7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hitta interaktiva lösningar för att tillsammans konsumera video var uppdraget för studenterna från Umeå universitet.

Hitta interaktiva lösningar för att tillsammans konsumera video var uppdraget för studenterna från Umeå universitet. (foto: Matilda Sandberg)

Publicerad 14 november 2016 06:05 - Uppdaterad 16 november 2016 16:08

Många kreativa idéer när studenter pitchade för SVT

Hur bygger man mobila system för att tillsammans konsumera video?

Det var den uppgift som kommande civilingenjörer i interaktiv design fick när de inbjöds att pitcha sina idéer för SVT i Umeå.

Lotta Strömland, som varit motorn bakom initiativet och som har kontakt med lärare och studenter på universitetet, berättar här om pitchdagen i Umeå:

Det är andra gången som studenter från Umeå universitet pitchar sina interaktiva idéer för SVT Umeå. Den här gången var det 27 studenter som går fjärde året på Civilingenjörsprogrammet med interaktiv inriktning och nästa steg i utbildningen är exjobb.

Gabriella Ekström från HR var en av dem som deltog i dagen:

- Vi var alla bänkade i studion och fick under ett par timmar ta del av sju olika grupper av studenter som knäckte uppgifterna på ett sådant sätt som vi själva troligtvis aldrig kommit på.

Studenterna från Umeå universitet pitchade olika lösningar.

Studenterna från Umeå universitet pitchade olika idéer hur man kan bygga mobila system för att tillsammans konsumera video.

x

Gamifaction

I arbetena man såg fanns inslag av gamifaction, gifverktyg direkt i SVT Play, videoredigering av olika sort och svårighetsgrad, nya möjligheter att skapa och boka upp TV-events med sina vänner. Och mycket mer allt - och allt utanför tablåläggning eller sändning i broadcast.

- Några av idéerna vi fick var av sådan art att man nästan blev lite upprörd över att vi inte redan infört det, säger Gabriella Ekström.

Malin Sunna, Alexander Ekman, Annika Bidner och Johanna Sävelind ställde frågor och gav studenterna feedback på deras arbete.

Malin Sunna, Alexander Ekman, Annika Bidner och Johanna Sävelind ställde frågor och gav studenterna feedback på deras arbete. (foto: Lotta Strömland)

Feedback från juryn

Grupperna fick direkt efter sina presentationer feedback och kompletterande frågor från en panel bestående av medarbetare från SVT Umeå (Malin Sunna och Johanna Sävelind) och SVTi (Annika Bidner och Alexander Ekman).

Det märktes verkligen att panelen och alla vi övriga som tog del av pitcharna var imponerade av studenternas arbeten både i kvalitet, variation och kreativitet.

- Jag som jobbar på HR och ansvarar för vårt arbete med arbetsgivarvarumärket var så klart överlycklig över den här dagen och vad jag fick se och uppleva. Jag tog även chansen att informera om våra framtida jobbmöjligheter och att vi så klart ser dem som starka kandidater till framtida mediekarriärer här på SVT. Det var även flera som verkade sugna på att få göra sina exjobb hos oss, vilket vi såklart kommer att titta på, säger Gabriella Ekström.

I vanliga fall sänds Go’kväll från den här studion, idag var den full av studenter med uppdrag att pitcha interaktiva lösningar för SVT.

I vanliga fall sänds Go’kväll från den här studion, idag var den full av studenter med uppdrag att pitcha interaktiva lösningar för SVT. (foto: Lotta Strömland)

Tolkade uppgiften fritt

Det var andra gången som Alexander Ekman från SVTi satt i panelen:

- Jag tycker att den största skillnaden nu - från det som jag fick se i våras - var hur fritt studenterna hade valt att tolka uppgiften den här gången. Några förslag fungerade som naturliga vidareutvecklingar på våra tjänster, och gav dessa ett extra lager på funktionalitet.

Andra valde att gå annan väg och presenterade förslag som knoppade av på SVT:s nuvarande tjänster, och lät de nya tjänsterna jobba i symbios med de existerande.

- Några tog det till och med så långt att de hade satt ihop helt nya koncept, där syftet och användarnyttan helt och hållet var fokuserat på en enda sak – att göra roligare tv ihop. Utan att trassla in sig i konkreta lösningar på ”riktiga” användarproblem. Sådan modiga lösningsförslag är precis vad jag vill se i dessa sammanhang. När fallhöjden är låg ska man hoppa högt, säger Alexander Ekman.

Frågestund efter pitchningarna.

Frågestund efter pitchningarna.

Användartester

Annika Bidner framhåller sättet som studenterna har tagit sig an uppgiften:

- De har belyst problemen från olika håll, gjort användartester, fått inspel och gjort förändringar. Några förkastade sin idé efter användartester och fick hitta på nytt. De har arbetat väldigt iteraktivt i en sund projektmiljö. En fullt metodisk utvecklingsprocess, där de varit ärliga med att de inte tänkt på vissa moment och inte riktigt kunna tackla vissa problem som uppstod. Dessutom var det väldigt fina illustrationer och snygga grafiska lösningar. Roligt!

Malin Sunna var imponerad över hur studenterna har identifierat användarnas behov:

- De utgick antagligen från sig själva och var på det klara med att publiken inte bara nöjer sig med något mer än att bara titta på tv. De vill ha något mer, en belöning. De vill göra något mer under programmet än att bara passivt titta på.

Leif GW Persson dök upp i de olika förslagen på olika sätt.

Leif GW Persson dök upp i de olika förslagen på olika sätt. (foto: Matilda Sandberg)

Kung Leif GW Persson

När vi avrundade dagen så hade vi i publiken noterat att i stort sett alla grupper lyft fram bilder, citat eller exempel med Leif GW Persson. Han gör sig nämligen helt fantastiskt bra som gifmaterial, ljudeffekt eller samlarobjekt.

Därför var det en kul avrundning när frågan kom: ”Är Leif GW, som ni säger, kungen”? På den frågan fick vi ett rungande ja.

Tack igen alla ni som deltog. Det här gör vi om. Snabbare och smartare innovationsarbete är det svårt att få till på annat sätt. Jag hoppas att fler orter nu tar efter. I Stockholm samarbetar vi redan med Berghs och Studenlabs kring ett liknande koncept och där är det Britta Lübeck som håller i trådarna.

Gabriella Ekström

Gabriella Ekström

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör