21 november

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny
Kirsi Vanttaja ser fram mot att besöka nya platser i norra Finland, norra Norge och nordöstra Ryssland.

Kirsi Vanttaja ser fram mot att besöka nya platser i norra Finland, norra Norge och nordöstra Ryssland. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 7 december 2016 07:00 - Uppdaterad 8 december 2016 18:44

Kirsi blir SVT:s barentskorre

Nyheter satsar på Barentsregionen och luleåbaserade Kirsi Vanttaja ska bevaka ett område nästan lika stort som hela Sverige

Det är SVT Nyheter Norrbotten och utriket på riksnyheterna som nu på försök inleder ett samarbete – reportern Kirsi Vanttaja ska bevaka och resa i Barentsområdet.

– Det är Kolahalvön i Ryssland, norra Finland samt Finnmarks och Troms fylken i Norge som det handlar om, berättar Kirsi som ursprungligen själv kommer från Kuusamo, en stad vid ryska gränsen i nordöstra Finland.

Den nya barentsreportern Kirsi Vanttaja kommer ursprungligen från gränsstaden Kuusamo i den finska delen av Barentsregionen.

Den nya barentsreportern Kirsi Vanttaja kommer ursprungligen från gränsstaden Kuusamo i den finska delen av Barentsregionen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hänvisad till bil

Barentsregionen som omger Norrbottens län i öster, norr och väster är formellt hela 1,75 miljoner km stor, eftersom den omfattar nästan hela nordöstra Ryssland. Men SVT och Kirsi Vanttaja tänker i Ryssland nöja sig med att täcka Kolahalvön. Då blir bevakningsområdet ”bara” ungefär lika stort som Sverige.

– Avstånden är stora. Från Luleå till Kirkenes i nordostligaste Norge, som är säte för samarbetet i Barentsregionen, är det 90 mil att köra, säger Kirsi.

Tidigare har det funnits fler direkta flyglinjer mellan olika orter i Barentsregionen men i dagsläget finns bara Uleåborg-Luleå-Tromsö. T ex till Murmansk måste man köra.

– Då kan det vara bra att som jag ha dubbelt medborgarskap, för under en period nyligen så fick finsk-ryska gränsen på den nordliga delen inte passeras av andra än just finländska och ryska medborgare, säger Kirsi.

Kirsi Vanttaja är idag redaktör på SVT Nyheter Norrbotten. Från och med januari blir hon SVT:s barentsreporter på halvtid.

Kirsi Vanttaja är idag redaktör på SVT Nyheter Norrbotten. Från och med januari blir hon SVT:s barentsreporter på halvtid. (Foto; Mats Carlsson-Lénart)

Rätt person

Bakgrunden till att Barents-satsningen kan göras är att Nyheter Norrbotten har en extra tjänst, utöver de 21 ordinarie, ett riktat uppdrag på grund av det geografiska läget.

– Jag ska jobba halvtid med att bevaka Barents och halvtid som reporter här i Norrbotten, inte minst i Tornedalen, säger Kirsi.

Utöver att hon ursprungligen kommer från ett av de andra Barents-länderna, nämligen Finland så har Kirsi bott i Kiruna i flera år, där hon arbetade på SR, bland annat tillsammans med kollegor på Sápmi och Sameradion.

– Det innebär att jag har bra koll också på frågor som är viktiga för samerna, säger Kirsi som i flera år arbetat för att SVT ska återuppta sin bevakning av Barents.

Intressant murbygge

SVT har tidigare bevakat Barentsregionen från Luleå, bland annat genom reportern Helene Alm, men det är nu ganska längesen och mycket har hänt och händer i och kring de områden som gränsar eller nästan gränsar till Sverige i norr – inte minst mot bakgrund av den ökade spänningen mellan Ryssland och västländerna och inför den nya amerikanska ledningens Nato- och rysslandspolitik.

– Den mur som Norge just nu bygger vid sin gräns mot Ryssland är ju mycket intressant, till exempel, menar Kirsi Vanttaja.

Fia Wirén

Redaktionschef Fia Wirén är mycket stolt för att SVT nu ska börja bevaka Barentsregionen från SVT Nyheter Norrbotten. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Även i rikset

Men att bevaka Barents kommer inte bara handla om gränser och säkerhetspolitik utan även om hur det är att leva i grannländerna på Nordkalotten.

– Vi kommer säkert att göra en del jämförelser, som inte minst kan vara intressanta för SVT:s nyhetspublik här i Norrbotten, tror redaktionschef Fia Wirén.

Men Kirsi Vanttaja ska inte minst leverera jobb till riksnyheterna och hon ska nu i december till Stockholm för en 2-veckors utbildning på utrikesredaktionen.

- Jag ser fram emot ökad rapportering från en region som inte syns ofta i riksmedierna. Det ger oss en chans att vara snabbt på plats vid stora nyhetshändelser. Men vi kan också lyfta fram utveckling och problem som inte annars får det utrymme det förtjänar, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT Nyheter.

Fakta:

Kirsi Vanttaja

 • 56 år
 • På SVT sen 2000

Barentsregionen:

 • Består av delar av fyra länder
 • 1,75 milj kvkm
 • 6 milj inv (varav 0,5 i Sverige)
 • Regionssamarbete inrättat 1993
 • Säte: Kirkenes
 • Största städer: Murmansk, Archangelsk, Uleåborg, Umeå, Luleå, Tromsö

SVT:s ”barentssatsning”:

 • Öronmärkt luleåbaserad barentsreporter på halvtid
 • Försöksperiod: januari-maj 2017

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör