13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anette Novak

Anette Novak (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 11 november 2016 07:05 - Uppdaterad 16 november 2016 16:09

Novak efterlyser mer öppenhet från Public service

Medieutredaren Anette Novak tycker att SVT och de andra public service-företagen inte är tillräckligt mottagliga för diskussioner om framtidens medielandskap.

– Jag var bland annat i Radiohuset i veckan och fick många mycket kritiska synpunkter och frågor från SR-anställda. Det hade ju varit roligt om någon kom och sa: vad bra att ni kommer med nya idéer, säger Anette Novak.

Ändå handlar Medieutredningen inte om Public service specifikt utan mer om medielandskapet i stort och vad staten kan göra för att alla människor i Sverige ska ha tillgång till kvalitativ oberoende nyhetsrapportering och information.

Anette Novak menar att den kritiska inställningen hon mötte i Radiohuset bekräftar en bild hon under utredningsarbetet fått av Public service-företagen som obenägna att låta andra ha synpunkter.

Kvalitativ nyhetsrapportering

– Jag upplever att det finns en ovilja att fritt diskutera hur vi skulle kunna göra saker på andra sätt. Det är olyckligt eftersom det handlar om delaktighet i demokratin och allas rätt till kvalitativ journalistik.

Anette Novak

– Jag har stor respekt för oron som finns i många delar i branschen. Jag har aldrig haft intentionen att provocera, säger Anette Novak. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Mest provocerande

Bland det som mest oroat och kanske även provocerat i SVT, SR och UR är utredningens tankar på ett nytt offentligt finansierat medieföretag, ett företag som skulle bevaka sådant som marknaden, de ordinarie medieföretagen, av olika orsaker inte gör. Ett nytt public service-företag som skulle finansieras genom effektiviseringar inom eller en sammanslagning av de tre nuvarande ps-företagen.

Men har du någon förståelse för att det finns en oro i de olika företagen

– Jag har stor respekt för oron - som finns i många delar av branschen. Jag har aldrig haft intentionen att provocera. Jag tror på en öppen och konstruktiv diskussion. Men jag tror att mitt i den stora omvälvning som digitaliseringen slungat in oss alla i att det finns behov av att tänka djärvt och tänka nytt.

Inga svårigheter att spara

Hon tror inte det är omöjligt att spara in mellan 6 och 10 procent av ps-företagens budgetar.

– Det säger andra medieföretag att de kan, även de som är ekonomiskt pressade, säger Anette Novak.

När det gäller det uppmärksammade nya offentligt finansierade medieföretaget, vars skapande Medieutredningen vill ska utredas – Vad ska det egentligen göra?

– Det handlar om att täcka in vita fläckar, exempelvis kommuner där det inte längre finns några redaktioner och journalister. Vår tanke är att det nya företaget med de moderna analysverktyg som finns ska identifiera de vita fläckarna och sedan producera artiklar och inslag som publiceras i andra mediers kanaler, förklarar Anette Novak.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör