15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Laddade! Henrik Ekman och Mikael Österby på SVT Fakta/Vetenskap, ser fram emot nästa veckas kongress i Stockholm.

Laddade och taggade! Henrik Ekman och Mikael Österby ser fram emot nästa veckas kongress i Stockholm. (foto: Emmy Sangert)

Publicerad 30 november 2016 07:00 - Uppdaterad 5 december 2016 13:47

SVT värd för stor internationell faktakongress

I nästa vecka står SVT och Kunskapskanalen som värd och Host Broadcaster för den mycket prestigefulla kongressen World Congress of Science and Factual Producers i Stockholm.

Drygt 700 av tv-världens ledande aktörer inom genren fakta och vetenskap samlas i fyra dagar för inspirerande möten och seminarier.

- Det ska bli jätteroligt och vi är verkligen laddade! säger Mikael Österby, programchef Fakta och värd för kongressen.

På våren 2015 hörde Mikael Österby och programinköpare Henrik Ekman på SVT Fakta/Vetenskap, att det fanns önskemål om att förlägga konferensen till Skandinavien 2016.

- Anledningen är att Skandinavien är hett nu. Mycket beror förstås på drama och Nordic noir, men det spiller över även i andra genrer, så vi var väldigt aktiva och sa att SVT gärna ville stå som värd, berättar Mikael Österby.

 - Vi tryckte också på att Nobelpriset delas ut i Stockholm - och lyckades faktiskt få dem att skjuta fram kongressen en vecka, för att det skulle sammanfalla med Nobel, berättar Henrik Ekman.

Nobelföreläsningarna

Nu kan SVT erbjuda alla deltagare som köpt biljetter till kongressen, att även kunna delta på Nobelföreläsningarna. I veckan blev det också klart att en av kemipristagarna kommer att delta på ett seminarium och prata om molekylära maskiner.

- Det är som små bilar uppbyggda av molekyler som kan frakta saker i kroppen med hjälp av blodet, förklarar Mikael Österby. Hur ska vi göra tv av det? När nya upptäckter kommer, då är det vår uppgift att göra intressant och relevant tv av det - och det kommer vi att diskutera.

Kongressen i Stockholm

Kongressen i Stockholm nästa vecka (skärmdump från hemsidan).

Innehållet i centrum

World Congress of Science and Factual Producers pågår 5-8 december på Clarion Hotel Sign i Stockholm och under de fyra dagarna samlas världens stora tv-bolag och producenter inom faktagenren för att prata innehåll.

Varje år arrangeras många mässor över världen, t ex MIP i Cannes, där man säljer och köper bl a fakta- och vetenskapsprogram. Men det fanns behov i branschen att en gång om året samlas och bara prata innehåll, vare sig man var tv-bolag eller producerande bolag - och så föddes idén om den här kongressen.

Michael Mosley

Michael Mosley - som lanserade 5:2-dieten, är en av dem som medverkar på kongressen. (foto: SVT)

Viktigt för SVT

World Congress of Science and Factual Producers arrangeras årligen, och värdskapet flyttar till nya städer varje år, som Paris, Wien Hongkong, Washington - och nu i Stockholm.

- Det här är en mycket viktig möjlighet att få visa upp SVT för världen. Vi är ett litet tv-bolag, men ändå välkänt för att hålla hög kvalitet. Det visar inte minst Emmyn vi vann i förra veckan för "Allt om Sverige", och många andra internationella priser vi får, säger Mikael Österby.

- Konferensen är fortfarande mycket innehållsinriktad med väldigt bra sessioner och paneldebatter producerade av duktiga produktionsbolag, säger Henrik Ekman.

Han berättar att de alltid kommer hem med ny inspiration och många idéer hur man kan göra bättre tv när de varit på kongressen.

Dr Derek Muller

Dr Derek Muller vid Peter MacCallum Cancer Centre, Melbourne. (foto: Josephine Wright/Genepool Productions Pty Ltd)

Många tunga namn

Mikael Österby är från SVT:s sida ansvarig för innehållet i de olika sessionerna - ett arbete som tagit mer än ett år att förbereda. Några av föreläsarna är riktigt tunga i branschen, som t ex Michael Mosley, journalist, BBC-programledare och den som lanserade 5:2-dieten. Vidare Derek Muller, australisk-kanadensisk vetenskapsproducent och känd för sin Youtube-kanal Veritasium. Och Michael Hirst, brittisk manusförfattare och producent till bl a The Tudors och The Vikings.

- Det här är bland det roligaste jag har gjort, säger Mikael Österby och ler stort. Att få träffa och sammanföra de bästa inom vår bransch till den här kongressen har varit fantastiskt roligt!

Hanna Stjärne

SVT:s vd Hanna Stjärne deltar, både som inledningstalare och senare i paneldebatten "Reinventing TV in the Digital Age", tillsammans med bl a Tim Pastore, programchef på National Geographic Channel, Beth Hoppe med ungefär samma position på PBS samt representanter från flera andra stora tv-bolag.

Victoria Dyring

Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld. (foto: Janne Danielsson)

Andra SVT-personer som deltar och talar på kongressen är bl a Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld, Peter Nyrén, programbeställare för drama, underhållning, fakta och fritid och Anna Schytt, redaktionschef på SVT Vetenskap, som också varit med i planeringen från första början.

Andra medverkande svenskar är t ex Liza Marklund, som kommer att prata om Nordic noir, Kristina Ekerö Eriksson, arkeolog och även programledare för serien Sanningen om Vikingar som sändes i SVT i år. Hon deltar på seminariet The Vikings are coming, och Ola Rosling - son till Hans Rosling - som talar om the Gapminder.

Sammanlagt är det över 50 olika seminarier att välja på under de fyra dagarna.

Kristina Ekerö Eriksson, arkeolog och programledare för Sanningen om vikingarna.

Kristina Ekerö Eriksson, arkeolog och programledare för Sanningen om vikingarna. (foto: SVT)

Flera starka trender

Hur ser trenden ut i tv-världen just nu när det gäller fakta och vetenskap?

- Det finns flera trender, men "Bigger, Better, Fewer" är mycket stark, säger Mikael Österby, och förklarar att istället för att göra 70 program gör man 10 riktigt påkostade program.

Produktionsbolag från olika länder går samman om stora produktioner, och ett exempel som är på gång nu är en stor dramadokumentärsatsning om 30-åriga kriget på 1600-talet.

- Sverige var ju minst sagt aktivt i detta krig, säger Mikael Österby. SVT skulle aldrig ha råd att göra en sådan här satsning själv, men nu samarbetar vi med både England, Tyskland och Frankrike. För en spottstyver i sammanhanget får vi vara med och påverka innehållet. Vi sitter med i manusskrivningen, vi får svenska karaktärer - och mycket kommer att spelas in på Skoklosters slott utanför Stockholm.

The Island - ett typiskt program som ligger i tiden - där man visar något som händer på riktigt.

The Island - ett typiskt program som ligger i tiden - där man visar något som händer på riktigt. (foto: SVT)

Kamerafällor

Henrik Ekman berättar om en annan trend, som bygger på tekniken "kamerafällor".

- Det är automatiska kameror, som sätts upp i svårtillgängliga områden och filmar vad som händer. Bland annat har kameror i Himalaya lyckats fånga snöleoparder på nära håll, och i Nordamerika har grizzlybjörnar filmats när de står och kliar sig på ryggen. Båda dessa klipp har blivit virala succéer. De ingår i BBC:s Planet Earth 2 som vi visar i vår.

- Man vill se verkligheten - att det är på riktigt, fyller Mikael Österby i. Ett exempel är The Island, som SVT sände i våras, där 28 personer fick klara sig själva på en öde ö i Stilla havet i sex veckor och filma sin kamp för överlevnad. Inga lekar, inget trams. Utan på riktigt.

Slow TV - en fem veckor lång direktsändning från Fågelön i Nordnorge.

Slow TV - en fem veckor lång direktsändning från Fågelön i Nordnorge. (foto: Sindre Skrede/NRK)

Slow TV

En annan trend, som nu har funnits i ett par år, är Slow tv. SVT visade i våras en fem veckor lång direktsändning från en fågel-ö i Norge.

I Norge har man även satt upp en kamera längst fram på Hurtigruten och filmat den 400 mil långa sjöresan mellan Bergen och Kirkenes. På så sätt kan alla som vill själva "vara med" på resan.

- Och på World Congress i Hongkong 2014 där de tog upp Slow tv som en ny trend visade de NRK:s program med människor som sitter och stickar i realtid, vilket säkert är jätteintressant, säger Henrik Ekman lite roat.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör