han manade alla de församlade vetenskapsproducenterna från hela världen att fortsätta sprida kunskap som motgift.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör