9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sam Nilsson

Sam Nilsson med hustru Martha under minglet efter inspelningen av SVT:s jubileumsprogram i TV-huset i Stockholm. (foto: Christine Olsson/TT)

Publicerad 22 november 2016 05:30 - Uppdaterad 26 november 2016 16:54

Sam Nilsson: "Vi får inte drabbas av flathet"

Sam Nilsson som ledde SVT under en rekordlång tid på 80- och 90-talen uppmanar Sverige att slå vakt om en fortsatt fri och stark Public service.

Många yngre medarbetare var inte med på Sam Nilssons tid som SVT:s VD men hans långa period som företagets ledare i en omvälvande tid satte avtryck och nu när SVT fyller 60 är det svårt att inte lyfta fram Nilssons roll i SVT:s utveckling.

– Det mest avgörande under mina nära 20 år som Sveriges Televisions chef var att ge SVT organisatoriska och ekonomiska möjligheter att möta den kommersiella konkurrens vi stod inför. Och det lyckades, säger Sam Nilsson som idag lever ett aktivt pensionärsliv på en av Mälaröarna, väster om Stockholm.

Efter sin långa tid som SVT:s ledare medverkade Sam Nilsson i skapandet av medieutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet i Piteå och tillkomsten till konserthuset Studio Acusticum i samma stad.

Sam Nilsson

Sam Nilsson 1972 (foto: SVT)

TV-pionjär

Sam Nilsson är norrlänning och inledde sin SVT-karriär redan när svensk television föddes för cirka 60 år sen.

– Jag jobbade egentligen på en liten tidning i Västerbotten men gjorde ibland även inslag till Lilla Journalen, ett av de allra första TV-programmen. Jag var inte ens 20 fyllda, minns Sam Nilsson.

Tillsammans med fotografen Curt Norberg, senare SVT-anställd, var han ute och rapporterade bland annat från Norra Kvarkens is där bilar frusit fast i isen mellan Umeå och Vasa.

– Och så dokumenterade vi fisket i Umeälven innan kraftverken för alltid kom och förändrade det. Oftast var det material av kuriosakaraktär som efterfrågades, inte hårda nyheter.

Men en gång fick Sam Nilsson med fotograf ett ”nyhetslarm” från Stockholm.

– Vi blev beordrade att åka de 20-25 milen till Luleå där Stadshotellet höll på att brinna ner. Men innan vi hann fram var branden över, säger Sam Nilsson.

Från partisekreterare till reporter

Under 1960-talet arbetade Sam Nilsson i den politiska världen och hade flera positioner i dåvarande Högerpartiet, bland annat som partisekreterare 1966-69. Från den posten avgick Sam Nilsson efter en uppseendeväckande konflikt med partiledaren Yngve Holmberg.

– Jag gick direkt från partisekreterarjobbet till en reportertjänst på Sveriges Radios centrala nyhetsredaktion, säger Sam Nilsson

Det var radiochefen Olof Rydbeck och nyhetschefen Per Martin Hamberg som svarade för anställningen.

– Det kan ju verka märkligt men vi var tre tunga namn som tillfrågades, just eftersom vi hade olika politisk färg, berättar Sam Nilsson.

Sam Nilsson 1972

Åke Magnusson och Sam Nilsson 1972. (foto: SVT)

Den blåe, den röde och den gröne

En av de andra reportrarna som anställdes samtidigt på redaktionen (som gjorde både TV- och radionyheter) var socialdemokraten Allan Larsson , SVT:s ordförande 2000-2005.

– Allan var den röde, jag var den blåe och Ivar Peterson som kom från FLT (Förenade Landsortstidningar) den gröne, minns Sam Nilsson som var reporter och biträdande nyhetschef på den centrala nyhetsredaktionen i två år.

Under denna tid, kring 1970, arbetade en nyhetsutedning för att tydligt klargöra hur nyhetsprogrammen i de två kanalerna skulle utformas.

­ –Rapport och TV2 gick ut som segrare i nyhetskriget genom att få den sedan länge inarbetade nyhetstiden 19.30, säger Sam Nilsson

1972 återstartade Aktuellt efter att ha varit nedlagt sedan TV2:s start 1969. Sam Nilsson blev då chef för den nya redaktionen.

– Det var en stimulerande tävlan mot Rapport. Eftersom det inte fanns några andra TV-kanaler i Sverige vid den här tiden var det naturligt att vi konkurrerade med varann, trots att programmen gjordes av samma företag, menar Sam Nilsson.

Övertygade politiker

Sam Nilsson 1981

Sam Nilsson 1981. (foto: SVT)

Efter ett par år som chef för Kanal 1 blev Sam Nilsson SVT:s andre VD, år 1981.

1980- och 90-talen var mycket omvälvande i den svenska TV-världen. Förutom att utbyggd kabel- och satellit-TV bäddade t ex för etableringen av TV3 1987-88 så startades TV4 som 1991 blev Sveriges marksända reklamfinansierade TV-kanal.

– Men genom en inte sällan hård personalneddragning och en effektiv argumentering kunde vi övertyga politikerna att bevilja oss de ekonomiska medel vi behövde för att bibehålla vår ställning som Sveriges mest sedda och trovärdiga TV-bolag, Det centrala var att utveckla Public services möjligheter, säger Sam Nilsson.

Parallellt med detta förnyelsearbete pågick övergången från den analoga till den digitala sändnings- och produktionstekniken, vilken radikalt skulle förändra SVT:s förutsättningar.

– Det tog väldigt mycket tid men vi hade bra samarbeten med PS-bolagen i de andra nordiska länderna samt med BBC, minns Sam Nilsson.

Sam Nilsson, VD, 1980.

Sam Nilsson, VD, 1980.

PS viktigare än någonsin

Sam Nilsson lämnade SVT vid millennieskiften och har sedan dess, i snart två decennier, följt företagets utveckling utifrån. Han menar att Public service har en viktigare roll än någonsin.

Framtiden för Public service handlar inte bara om medias utveckling globalt och digitalt. Det berör hela vårt demokratiska samhälles välbefinnande!

Sam Nilsson pekar på utvecklingen i omvärlden.

– Fredsbygget Europa brottas idag med påtagliga problem. I Ungern och Polen kryper historiens skrämmande avlagringar fram . Vi ser tendenser till nationell isolationism, en allt tydligare främlingsrädsla och politisk rådvillhet. Vi får gå långt tillbaka för att minnas något liknande. Tyvärr är historielösheten uppenbar, säger Sam Nilsson.

Han är också upprörd över det presidentvalet i USA nyligen.

–Där förvandlade media och politiken – bortom alla demokratins oförutsedda gränser –landets viktigaste val till skammens och föraktets oslagbara bottennivå!

Sam tittar på et intressant tv-program.

Sam tittar på et intressant tv-program. (foto: SVT)

Behåll avgiften

Sam Nilsson menar att det är naturligt att privata medieägare, såväl nordiska som globala, kommer att försvara och vilja utvidga sina revir.

– Men den stora allmänheten – vem företräder den? Public service måste fortsätta vara fristående företag i allmänhetens tjänst. En politisk obunden och opartisk garant för yttrandefriheten,mångfalden och kvaliteten i programutbudet.

Enligt Nilsson bör det nuvarande avgiftssystemet kvarstå och PS-företagen måste

också fortsättningsvis stå fria från skattefinansiering eller andra statliga ingrepp. De bör inte heller reklamfinansieras, menar han.

Lars Molin tilldelades en Emmy för bästa TV-produktion 1998 med Den tatuerade änkan Sam Nilsson tilldelades Emmy Directorate Award.

Lars Molin tilldelades en Emmy för bästa TV-produktion 1998 med Den tatuerade änkan Sam Nilsson tilldelades Emmy Directorate Award.

Varning för flathet

Men det är inte bara politiker och samhälle som ska värna om Public service, hävdar Sam Nilsson.

– Det krävs lyhördhet även från public service . Avgörande är en radio och television som programmässigt bevakar och producerar program från hela världen men med särskilt engagemang för bevakningen av hela Sverige, understryker Sam Nilsson.

Han menar att i USA:s programbolag har jakten efter publik och underhållning fått ta överhanden och tränga undan det ifrågasättande programutbudet .

– De program som seriöst – och i tid – skulle ha kunnat avslöja sanningen om västvärldens ”mest slipade presidentkandidat” uteblev. Detta oreflekterade handlande försjönk i en för sent insedd medvetenhet som gentemot publiken fött en starkt bristande trovärdighet, slår Sam Nilsson fast.

– En sådan journalistisk flathet får inte drabba oss i Sverige. Denna demokratins viktigaste uppgift måste nu public service i Sverige ge högsta prioritet. Då - och endast då - kommer Sveriges Television att med stolthet kunna fira även kommande jubileer!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör