7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fotograf Iman Tahbaz och reporter Lena Scherman förbereder sig för en natt i flyktinglägret.

Fotograf Iman Tahbaz och reporter Lena Scherman förbereder sig för en natt i flyktinglägret.

Publicerad 17 november 2016 06:00 - Uppdaterad 17 november 2016 19:44

Korrespondenterna övernattar i grekiskt flyktingläger

Hur ser det ut i ett flyktingläger när mörkret har lagt sig? Det är det få som vet eftersom journalister på besök bara är där på dagen.

Lena Scherman på ”Korrespondenterna” ville veta mer och valde därför att sova över i ett grekiskt flyktingläger. Förhoppningen var att kunna fördjupa bilden av de människor som har fastnat på tröskeln till Europa.

Vi har alla sett mängder av tv-reportage om människor på väg från krig till något okänt nytt. Till leda, menar fler än några få.

– Det känns som om det finns en mättnad hos våra tittare när det gäller reportage om flyktingar. Hur eländiga deras liv än är, och hur mycket vi än lider med dem finns det en gräns för hur mycket vi kan ta in. Men flyktingfrågan är fortsatt viktig och därför måste vi hela tiden fundera på hur vi ska göra för att nå fram, säger Lena Scherman, utrikeskorrespondent på SVT.

Lena Scherman

Lena Scherman (foto: Per Westergård)

I nästa veckas ”Korrespondenterna” får vi ta del av ett sådant försök. Och det i ett reportage som bygger på att Lena och fotograf Iman Tahbaz än en gång besöker ett flyktingläger i Grekland.

Det nya är att de för första gången valde att stanna där över natten.

Ett av de mest krävande jobben

– Trots att vi bara var där ett enda dygn var det ett av de mest krävande jobben i mitt yrkesliv. När vi var klara och kunde smyga ut genom ett hål i stängslet var jag helt slut, både fysiskt och psykiskt.

Hon tvekar lite över sina egna ord. Det är uppenbart att hon tycker att det är lite svårt att säga att det var tufft. Hon är ju fullt medveten om att ett dygn egentligen inte är så mycket att yvas över, åtminstone inte när man jämför med villkoren för dem hon berättar om. De har nu bott i lägret i sju månader och ingen vet när de kommer att få möjlighet att påbörja ett nytt liv.

– Det känns förmätet att prata om en natt i ett läger som något märkvärdigt. Jag visste ju hela tiden att jag i vilket ögonblick som helst kunde gå därifrån. Trots det hoppas jag att reportaget kommer att bidra med att ge en ny och djupare bild av livet i flyktinglägret, och av de människor som bor där.

Steg bort från yrkesrollen

Djupet skapas inte i första hand av att hon fick mer tid som journalist, snarare av att hon fick tid att ta ett steg bort från yrkesrollen och bara vara.

– Att sitta ner med dem som bor där utan att göra någonting var en helt ny upplevelse och jag tror att det bidrog till att göra reportaget bättre än om vi bara hade varit där under några timmar. Den stora skillnaden var att det filter mot verkligheten som vi journalister oundvikligen får, inte fungerade när jag under långa stunder bara var mig själv.

Flyktinglägret.

Flyktinglägret. (foto: Lena Scherman)

Smitvägen fungerade inte

Att få till ett sova-över reportage i ett flyktingläger var inte helt lätt eftersom de grekiska myndigheterna inte tillät dem att över huvud taget besöka lägret och dels för att den planerad smitvägen in plötsligt inte fungerade.

– Precis när vi var på väg att ge upp kom en kille som bodde i lägret fram och frågade vad vi gjorde där. När vi hade berättat om våra tankar sa han direkt att vi kunde få sova i hans tält.

Där och då öppnade sig jobbet. Inte minst eftersom mannen, Mostafa Hosan som hjälpte dem förbi vaktande poliser, var en av dem som kämpade för att göra tillvaron i lägret lite mer uthärdlig för alla. Bland annat genom att ordna så att det visades film nära nog varje kväll.

– När vi var där samlades alla för att se en tre timmar lång Bollywood-film. Ingen förstod ett ord, men alla var glada en stund. Inte nog så viktigt i en så deprimerande miljö. Vi förstod senare att vår värd kämpade hårt för att visa sig stark och glad för sina systrar och sin son. Att han orkade är beundransvärt, men även han grät i sin ensamhet under natten.

"Mostafa tar en selfie av oss", berättar Lena Scherman.

"Mostafa Hosan tar en selfie av oss", berättar Lena Scherman.

 

Vad fick du personligen ut av att sova en natt i lägret?

– Jag fick en djupare känsla för hur det är att leva under så utsatta förhållanden. En del av mig hade gärna varit utan den upplevelsen, en annan är överlycklig.

Vad kommer tittarna att få ut av det?

– Jag hoppas att de känner att de kommer närmare de här människorna. Inte minst hur det är att leva där under sju månader och fortfarande inte ha en aning om hur länge de måste stanna. Om det blev bra vet jag inte, jag har alltid svårt att uttala mig om mina egna reportage. Men jag hoppas att jag har lyckats.

Lena Scherman

Lena Scherman (foto: Per Westergård)

Oerhört kompetenta

Migrationsfrågan kommer att fortsätta att vara ett återkommande ämne under överskådlig tid. Inte minst med tanke på den politiska situationen är dramatiskt annorlunda idag jämfört med tidigare.

– Oavsett vad våra tittare har för personliga tankar måste vi visa på att det här är människor. Inte minst att många av dem är oerhört kompetenta och att allt de önskar är att få komma ut från lägren och börja bidra med allt de har att ge.

Reportaget visas i ”Korrespondenterna” tisdagen den 22 november klockan 20.00 i SVT2.

Fakta:

Reportaget visas i ”Korrespondenterna” tisdagen den 22 november klockan 20.00 i SVT2.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör