21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hanna Stjärne

"Alla medier borde dra åt samma håll för att öka resurserna totalt till journalistik", sa Hanna Stjärne, här omgiven av Lars Truedson, Alice Bah Kuhnke och Pia Rehnquist. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 1 december 2016 07:00 - Uppdaterad 5 december 2016 13:48

Bah Kuhnke: - Vi behöver inte ständigt ifrågasätta Public service!

I onsdags diskuterades mediernas kris på ett seminarium i Stockholm, med bland andra SVT:s Hanna Stjärne i panelen. Kulturministern var tydlig med att SVT och övrig PS bör få arbetsro under tillståndsperioderna.

Det var fullt hus i en lokal på Riddarholmen i Stockholm när Institutet för Mediestudier presenterade sin årsbok om tillståndet för journalistiken i Sverige.

Årsbokstemat i år var lokaljournalistiken och dennas svåra problem. En ny undersökning visar att mellan 30 och 35 svenska kommuner nu är helt utan journalistisk bevakning, ”vita fläckar” på mediekartan.

Hanna Stjärne påpekade vikten av att mediebranschen tillsammans jobbar för mer pengar till journalistik generellt men lyfte även fram fjolårets stora SVT-satsning på nyheter i Sveriges alla län, då 70 nya reportrar tillkom och även flera nya redaktioner.

– Detta är tidernas största satsning på lokal journalistik, slog Stjärne fast.

Institutet för Mediestudiers seminarium på tisdagen var mycket välbesökt.

Institutet för Mediestudiers seminarium på tisdagen var mycket välbesökt. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Oeniga

Men HD-Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist menade att SVT möjligen utför regional men inte lokal bevakning.

– Jag tycker SVT gör massor av bra journalistik men vi gör helt olika saker. HD-Sydsvenskan har 160 journalister som bara bevakar västra Skåne, förklarade Rehnquist.

Stjärne pekade på SVT:s nya redaktion i Helsingborg, en nyetablering som dock inte imponerat på HD-Sydsvenskans chefredaktör.

– Där fanns vi redan, det var ingen vit fläck på mediekartan, kontrade Rehnquist.

”Hanna, vi sysslar med olika saker” sa HD-Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

”Hanna, vi sysslar med olika saker” sa HD-Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hon menade att det vore klädsamt om alla kunde vara överens om den stora betydelse kommersiella medieföretag historiskt haft för den lokala demokratin i Sverige.

– Debatten hade varit lite mer konstruktiv om vi hade varit överens om detta, tyckte Rehnquist.

Dumt polarisera

På podiet fanns även kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon var snabb i att hålla med Pia Rehnquist om privata medieföretags stora insatser för demokratin men underströk sedan att man bör undvika att polarisera mellan public service och kommersiella medieföretag. 

– Den här frågan är större än så. Det handlar om politiska prioriteringar och att få större resurser till journalistik. Debatten måste bli större, fastslog ministern.

Debattledaren Lars Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier frågade Bah Kuhnke om hon önskar att public service ska hålla sig undan från en kommun utan bevakning för att bereda väg för nya privata alternativ eller ska public service ges ett tydligare bevakningsansvar just där.

– Det får vi i så fall diskutera inför nästa sändningstillstånd, svarade ministern.

”Alice, säg oss vad du vill göra åt krisen”, frågade Institutet för Mediestudiers föreståndare Lars Truedson.

”Alice, säg oss vad du vill göra åt krisen”, frågade Institutet för Mediestudiers föreståndare Lars Truedson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Behöver inte alltid ifrågasätta

Truedson frågade också kulturministern om regeringen kommer att tillsätta en utredning om finansieringen av public service, vilket riksdagen efterfrågade i fjol, i ett så kallat tillkännagivande.

– Vi kommer att behandla den frågan och följer den ordning som finns i riksdagen, svarade Bah Kuhnke.

Ministern var dock tydlig med att förutsättningarna för public service inte ständigt måste diskuteras. 

– För då ifrågasätter man också det för public service centrala oberoendet, förklarade Alice Bah Kuhnke.

Hon tillade dock att det också är helt centralt för SVT och övrig PS med god finansiering.

Det bekymrar att så många, även politiker, inte förstått den lokala journalistikens roll, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke.

- Det bekymrar att så många, även politiker, inte förstått den lokala journalistikens roll, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Håller ihop landet

Medieforskaren Gunnar Nygren från Södertörns högskola underströk också SVT:s betydelse runt om i Sverige.

– Jag vänder mig också mot att man ställer public service mot andra medier. Det finns ett medieekologiskt system där public service i högre grad svarare för regionala nyheter medan privata medier svarar för lokalbevakning.   Sen står public service inte minst för mångfalden i den samlade bevakningen, då det oftast är ett privat mediehus som är ensamt i sin region. Och en sak till är att public service håller ihop landet, de medier som visar de som bor i en ända av landet hur det är i andra ändar.

Pia Rehnqvist och Hanna Stjärne

Hanna Stjärne och Pia Rehnquist. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Avgrunden närmare

HD-Sydsvenskans Pia Rehnquist sa att just hennes mediehus (Bonnierägt) inte står vid ättestupan men att klockan är slagen för stora delar av den privata mediebranschen och därmed för den lokala journalistiken.  

– Vi kommer inte åt den viktiga frågan, den lokaljournalistik vi har kommer inte att leva för evigt om vi inte gör något väldigt snart, sa Rehnquist.

Men inga nyheter gällande vilka politiska initiativ som är på gång inom mediepolitiken kom fram på tisdagens seminarium. Remissrundan gällande Medieutredningen ska inledas inkom kort, sa Alice Bah Kuhnke.

Alla medier borde dra åt samma håll för att öka resurserna totalt till journalistik, sa Hanna Stjärne i tisdagens paneldebatt.

Panelen, fr.v: Lars Truedson, Alice Bah Kuhnke, Hanna Stjärne, Pia Rehnquist och Gunnar Nygren. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Samarbeten lokalt

Till sist i paneldebatten upprepade Hanna Stjärne att SVT öppnar för fler samarbeten med andra medier, exempelvis gällande lokala gräv.

– Det kan handla om saker som inspiration och metodik och vi har redan fått en del respons på den artikel vi skrev tidigare om detta tidigare i höstas.

Stjärne sa också att hon vid sina besök på SVT:s redaktioner runt om i landet, även att passat på att träffa företrädare för andra medier i det aktuella området.

– Då har jag tagit upp just vilka samarbeten som skulle kunna passa på varje ort och vi behöver ha större öron för detta än vi haft tidigare, säger Hanna Stjärne.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör