15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Regissör Åke Falck och kameraman Åke Blomqvist.

Regissör Åke Falck och kameraman Åke Blomqvist. (foto: SVT)

Publicerad 24 november 2016 17:06 - Uppdaterad 26 november 2016 16:55

Göteborg sände TV redan 1955

Det skrivs och talas mycket om Stockholm när det gäller televisionens födelse i Sverige - men i Göteborg var man lika tidigt ute.

Redan 1950 demonstrerades television i Göteborg. Det var Liseberg som tillsammans med ett engelskt företag ordnade publika tv-sändningar, per kabel mellan två av nöjesparkens olika lokaler. Tre gånger om dagen sändes program från Konserthallen till Rondo. Programmakare var bl a Åke Falck som senare skulle bli en av tidig svensk TV-programutvecklings viktigaste namn.

Men Lisebergs TV-försök lockade inte så många, den där sommaren 1950. Kanske berodde det på att TV-skärmarna var små, endast 15 x 20 centimeter och tittarna befann sig på ganska långt avstånd från dessa.

Betala i krona och se vad som händer i Televisionsstudion!

Betala i krona och se vad som händer i Televisionsstudion! (foto: SVT)

Chalmers TV

Liksom på KTH i Stockholm fanns även på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg tidigt ett intresse för TV. 1953 ordnades en kurs i TV-teknik och samma år bildades också Göteborgs Televisionssällskap, vars syfte var att få en TV-sändare knuten till högskolans elektronikinstitution.

Och 1955 lånade Philips i Holland ut en sändare som sattes upp på en strålkastaremast i Chalmers-området. 

Den första testbilden från 1955.

Den första testbilden från 1955. (foto: SVT)

Den första bilden - en testbild - sändes ut klockan 02.51 på natten den 16 oktober 1955. Efter en månad sände chalmerssändaren rörlig bild och ljud samidigt för första gången. Det var Kalle Anka-film, musikvideos med Delta Rhythm Boys och filmer från United States Information Service. 

Lars-Inge Bäckström

Lars-Inge Bäckström

– Men redan från början gjorde vi också egna program, understryker Lars-Inge Bäckström som var en av de unga TV-pionjärerna på Chalmers och senare i många år teknisk chef på SVT i Göteborg. 

En uppskattad programserie hette ”Vem vet var” och byggde på att göteborgarna med hjälp av olika ledtrådar skulle kunna känna igen och placera exempelvis olika husfasader i Göteborg.

Samtidigt började göteborgarna köpa TV-apparater. Philips och svenska AGA tillhörde de första tillverkarna.

SVT tar över

Chalmers-sändaren hade tillstånd från myndigheterna och betecknades som ett vetenskapligt försök. Men redan efter ett par månader så övertog Radiotjänst och dess distrikt i Göteborg ansvaret och TV-verksamheten på Chalmers blev början till SVT i Göteborg. Radions distriktschef Nils Dahlbäck blev ny programchef efter Chalmersforskaren Sven Olving, som långt senare blev Chalmers rektor.

I september 1956 – den tidpunkt som nu officiellt betraktas som TV:s födelsemånad i Sverige – kopplades sändaren i Göteborg ihop med omvärlden, vilket skedde genom en länk från Grimetons sändarstation i Halland, den enda höga masten i Västsverige på den tiden (detta var ju innan den rikstäckande infrastrukturen med alla dagens mer än 300 meter höga FM/TV-master). Nu kunde även göteborgare se program från Stockholm, inlånade filmer och eurovisionsprogram. 

Tekniska högskolan 1956.

Tekniska högskolan 1956. (foto: SVT)

1958, i samband med fotbolls-VM, stängdes den lilla Chalmerssändaren och ersattes av en ny kraftig sändare på Brudaremossen, i Delsjöterrängen strax öster om Göteborgs stadsbebyggelse – den plats där Göteborgs stora master än idag står.

1956 började även Radiotjänst i Göteborgs nya TV-avdelning  filma nyhetsinslag som sändes upp till nyhetsprogrammet i Stockholm. 1957 sändes klassiska ”Tekniskt magasin” med Erik Bergsten för första gången, ett programformat som skulle hålla i 30 år.

Humle och Dumle

Humle och Dumle (foto: SVT)

Synvillan

1958-59 började TV i Göteborg att byggas upp på allvar. Personal anställdes och en av de första succéerna var barnprogrammet ”Humle och Dumle” som blev en riktig svensk tv-klassiker.

Efter att tillfälligt ha hållit till i en studio i Svenska Mässan så flyttade Göteborgs-TV i början av 1959 in i ”Synvillan” på den klassiska adressen Delsjövägen i östra Göteborg, där sedan SVT höll till ända tills för några år sen, då flytten gick till det nya ”Kanalhuset” vid Göta älvs strand. 

Synvillan - tv-huset i Göteborg.

Synvillan - tv-huset i Göteborg. (foto: SVT)

Under 1960-talet var radion och även TV:s programpersonal kvar i de gamla radiolokalerna i centrala Göteborg men 1970-72 togs den nya Synvillan i bruk, den byggnad som var SR och SVT:s hemvist fram till 2007.

Karin Falck 1959.

Karin Falck 1959.

Början till dramaeran Sommaren 1959 gjordes flera större produktioner, bland annat ”Sydvästen”, sju program som direktsändes från Götaplatsen. Programledare var Åke Falck och Karin Sohlman, som senare blev Åke Falcks hustru.

De för TV i Göteborg så bekanta dramaproduktionerna kom lite senare. ”Blå gatan” var en serie underhållningsteater av Kent Andersson och Bengt Bratt. Året var 1966. Legendariska ”Hem till byn”, SVT:s mest långlivade dramaserie, började göras 1971. Men det är en annan historia.

Hem till byn 1971.

Från inspelning av Hem till byn 1971.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör