19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Vd Hanna Stjärne

VD Hanna Stjärne (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 25 november 2016 07:00 - Uppdaterad 29 november 2016 16:17

Vd: "Centralt för SVT att bidra till att alla blir mer nyfikna och insatta"

Vipåtv har under veckan intervjuat SVT:s fem tidigare vd:ar om vilka frågor de ansett varit viktigast under sin tid som vd - och hur de ser på SVT:s roll i framtiden.

Idag är det Hanna Stjärnes tur.

- 60-årsjubilerande SVT har en viktig uppgift i att hjälpa människor att vidga sina flöden och skapa gemensamma referensramar, menar hon.

 

Du blev VD för SVT för snart två år sedan. Vilken är den viktigaste händelsen hittills under din tid?

”Det som präglar vår tid är en stor digitalisering och en omfattande internationalisering. Det har konsekvenser för SVT redan idag och kommer framförallt att få det de kommande åren.

Under min tid har vi bland annat arbetat med att snabbt få igång livesändningar på nyheterna och vi har gjort ett Eurovision i världsklass. Men de viktigaste förändringarna är de som görs av alla medarbetare i vardagen – där alla hela tiden gör sitt allra bästa för tittarna.”

Hur ser du på SVT:s roll inför framtiden?

”Medievanorna förändras snabbare än någonsin tidigare och vi lever i en tid med ett enormt informationsflöde. Samtidigt finns det också ett stort flöde av desinformation som vi inte ska vara naiva inför. 

När det till exempel kommer uppgifter om att det är rök på flygplatsen i Bryssel är behovet stort att få veta vad som har hänt. Handlar det om ett attentat? Eller om något annat? Då behöver man någon att hålla i handen som hjälper till att sortera i det stora flödet av sanna och falska uppgifter, som säger "det här vet vi, det här vet vi inte men försöker ta reda på". Där är SVT:s och public services roll viktigare än någonsin: en demokratisk grundplatta i samhället och en nationalscen för journalistik.

Behovet är också större än någonsin av hela Sveriges television, som finns över hela landet och som fångar upp de frågor som är riktigt viktiga för människor. SVT ägs ju av alla, varje svensk äger en liten del av public service.

Världen hänger ihop på ett annat sätt idag och det som sker i Kina eller Ryssland påverkar även oss. Länge har vi talat om att det lokala och globala länkas samman – och nu händer det. SVT har just utökat bevakningen av hela Sverige och rekryterat 70 reportrar i allt från Eskilstuna och Helsingborg till Angered och Uppsala. 

Nu funderar vi på hur vi ska jobba lokalt på ett ännu bättre sätt framöver, via våra 33 redaktioner i bland annat Karlskrona, Örnsköldsvik, Kiruna och Halmstad. Med hjälp av våra utrikeskorrespondenter över hela världen kan vi också länka ihop det lokala med den internationella utvecklingen.

Det finns en växande polarisering idag och det är lättare än tidigare att få sin egen världsbild bekräftad. Det är bara att gå till sig själv; i mitt facebookflöde finns många som har barn i mellanstadiet, kanske på samma skola, som också skjutsar till simträning och som har rötterna i Östergötland. 

Vi måste alla anstränga oss för att vidga våra flöden och där har public service och SVT en central roll: att bidra till att alla i Sverige blir mer nyfikna och mer insatta. Att vi fortsätter att vara nyfikna på varandra och försöker förstå hur andra tänker. Och att vi får opartisk och saklig journalistik så att vi kan bilda oss egna uppfattningar. SVT är ju till exempel den viktigaste källan till information inför val i Sverige. 

Jag tror också att behovet av gemensamma referensramar är stort. Att få skratta tillsammans, få vara med om saker tillsammans. TV är en upplevelse i sig som samlar stora delar av befolkningen. Nio av tio svenskar tar del av något som SVT gör varje vecka.

SVT kommer också att fortsätta att experimentera. När SVT Play startades tog SVT en stor risk och testade något helt nytt, som i efterhand har revolutionerat tv-branschen och blivit en självklar del i vardagen för tittarna. Nu testar vi till exempel nya digitala lösningar för barnutbudet, utvecklar nyheterna och arbetar med att ta nästa steg för SVT Play.

Vi behöver anstränga oss ännu mer för att lyfta fram svenska lösningar och svenska kreatörer. Smarta varma kreativa idéer kan bli världssuccéer som Bron som har setts av tittare i nästan alla länder och Allt för Sverige som i veckan fick en Emmy som världens bästa tv-program. Och när Stora Journalistprisvinnaren Bosse Lindquist granskar KI och Macchiarinioperationerna ger det eko även i andra länder och leder till självrannsakan i den internationella forskarvärlden.”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör