15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
På tisdagen startar SVt Dold tjänsten "Är du hackad?"

På tisdagen startar SVT Dold tjänsten "Är du hackad?" (foto: SVT)

Publicerad 22 november 2016 06:00 - Uppdaterad 24 november 2016 19:58

Över 900 @svt.se-mejladresser hackade

SVT Dold lanserar idag tjänsten ”Är du hackad?".

Tjänsten är ett komplement till reportaget Läckta lösenord av Samir Bezzazi och handlar om att miljontals svenska konton med lösenord ligger ute på nätet. Tillgängliga för alla att ladda ner. För de som vet var man ska leta är det lika enkelt som att ladda ner musik eller film.

SVT Dold har hittat över 900 konton som hackats där mejladressen @svt.se har använts. 

I reportaget ville Dolds reporter Samir Bezzazi ta reda på hur enkelt det är att få tag på andras lösenord och hur många hackade svenska konton som fanns där ute, helt öppet för vem som helst att lägga vantarna på. Samir fick hjälp att bygga en databas med informationen. 

- Det är rätt häftigt när en databas från vår grundresearch till slut blir en komplett tjänst till hela SVTs publik, säger Kenny Adersjö, projektledare för SVT Dold.

Samir Bezzazi och Robert Olsson.

Samir Bezzazi och Robert Olsson. (foto: SVT)

Tio miljoner hackade konton

Databasen växte och växte. Nu består den av över tio miljoner hackade svenska konton.

Den naturliga följdfrågan ”är jag hackad?” ledde till beslutet att skapa en tjänst där man kan gå in och söka på sina egna konton.

SVT Dold riktar sig till åldersgruppen 20-39 år och de som vill ta del av undersökande journalistik på nätet. Tjänsten ”Är du hackad?” är däremot relevant för alla som har ett konto på internet. 

- Från början var det en klassisk journalistisk idé med fokus på att granska sårbarheten på nätet. Men under resans gång kände vi att det vore ju en riktigt god public-servicegärning att låta alla söka själva, fortsätter Kenny Adersjö. 

Dold

LinkedIn, Dropbox och Biljettnu

Uppgifterna som samlats i databasen finns på olika forum på nätet där hackare delar med sig av vad de kommit över när en hemsida hackats. Här finns uppgifter om användarnamn, mejl och lösenord från stora läckor som bland annat LinkedIn, Dropbox, Yahoo och nu senast Biljettnu. Vissa läckor är nyare än andra.

Bland alla konton finns till exempel journalister från samtliga stora medier, riksdagsledamöter, personal på hovet, studenter, FRA, poliser och personal på Dramaten för att nämna några. konton. Här finns alla delar av samhället, inklusive landets högsta politiker.

Totalt hittade SVT Dold 280 konton som hackats där mejladressen @riksdagen.se använts och över 900 registrerade med @svt.se. Uppgifter som hackare sedan kan använda för att försöka ta sig in på andra konton.

Säg att du registrerat ett konto på till exempel en filmsajt, en dejtingsajt eller ett forum på nätet. Om den sidan hackas, läcker inte bara din mailadress, utan också ditt lösenord. Någon som vill komma åt dig tar ditt läckta lösenord och testar på din facebook-profil, dina mailkonton, twitter eller andra konton du kan förväntas ha. Om du har samma lösenord där kommer hackaren lyckas ta sig in.

Totalt hittar SVT Dold 280 konton som hackats där mejladressen @riksdagen.se använts.

Totalt hittar SVT Dold 280 konton som hackats där mejladressen @riksdagen.se använts.

Starka lösenord

Det är viktigt att ha starka lösenord. Men om du använder samma lösenord på flera ställen är du extremt sårbar. Hackade sajter läcker lösenord i klartext. Då spelar det ingen roll hur starkt lösenord du har eftersom det går att ta sig in via det på andra sajter du har konton på.

Föreställ dig att din dator och dina online-konton är en cykel. Att ha två lås på cykeln och att ställa den i ett låst garage skyddar inte 100% mot cykelstöld, men det är säkrare än att ställa den på gatan. Inget enskilt lås skyddar helt men varje extra lager av skydd gör det svårare för tjuven. 

SVT Dold

SVT Dolds tips

1. Använd så ofta som möjligt unika lösenord, speciellt på de konton du anser vara extra känsliga, t ex mail, jobb, sociala medier. Lösenordshanterare är ett bra hjälpmedel för att ha starka unika lösenord överallt.

2. Använd starka lösenord som innehåller små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Använd minst 10 tecken och aldrig ord som finns i ordlistan. Det går att skapa starka lösenord som är lätta att komma ihåg med personliga historier.

"Min katt Smulan har 3 matskålar för hon är ett matvrak på 10 kg" --> "MkSh3mfhäemp10kg"

3. Använd tvåstegsautentisering om det erbjuds, t.ex. banken har en bankdosa. Många sajter med känslig information erbjuder idag att du för att logga in måste ange ditt lösenord tillsammans med ett engångslösenord som skickas via SMS eller en app i telefonen.

Reportaget Läckta lösenord har i korta kapitel vuxit fram i SVT Dolds sociala kanaler och sänds i sin helhet ikväll 22.15 i SVT2.

### 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör