15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
På tre man hand 1977: Sten Broman, Povel Ramel och programledaren Lasse Holmqvist samlade runt pianot.

På tre man hand 1977: Sten Broman, Povel Ramel och programledaren Lasse Holmqvist samlade runt pianot. (foto: SVT Bild)

Publicerad 24 november 2016 18:15 - Uppdaterad 25 november 2016 11:12

Danmark hjälpte igång SVT Malmö

När Danmarks Radio, DR, började sända TV över en ny sändare 1955 kunde skåningar inte bara se dansk TV utan även ”Sydsvenska journalen”.

TV-utvecklingen i Danmark låg lite före den i Sverige. Redan 1951 började Danmarks Radio (DR) med regelbundna televisionssändningar och även i Malmö och i hela västra Skåne kunde man nu börja se dansk TV. Detta ledde bl a till att det vid den här tiden såldes betydligt fler TV-apparater per invånare i Skåne än i Stockholm.

Och på våren 1955 skulle den första riktigt stora och kraftiga danska TV-sändaren starta upp, Gladsaxe i Köpenhamns utkanter. Det innebar inte bara en stor förbättring för den danska publiken utan även att ännu fler av Skånes invånare nu skulle kunna se dansk TV.

Malmös nya TV-station invigdes 1958.

Malmös nya TV-station invigdes 1959. Några av gästerna studerande intresserat tv-apparaten. Fr. v. Eric Esping, Johan Utfall, radiochefen Olof Rydbeck, Nils Eric Baerendtz och Gunnar Ollén. (foto: SVT Bild)

Primetime program

I Sverige hade Radiotjänst 1954 på försök börjat sända television från en studio på Tekniska högskolan i Stockholm. I Malmö såg Radiotjänsts distriktschef Gunnar Ollén möjligheten att även sända ett svenskt program via den danska sändaren och han lyckades under hösten 1955 utverka en halvtimmeslång sändningstid varje torsdag. Och det var inte vilken sändningstid som helst utan 19.30 – DR inledde nämligen inte sina TV-sändningar förrän klockan 20.

Dokumentärfilmning i TV-studio VIII i Malmö nya radiohus i slutet av 50-talet.

Dokumentärfilmning i TV-studio VIII i Malmö nya radiohus 1959. Fr.v. filmfotograferna Jan Andersson och Åke G. Nilsson, TV-producenten Lars Holmqvist, red. Bertil Widerberg, programchefen Gunnar Ollén och studiotekniker Curt Åkeson. (foto: SVT Bild)

Den första upplagan av ”Sydsvenska journalen” sändes den 22 december 1955.  I början var det mest material som producerats av TV i Stockholm men andelen malmöproducerade inslag ökade snabbt, bland tack idogt arbete av den unge fotografen Jan Anderson. 

1957 utökades Malmös sändningar från DR:s sändare med en halvtimme även på tisdagar.

Filmfotografen Jan Andersson hissas upp i Hörbymasten för Sydsvenska TV-Journalens räkning.

Filmfotografen Jan Andersson hissas upp i Hörbymasten för Sydsvenska TV-Journalens räkning (runt 1960). (foto: SVT Bild)

Åter till Sverige

Men 1958 var länkförbindelsen mellan Stockholm och Malmö klar och även de skånska tittarna kunde nu börja se svensk TV dagligen. Sydsvenska journalen upphörde.

Dock hade SR:s folk i Malmö, med chefen Gunnar Ollén i spetsen, fått blodad tand på TV och det var i Malmö som företagets första studiolokaler som var direkt planerade för TV gjordes i ordning. Den 1 oktober 1959 invigdes Malmös nya TV- och radiohus på Baltzarsgatan.

Lasse Holmqvist

Lasse Holmqvist (foto: SVT)

Lasse den store

Lasse Holmqvist (1930-96) är det kända namn som kanske mest förknippas med Malmö-TV:s första decennier.

Holmqvist var student i Lund och upptäcktes av Gunnar Ollén när han år 1956 var konferencier för en dragkamp. Ollen tyckte den unge studenten från Osby var så begåvad att han omgående erbjöd Holmqvist att få göra program på Sveriges Radio och snart var Lasse även en av de i Malmös första radiohus på Djäknegatan som gjorde TV, i form av inslag till Sydsvenska journalen. 

Tv-underhållningen Bialitt från 1962 med  bl a Lasse Holmqvist.

Tv-underhållningen Bialitt från 1962 med bl a Lasse Holmqvist, Lennart Kjellgren, Gunnel Nilsson och kyparen Curt Ohlsson. (foto: SVT Bild)

1961 var det premiär för Malmös första stora nöjessatsning i TV, ”Bialitt”  med Holmqvist som jovialisk programledare. Bialitt sågs som ett slags skånskt svar på Lennart Hylands program som gjordes i Stockholm. 

Jan-Öjvind Swahn, folklorist, docent i etnologi, medverkar som programledare i TV-programmet Fråga Lund 1962.

Jan-Öjvind Swahn, folklorist, docent i etnologi, medverkar som programledare i TV-programmet Fråga Lund 1962. (foto: SVT Bild)

Lundainspiration

”Fråga Lund” var ett annat tidigt TV-program från Malmö som blivit klassiskt. Den första upplagan sändes 1962 med den då okände docenten Jan-Öyvind Swahn som programledare. Producent var Christina Hellstedt (senare med efternamnet Hansegård-Burton). 

En annan långlivad malmöproduktion som gått till TV-historien är ”Musikfrågan” med den excentriske lundensaren Sten Broman som programledare. Musikfrågan (senare Musikfrågan Kontrapunkt) hade premiär 1964 och blev senare en samnordisk produktion. Sören Engelbrektson, en av Malmö-TV:s profiler i decennier var producent.

Sten Broman i Musikfrågan 1966

Sten Broman i Musikfrågan 1966. (foto: SVT Bild)

Tiodubblad personal

Televisionen i Malmö utvecklades starkt under 1960- och 70-talen. 1959 hade hela Sveriges Radios södra distrikt, radio och TV, blott 26 anställda. År 1972 hade antalet nästan tiodubblats, till 205. Allt under Gunnar Olléns ledning i hela 29 år (1950-79)

Så småningom blev TV:s lokaler på Baltzarsgatan för små och under tidigt 1970-tal påbörjades en utflyttning av Malmö-TV till betydligt större lokaler i Jägersro, i sydöstra delen av staden. 1977 var Jägersrokomplexet komplett och där producerades även drama fram till i början av 2000-talet. Bland dramaserierna kan nämnas ”Skånska mord” (1986), Åshöjdens BK (1985) och Ålder okänd (1990).

”End of an era”

Bland de absolut mest framgångsrika SVT-produktionerna som gjordes i Jägersro var ”Här är ditt liv” som Lasse Holmqvist, efter många års lobbyarbete, fick göra med början 1979. Bengt Roslund var producent.

2010 var det dock dags för SVT Malmö att lämna Jägersro och flytta till de nuvarande och mer tidsenliga lokalerna i Västra hamnen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör