15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
"Ni får gärna säga att jag är en gammal gubbe", sa Jan Helin på måndagens digitala framtidsseminarium till sina samtalspartners Lisa Renander och Daria Isaksson.

"Ni får gärna säga att jag är en gammal gubbe", sa Jan Helin på måndagens digitala framtidsseminarium till sina samtalspartners Lisa Renander och Daria Isaksson. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 6 december 2016 07:00 - Uppdaterad 8 december 2016 10:30

Digital framtid i fokus på SVT-seminarium

SVT:s Jan Helin blev stundtals utmanad när han satt mellan två framtidsspanare i framkant under en paneldebatt på ett SVT-seminarium på måndagen.

Lisa Renander är digital entreprenör som bland dragit igång kollektivboenden i Stockholm, för det hon kallar ”medvetna globala medborgare”. Darja Isaksson är digitalstrateg och medlem i regeringens innovationsråd.

– Jag ser inte på TV, läser inga nyheter utan det enda jag är intresserad av är Google alerts om coliving, deklarerade Lisa Renander.

Jan Helin hade kanske inte alltid så lätt att smälta allt det som sas på podiet när SVT på måndagen bjöd in till seminarium på temat Digital framtid men han försökte hålla med om mycket

– Alla ni traditionella kvalitetsmedier borde för längesen ha börjat länka till varann, det är så Alt-right-rörelsen gör, sa Darja Isaksson.

– Du har helt rätt, om vi bara hade haft en oberoende plattform där vi kunde lägga allt journalistiskt material, sa Helin.

Fr.v. moderatorn Karin Hübinette, entrepnören Lisa Renander, programdirektör Jan Helin och digitalstrategen Daria Isaksson.

Fr.v. moderatorn Karin Hübinette, entrepnören Lisa Renander, programdirektör Jan Helin och digitalstrategen Daria Isaksson. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Viktigt för SVT

Ja, det inledande panelsamtalet på det digitala framtidsseminariet skapade många diskussioner i fikapausen. 160 var anmälda och de kom från en rad olika håll: digitala plattformar, tevebolagen, tidningsföretagen, folkbildningen och andra.

– Vi vill bjuda in till ett viktigt samtal om den digitala transformationen och vad den betyder för oss i branschen gällande rörlig bild, förklarade Johan Hartman på SVT Strategi.

Men vad får SVT ut av att ordna ett evenemang som detta?

– Vi får möjlighet att byta tankar och idéer med andra aktörer och de utmaningar vi står framför, enligt Hartman.

Hanna Stjärne

Hanna Stjärne höll ett kort inledningsanförande på SVT:s digitala framtidsseminarium. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

”11-åringar tar kommandot”

Vd Hanna Stjärne hälsade välkommen och talade om sin 11-åriga dotter som i helgen sände live till sina följare i fem timmar.

– Hon sände från vårt kök, sovrum och vardagsrum. Vi fattade knappt vad som hände men för henne är det fullkomligt självklart att det är så man kommunicerar. Det är rörlig bild som gäller och så här ser hela verkligheten ut nu, sa Stjärne.

Cisco uppskattar att år 2020 kommer 82 procent av den samlade datatrafiken bestå av rörlig bild.

– Vi på SVT vill diskutera vad detta betyder i förlängningen, för mediebranschen, för samhället och för den globala utvecklingen. Vi lever i en väldigt omvälvande tid där 11-åringar tar kommandot och startar teve hemma i köket, sa Hanna Stjärne.

"Medborgare som samskapar content är framtiden", sa Lisa Renander till en lätt tvivlande Jan Helin.

"Medborgare som samskapar content är framtiden", sa Lisa Renander till en lätt tvivlande Jan Helin. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Mys eller mardröm

Men åter till det inledande panelsamtalet där Lisa Renander bland annat fick förklara idén med hennes företag som driver två boenden i Stockholm där invånarna har var sin liten sovenhet men stora gemensamma ytor.

– För oss flyter arbete och fritid ihop. Vi har allt på ett ställe och vi skapar en miljö där man ser vart framtiden är på väg. Ingen av oss har någon TV. Vi planerar 100 sådana här hus runt om i världen, förklarade Renander.

Jan Helin visste inte om han skulle tycka att boendena var mys eller mardröm.

– Digitaliseringen gör mig antingen framtidsoptimisitisk eller dystopisk och likt en schizofren pendlar jag med vad jag tycker. Men risken är ju att den skapar en avgrundsdjup klyfta till stora delar av världen, främst för att den inte är tillräckligt intelligent, sa Helin.

–Mänskligheten kommer att ta steget in i ett mer medvetet samhälle, sa entrepnören Lisa Renander.

–Mänskligheten kommer att ta steget in i ett mer medvetet samhälle, sa entrepnören Lisa Renander. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Mot mer mänsklighet?

Reaktionen på det nya har på många håll varit saknad av det gamla, vilket inte minst Donald Trump spelade på under sin kampanj för att bli USA:s president. Men Lisa Renander menade att det som händer nu närmast är trivialt, eftersom nya och bättre tider väntar runt hörnet, tack vare digitaliseringen.

– Mänskligheten kommer att bli redo att nästa steg till ett mer medvetet samhälle då de rädslor vi idag kanske har, exempelvis för främlingar och konkurrens osv kommer att försvinna. Det här ser vi tydligt i våra hus, där man höjer sig till en helt annan medvetenhetsnivå, där vi bryr oss om varann och om planeten – men inte för att skapa makt och status utan bara för att det är mänskligt, förklarade Lisa Renander som menar att naivitet är en viktig drivkraft för förändring i en positiv riktning.

Karin Hübinette och Darja Isaksson.

Karin Hübinette och Darja Isaksson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Oförmåga problem

Darja Isaksson talade mycket om att göra data mer tillgängligt, bland annat i syfte att nå viktiga globala mål.

– Det stora problemet idag är att våra nuvarande organisationer inte har förmåga att tillvarata de möjligheter som idag finns, exempelvis att ge människor bättre vård, och det ser jag lite som ett hot mot demokratin, sa Isaksson.

Hon menade att mer öppna data delvis även skulle kunna kompensera den lokala journalistikens nedmontering

– Strukturerade data, från exempelvis en kommun, där man kan se vilka beslut som fattats, vilka som fattat dem och vilka transaktioner som är kopplade till besluten kan spara ganska mycket tid och kostnader när det gäller granskningar, hävdade Daria Isaksson.

Journalistik är fortfarande viktigt, underströk Jan Helin på tisdagens digitala framtidsseminarium.

Journalistik är fortfarande viktigt, underströk Jan Helin på tisdagens digitala framtidsseminarium. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Allmänbildning ute?

Jan Helin sa att han gärna skulle vilja låta unga smarta entreprenörer titta på hur man kan fånga upp det som går förlorat när det linjära tevetittandet minskar, nämligen att människor även såg program som de från början inte tänkt att titta på – men som gjorde dom lite smartare.

– Idag blir man lite mer som man redan är, när det man väljer är mer algoritmstyrt, sa Helin.

Men här fick Helin mothugg.

– Vi behöver inte formaten längre, allt kommer att vara via ondemand – låt individen själv bestämma! Vi behöver bara det vi själva är intresserade av, sa Lisa Renander.

Men allmänbildningen går ju förlorad, argumenterade Jan Helin.

– Jag klarar mig bra utan allmänbildning, svarade Lisa Renander.

"Det linjära TV-tittandet har ett otroligt fantastiskt värde", sa Jan Helin men Lisa Renander och Daria Isaksson var skeptiska.

"Det linjära TV-tittandet har ett otroligt fantastiskt värde", sa Jan Helin men Lisa Renander och Daria Isaksson var skeptiska. (Foto: Mats Carlsson-Lénart.)

Vad vill de globala?

Jan Helin återkom vid ett par tillfällen under panelsamtalet till de globala techjättarnas, såsom Facebook och Google, stora makt och betydelse, inte bara för mediernas utan för hela samhällets och hela världens framtid.

– Inga politiker rår på dessa extrema makthavare.vingen avkräver dem en vision om vart är det här på väg, sa Helin.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör