19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Elever på Nytorpskolan i Rönninge där eleverna kör pulspass varje vecka. Något som lett till ökat fokus och harmoni i klassrummet.

Elever på Nytorpskolan i Rönninge där eleverna kör pulspass varje vecka. Något som lett till ökat fokus och harmoni i klassrummet. (foto: SVT)

Publicerad 15 november 2016 07:00 - Uppdaterad 17 november 2016 10:58

Lilla Aktuellt vill hjälpa till att göra världens bästa skola

Drömskolan, hur skulle den se ut om eleverna själva fick bestämma?

Det har Stephan Wilson, i samarbete med Lilla Aktuellt, tagit reda på i höstens satsning ”Stephans Drömskola”.

Och resultatet kommer att överlämnas till skolministern.

De senaste månaderna har Lilla Aktuellts publik kunnat följa Stephan Wilsons jakt på drömskolan. Resan har tagit Stephan runt hela landet och kommer mynna ut i ett inspirerande och användbart recept på hur drömskolan kan se ut.

Ingredienserna är alla positiva och hämtade från barnen själva, det är nämligen deras tips och berättelser som serien bygger på.

Unik satsning

- Det är det här som är lite unikt med den här satsningen, förklarar programledaren Stephan Wilson.

- Vi har låtit barnen själva komma till tals och berätta för oss hur de och deras skola hanterat problem. Det blir ju lätt att man som vuxen pratar om barnen men kanske inte alltid med dem. För hur det än är så är det barnen som spenderar tid i skolan och vi ville få veta vad just de tycker är bra.

Herrgärdskolan i Västerås där satsningen som de kallar för lärstudio ökat eleven Busters lust att gå till skolan.

Herrgärdskolan i Västerås där satsningen som de kallar för lärstudio ökat eleven Busters lust att gå till skolan. (foto: SVT)

Många kreativa lösningar

Responsen har varit överväldigande. Barnen har hört av sig med många kreativa lösningar på problem som deras skolor tampats med. Stort som smått blandas om vartannat när Stephan ska hitta ingredienserna till drömskolan.

- Jag tror nämligen inte att den perfekta skolan finns ännu. Däremot tror jag att många skolor har kommit en bra bit på vägen, medan andra har en längre väg att vandra, säger Stephan Wilson.

- Men det de allra flesta skolor faktiskt har gemensamt är att de i alla fall har något de kan vara stolta över och som är värt att visa upp. Det är det som den här satsningen tagit fasta på, det positiva i en annars ganska så tuff vardag.

elever från Torsö skärgårdskola där barnen själva får komma med önskemål på sin skolmat.

Elever från Torsö skärgårdskola där barnen själva får komma med önskemål på sin skolmat. (foto: SVT)

Hårda tongångar

Den svenska skolan får som bekant mycket medieutrymme, tongångarna är ofta hårda och negativa men Lilla Aktuellt vill bredda perspektiven.

- Vi har sedan länge haft en stående punkt i vårt program Lilla Aktuellt Skola, som SVT gör tillsammans med UR, där vi låter klasser berätta om något de tycker är bra, något de är stolta över. Vi får in många sådana exempel och varje vecka låter vi någon klass berätta om just det de skickat in i programmet, berättar Anna Linnér, redaktör och Lowe Östberg, projektledare på Lilla Aktuellt. 

- Med ”Stephans drömskola” ville vi ta detta ett steg längre. Tanken är sedan att lämna över barnens recept till skolministern som en hjälp på traven att lyfta den svenska skolan till den bästa skolan i världen, fortsätter de.

Specialskriven sång

Receptet kommer inte bara att publiceras som en text utan i slutet av året kommer receptet även att presenteras i form av en specialskriven låt som sammanfattar hela resan.

- Låten är grym, Eleonor Ferrari har skrivit och producerat låten, så den känner jag mig helt trygg med. Däremot är jag med på ett hörn i form av en rap som tyvärr sänker verket, skrattar Stephan Wilson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör