19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Redaktionschefen Fia Wirén och redaktören Kirsi Vanttaja.

Redaktionschefen Fia Wirén vill att hennes medarbetare ska våga mer på webben för att den ska utvecklas. Här med redaktören Kirsi Vanttaja. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 5 december 2016 07:00 - Uppdaterad 5 december 2016 19:21

Redaktörer byter körscheman mot webbverktyget Linkpulse

I Luleå försöker man nu bryta nyheternas traditionella fokusering på broadcast genom att redaktören inte längre utgår från körschemat.

På SVT Nyheter Norrbottens redaktion gjorde dagens redaktör tills för några veckor sedan som man alltid gjort – lät körschemat till kvällens huvudsändning vara det vägledande för dagens arbete.

– Nu kör vi ett pilotprojekt som innebär att redaktören inte alls jobbar i körschemat längre, det är programledarens jobb. I stället är det webbanalysverktyget Linkpulse som ska ligga framme på redaktörens skärm och vara ett viktigt stöd i dagens nyhetsarbete, säger redaktionschefen Fia Wirén.

I Linkpulse, som används på många håll inom SVT Nyheter, kan man på ett nästan vetenskapligt sätt studera hur trafiken till webben går och vilka nyheter publiken finner mest intressanta.

– Den modell vi nu provar är redaktionens egen och testas specifikt här. Innan vi körde i gång diskuterade vi frågan i Norrs nyhetsledning och enades om att det vore en god sak att försöka, säger Fia Wirén.

Redaktören Kirsi Vanttaja.

Redaktören Kirsi Vanttaja är en av Nyheter Norrbottens redaktörer som nu lämnat körschemat för att mer fokusera på webben. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Inte klickjakt

En av de redaktörer i Luleå som nu överger körschemat är Kirsi Vanttaja.

– Tidigare var det nästan vattentäta skott mellan broadcast och webben, trots att vi fysiskt sitter tillsammans. Att sändningarna är utgångspunkten är en kultur som sitter djupt, säger Kirsi.

Nu gör hon och de andra redaktörerna i stället en dagslista där alla tänkbara jobb finns med, med sikte på att så snabbt som möjligt ge SVT:s publik i Norrbotten alla viktiga och angelägna nyheter på webben.

– Utifrån Linkpulse vet vi ju vad publiken tycker är viktigt, säger Kirsi.

Linkpulse är ett viktigt stöd för redaktörerna i nyhetsarbetet.

Linkpulse är ett viktigt stöd för redaktörerna i nyhetsarbetet. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Redaktionschefen Fia Wirén menar att det nya arbetssättet inte handlar så mycket om klickjakt utan om bra public service.

– Med hjälp av verktyget kan vi jobba med vårt material så att det presenteras på ett sätt som uppskattas av publiken. Exempelvis om många öppnar en artikel men lämnar den inom fem sekunder kan vi ana att de inte tycker att det är intressant att läsa hela texten. Varför? Är rubriken missvisande? Är ingressen ointressant?

Samtidigt vill Fia Wirén påpeka att Linkpulse inte alls är något överordnat styrmedel i nyhetsarbetet, utan en bra hjälp för redaktörerna att prioritera och utvärdera.

–Det finns ju en rad faktorer att ta hänsyn till, inte minst vårt lokala uppdrag – att bevaka hela vårt stora län, att vi ska tänka på jämställdhet och så vidare.

Redaktionen

Redaktörerna på Nyheter Norrbotten har numera alltid Linkpulse men aldrig körschemat på sin skärm. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Del i medveten satsning

Fia Wirén har sen hon började som redaktionschef för Nyheter Norrbotten tidigt i fjol medvetet satsat på förflyttningen av fokus till online. Det nu pågående pilotprojektet är en del i denna satsning.

– Det har varit en väldigt stor utmaning, inte bara för att det sitter så djupt att broadcast är det viktigaste utan även för att den här redaktionen har genomgått en stor omställning. Vi har blivit färre och de flesta har tvingats lära sig helt nya arbetssätt eller fått gå in i helt nya roller.

Så det har handlat om att införa lite i taget. Som att varje måndag inleds veckan med att utvärdera den gångna veckans webbtrafik.. En dag i veckan har redaktionen haft möte specifikt för att ha möte om webben. Nyckelpersoner med särskilt intresse för att utveckla webben har identifierats.

Fia Wirén har haft förflyttningen från broadcast till webb i fokus sen hon tog över ledningen för SVT Nyheter Norrbotten i fjol.

Fia Wirén har haft förflyttningen från broadcast till webb i fokus sen hon tog över ledningen för SVT Nyheter Norrbotten i fjol. (Foto; Mats Carlsson-Lénart)

Resurser till webben

– Vi har också flyttat resurser till webben, från två arbetspass tidigare till nu tre – morgon, dag och kväll. Vi tog också tillbaka helgwebbningen från Umeå, det är viktigt att vi här i Norrbotten gör våra nyheter själva även på helgerna, understryker Fia.

Andra punkter på Fia Wiréns lista som genomförts är utbildningar för bättre publiceringar av bildmaterial och livesändningar på webben och även etablerandet av ett stringernätverk i det stora länet, vilket möjliggör exempelvis färska rörliga bilder på webben från händelser i exempelvis Arjeplog och Pajala.

– Grundläggande är också att jag vill att folk ska våga på webben, våga göra saker de inte gjort förut och bidra till utvecklingen av det vi erbjuder. Jag vill uppmuntra labbande och om det blir fel nån gång gör det inte så mycket, säger Fia Wirén.

Reportern Inger Haupt tycker det är bra att redaktörerna på Nyheter Norrbotten ägnar sig mer åt webben.

Reportern Inger Haupt tycker det är bra att redaktörerna på Nyheter Norrbotten ägnar sig mer åt webben. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Starkare webbfokus

En del i det långsiktiga arbetet att förstärka webben på SVT Nyheter Norrbotten har varit att utse en webbintresserad medarbetare att bara arbeta där. Det är Ellika Nilsson som nu driver redaktionens webbutveckling. Hon välkomnar det pågående försöket.

– Bakgrunden är ju SVT:s omorganisation i fjol där webbredaktörerna togs bort och ersattes av webbreportrar. I stället skulle webben styras av redaktören. Men från webbens sida har vi upplevt det som om att redaktörerna jobbade på som innan och hade fortsatt fokus på broadcast, säger Ellika Nilsson.

Ellika Nilsson driver redaktionens webbutveckling.

Ellika Nilsson driver redaktionens webbutveckling.

Tycker du det blivit någon skillnad nu sen ni satte i gång pilotprojektet?

Det är egentligen för tidigt att säga men det har blivit mer webbfokus från redaktörernas sida. Arbetssätt och rutiner har inte hunnit sätta sig än men min känsla är att i och med att redaktörerna nu ska följa hur olika artiklar går i Linkpulse, vara med och forma vår nyhetssajt, läsa texter innan publicering, diskutera rubriker och hålla kontakt med riksets webb, så blir de också mer engagerade i webben.

Något mer?

– Rent konkret kan det innebära att redaktören vid nyhetshändelser nu skickar ut en reporter för att ta en stillbild till webben och kanske ringa in citat. Till sändning kan det bli ett telegram. Innan var redaktörens fokus så gott som alltid tv, säger Ellika Nilsson.

Gett resultat

Fia Wirén vill inte kommunicera webbtrafikens utveckling i siffror men säger att hon är mycket nöjd med resultatet av satsningen så här långt.

– Vi har fördubblat trafiken online men vi slår oss inte till ro med detta utan tar nu ytterligare nya steg framåt.

Inte minst vill hon utveckla publiceringen av rörligt material på webben och webbsändningar live.

– Om inte SVT tar en ledarroll i den utvecklingen – vem ska då göra det?

Maria Sjölund

Det pågående pilotprojektet innebär att programledaren Maria Sjölund även får ett redaktörsansvar för broadcast. (Foto; Mats Carlsson-Lénart)

Sändningen klar senare

Att redaktören på Nyheter Norrbotten nu släppt körschemat får som nämnts konsekvenser. Programledaren, som börjar mitt på dagen, kommer inte som tidigare till en sändning vars körschema redan fyllts utan måste nu själv välja av det materiel som redaktionen för dagen jobbar med.

– Det är naturligtvis en viss skillnad men jag tycker det ännu är för tidigt att utvärdera, vi har bara hållit på i ett par veckor, säger programledaren Maria Sjölund.

Hon påpekar att förflyttningen av redaktörskapet för broadcast, från redaktör till programledare, kanske inte vore möjlig på alla redaktioner.

– Här i Luleå är vi två programledare som jobbat här väldigt länge och vi kan och vet lika mycket som de som idag jobbar som redaktörer, menar Maria.

Proko Fredrik Westerberg har det lite stressigare än tidigare under pilotprojektet.

Proko Fredrik Westerberg har det lite stressigare än tidigare under pilotprojektet. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

För prokon Fredrik Westerberg innebär den nya ordningen också en stor förändring.

– Tidigare kunde jag ju testköra de olika inslagen och de andra delarna som vi ska ha i sändningen på ett mycket tidigare stadium. Men även om allt nu senareläggs så ser jag inga större problem, säger Fredrik.

Linkpulse har bidragit till en mycket positiv utveckling av SVT Nyheter Norrbottens webb.

Linkpulse har bidragit till en mycket positiv utveckling av SVT Nyheter Norrbottens webb. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Bättre broadcast?

Men Fia Wirén säger att hon redan kan ana att även broadcast tjänar på ett ändrat redaktörsfokus.

– Ibland har vi fastnat i ett format där vi staplar jämnlånga inslag på varandra. Då tycker jag att sändningarna blir lite odynamiska och tråkiga. Resultatet när redaktörerna fokuserar på innehåll istället för minuter och sekunder i broadcast är att vi har fler rappa nyhetsdelar i sändningen, varvat med genomarbetade reportage och bildjobb och ibland en fördjupning i form av studiogäst. Det blir för mig som tv-tittare mer spännande sändningar. Saker blir vad de håller för – varken mer eller mindre.

Pilotprojektet på Nyheter Norrbotten pågår till och med januari 2017 och ska därefter utvärderas.

­– Det som är intressant är ju vad publiken tycker. Online får vi respons direkt, men det är lite svårare att få en snabb reflektion från tv-tittarna, säger Fia Wirén.

SVT i Luleå.

SVT i Luleå. (foto; Mats Carlsson-Lénart)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör