15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lena Fürst

Lena Fürst idag, med det minnesalbum över sin karriär hon fick vid pensioneringen 1998. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 25 november 2016 06:55 - Uppdaterad 29 november 2016 16:17

Lena Fürst började på TV 1955: "Jag hade vansinnigt roligt i 43 år!"

Lena Fürst, producent av nöjesprogram i flera decennier är en av de få kvarvarande av dem som startade televisionen i Sverige på 1950-talet.

Lena Fürst hade som tonåring i början av 1950-talet sin första kontakt med TV-mediet hemma hos en av grannfamiljerna på gatan hemma i Djursholm. Grannen var bland de första som skaffade den nya märkvärdiga apparaten.

– Han hette Ruben Zehlén och arbetade bland annat med scenografi i TV:s barndom i Sverige, säger Lena Fürst när Vipåtv träffar henne hemma i pensionärslägenheten i Enebyberg, strax nordost om Stockholm.

Sigge Fürst i Frukostklubben.

Sigge Fürst i Frukostklubben. (foto: SVT Bild)

Pappa låg inte bakom

Lena Fürst var dotter till den mycket kände skådespelaren Sigge Fürst som även var en folkkär radioprogramledare genom "Frukostklubben", vilket började sändas 1946.

– Många tror att det var pappa som fick in mig på TV och Radiotjänst men så var det inte. Utan det var just grannen Ruben Zehlén som tyckte jag borde söka dit, säger Lena.

Året var 1955 och 19-åriga Lena Fürst blev, tillsammans med bl a Karin Falck (då Karin Sohlman) en av svensk TV:s allra första medarbetare.

– Vi, de första som jobbade med TV på radion, hade i början vårt kontor i en vanlig lägenhet på Jakobsgatan 7, minns Lena Fürst.

Lena Fürst

Lena Fürst, scripta, 1956. (foto: SVT Bild)

Pionjärscripta

Provsändningarna, före den officiella starten av Radiotjänsts TV-sändningar, gick från en studio och sändare på KTH:s område i Stockholm, den första på hösten 1954.

– Den första kameran kallades för Matilda. Jag kommer ihåg att man var tvungen att byta objektiv i bild, säger Lena Fürst som arbetade som scripta under sina första år på TV.

I samband med den officiella starten av TV-sändningar i Sverige den 4 september 1956 blev en studiolokal på det före detta regementsområdet A 1 vid Valhallavägen på Östermalm kärnan i Radiotjänsts TV-produktion, och A1 förblev svensk TV:s hjärta i många år, ända fram till i slutet av 1960-talet då det nuvarande TV-huset på Gärdet började tas i bruk.

– Vi scriptor jobbade hela kvällarna medan producenterna av de olika programmen kom och gick, minns Lena Fürst.

Sveriges Televisions kvinnliga medarbetare 1957.

Sveriges Televisions kvinnliga medarbetare 1957. (foto: Ulf Stråhle)

Mer folk anställdes

I den klassiska 1958 års porträttmatrikel över Sveriges Radios personal finns sammanlagt 1105 anställda listade. Men endast 69 av dem anges höra till avdelningen "Televisionen".

Det är dock inte hela sanningen utan ganska många som jobbade med TV tillhörde andra avdelningar av Sveriges Radio, inte minst ett 100-tal på den Tekniska avdelningen. Men det var ändå förhållandevis få, jämfört med radiopersonalen.

Antalet TV-anställda och deras andel i SR kom dock förstås att växa kraftigt under 1960-talet och inte minst efter starten av TV2 1969.

Under inspelningen av 10 000-kronorsfrågan 1957. Karl-Axel "Kas" Sjöblom (t.v.), TV-producent, och Lena Fürst, TV-producent och scripta.

Under inspelningen av 10 000-kronorsfrågan 1957. Karl-Axel "Kas" Sjöblom (t.v.), TV-producent, och Lena Fürst, TV-producent och scripta. (foto: SVT Bild)

Ledde "På toppen"

Lena Fürst arbetade inledningsvis en hel del med dramaproduktion men kom sedan in på underhållningssidan, vilken hon sedan var trogen SVT-karriären ut.

– Jag jobbade även som programledare nån gång, bland annat för något som hette "På toppen" ett underhållningsprogam som sändes från Fåfängan på Söder. Arne Weise var producent, minns Lena Fürst. Året var 1963.

Men strax efter blev Fürst själv producent, på initiativ av dåvarande TV-underhållningschefen Hans Lagerkvist.

– Han tyckte vi kunde för mycket för att vara scriptor. Så jag och Helen Falke åkte upp till Greens Hotel i Dalarna för att träna, "ettan – nu, tvåan – nu…" och så vidare, säger Lena Fürst.

Per Oscarssons överraskande lektion i sexualkunskap och hans avklädningsscen inför kamerorna.

Per Oscarssons överraskande lektion i sexualkunskap och hans avklädningsscen inför kamerorna i annandagsens "hörna" utvecklade en våldsam tittarstorm - och Lena Fürst blev mordhotad. (foto: SVT Bild)

Mordhotad

Ett av hennes första tunga producentuppdrag var Hylands hörna i mitten av 1960-talet, inte minst då den mycket uppmärksammade striptease som Per Oscarsson genomförde i direktsändning på annandag jul 1966 och som vållade många telefonsamtal till TV:s växel, en tidig tittarstorm.

– Inte bara det! Jag blev också mordhotad. Minns att jag hade Säpo i hälarna i studion när vi några dagar senare gjorde nyårshörnan.

Allan Schulman är ju den som kommit att förknippas som producenten av Hylands hörnor men under ett par år i mitten av 1960-talet arbetade han inte på TV utan som informationschef på Röda korset. Det var under den perioden som Lena Fürst producerade "hörnorna".

Halvsju 1972

Halvsju 1972 med Gun Hägglund, Lars Widding, Karin Falck, Lennart Swahn och Karl-Axel Sjöblom. (foto: SVT Bild)

Stilbildare

Under sina 43 år på SR TV och SVT fick Lena Fürst ofta jobba med nyskapande program som älskades av publiken. Ett exempel var de tidiga kvällsprogrammen, "soffprogrammen" som kom i början av 1970-talet.

– Halvsju var det första. Vi var ett underbart arbetsteam lett av en fantastisk ledare Åke Falck. Han betydde mycket för TV:s utveckling, både när det gäller program som teknik. Halvsju blev stilbildande för alla efterföljande magasinsprogram.

Redaktionsmöte på Sveriges Magasin 1976.

Redaktionsmöte på Sveriges Magasin 1976 med Lena Fürst, Inger Söderman och Jeanette von Heidenstam. (foto: SVT Bild)

Måndagsbörsen var en annan epokgörande nöjesproduktion som inte minst sattes på kartan av den då, 1979, okände programledaren Jonas Hallberg med sin lätt säregna stil.

– Det var roligt, jag var projektledare och Gunilla Nilars producent men min egen favorit det året var Cabarevy, en underhållningsserie med bl a Brita Borg, Loa Falkman och Gunilla Åkesson.

Jacobs stege med Jacob Dahlin hade premiär 1985.

Jacobs stege med Jacob Dahlin hade premiär 1985. (foto: SVT Bild)

Dahlin, en av de stora

En annan höjdare i den långa karriären som Lena Fürst gärna lyfter fram är Jacobs stege som sändes i slutet av 1980-talet.

– Jacob var en fantastisk person och det var ett underbart program att få göra. När Leonard Cohen gick bort för ett tag sen tänkte jag på när vi hade honom i en liten roddbåt utanför Dalarö, i vilken vi brukade göra artistintervjuer, säger Lena.

Ville sluta

Trots en intensiv karriär som spann över flera decennier hann Lena Fürst även med att bilda familj. Den år 2013 bortgångne maken Juris Rozkalns arbetade också på SVT och på 1970-talet var Lena småbarnsmamma parallellt med TV-jobbet.

SVT:s verkliga veteran – Lena Fürst började redan 1955 men har nu varit hemma i 18 år.

SVT:s verkliga veteran – Lena Fürst började redan 1955 men har nu varit hemma i 18 år. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Efter 43 roliga år på SVT fick Lena Fürst en pärm med dokumentation över allt hon jobbat med.

Efter 43 roliga år på SVT fick Lena Fürst en pärm med dokumentation över allt hon jobbat med. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Det var en fantastisk anda på SVT och jag hade vansinnigt roligt i 43 år! Men 1998 kände jag att det var dags att sluta och det har jag inte ångrat en dag.

Varför, du var ju inte mer än 62?

– Det kom ett erbjudande om att man kunde få gå tidigare. Och jag kände att jag hade gjort mitt. Och så tyckte jag det var så tråkigt med excelark och andra såna där nya saker som kom, säger Lena Fürst.

Veteraner träffas

Men kontakten med folk från SVT-tiden har hon aldrig släppt, under de hittills arton pensionärsåren. Kompisarna från TV-huset är fortfarande några av Lena Fürsts bästa vänner.

Karin Falck

Karin Falck (foto: Christine Olsson/TT)

– Vi är ett gäng på elva tjejer som ofta ses. Karin Falck, som började ungefär samtidigt som mig, och jag spelar bridge flera gånger i veckan. Och det är roligt att ibland komma in till det gamla jobbet och vara med avtackningar av gamla kollegor, tycker Lena Fürst.

Tittar på SVT gör hon också fortfarande mycket.

– Doobidoo, tycker jag är till exempel är ett väldigt trevligt program.

Fakta Lena Fürst:

Född: 1936

På SVT: 1955-98

Jobbat med: Söndagsöppet, Det kommer mera, Sveriges Magasin, Hylands hörna, Jacobs stege, Måndagsbörsen och ett otal andra program

Kronologo Public service-tv i Sverige:

1949:

Sveriges Radio, som då fortfarande hette Radiotjänst, tar plats i den år 1947 inrättade Nämnden för Televisionsforskning (TV-nämnden).

1954:

Radiotjänst anhåller hos Telestyrelsen om att få börja experimentsända television. Även bio&film-bolaget Sandrews ansöker. Radion går vinnande ur striden och ett antal radioanställda, bl a Åke Falck, blir Sveriges första public service tv-pionjärer.

Första försökssändningen går över en provisorisk sändare från Tekniska högskolan i Stockholm.

1955:

SR-distriktet i Malmö börjar producera en sydsvensk TV-journal som sänds från en sändare i Danmark.

1956:

Riksdagsbeslut om införandet av television i Sverige.

Officiell start av Sveriges Radios TV-sändningar 4 september.

1957:

"Kvitt eller dubbelt" blir en av de första programsuccéerna.

1958:

VM i fotboll blir ett publikt genombrott. Aktuellt startar.

1969:

TV2 startar den 5 december, med bland annat nya nyhetsprogrammet Rapport.

1970:

Reguljära färg-tv-sändningar införs. Första regionala nyhetsprogrammet startar: Sydnytt från Malmö.

1978:

Sveriges Radio styckas upp i ett antal programbolag, bland annat Sveriges Television AB.

1987:

Ny organisation av Sveriges Television träder i kraft: Kanal 1 arbetar med Stockholm som bas, TV2 med de tio distrikten.

1993:

Dagliga morgonsändningar startas, "Gomorron Sverige" omväxlande från Göteborg och Malmö.

1995:

SVT gör entré på webben – premiär för svt.se.

1998:

SVT fattar beslut om att digitala marksändningar ska börja sändas. Sveriges Television får sändningstillstånd för tre rikstäckande digitala kanaler och fem regionala.

2006:

SVT beslutar om hdtv-sändningar och startar SVT HD.

SVT Play startar i december

2011:

Tittandet på SVT Play exploderar med cirka en halv miljard starter under året.

2016:

SVT vinner för åttonde gången en Emmy – TV-världens finaste pris – för "Allt för Sverige". (SVT:s första Emmy var 1982 för Lennart Nilssons och Bo G Ericsons "Sagan om livet”)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör