13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
OB-bussen utanför Lunds domkyrka. I eftermiddag direktsänder SVT mässan med påven.

OB-bussen utanför Lunds domkyrka. I eftermiddag direktsänder SVT den ekumeniska gudstjänsten med påven Franciskus, ärkebiskop Antje Jackelén och katolska stiftets biskop Anders Arborelius. (foto: Johannes Söderberg)

Publicerad 31 oktober 2016 05:00 - Uppdaterad 1 november 2016 15:22

SVT redo för påvebesöket

Idag och imorgon besöker påven Franciskus Sverige – och håller två gudstjänster som båda direktsänds i SVT. En från Lunds domkyrka idag och en mässa imorgon från Malmö Arena.

Efter nästan ett års förberedelser är det så äntligen dags. Är läget under kontroll, Johannes Söderberg, samordnare för religionsprogrammen på SVT?

- Ja, det är behärskat lugnt – om än lite pirrigt. Ungefär som det ska vara, säger han på plats i Lunds domkyrka.

Johannes Söderberg och Viveca Svedberg-Persson, som är projektledare för gudstjänster, har förberett SVT:s sändningar från mässorna i Lunds domkyrka och på Swedbank Stadion i Malmö i nära ett år.

- Arbetet har intensifierats det senaste halvåret och de sista månaderna har Viveca jobbat med detta på helfart, berättar Johannes Söderberg.

Det är andra gången i världshistorien som en påve sätter sin fot på svensk mark. Första gången var i juni 1989, då påven Johannes Paulus II gjorde en rundresa till Nordens katolska stift.

Ingen påve har heller någonsin varit i Lunds domkyrka, även om domkyrkan var katolsk fram till reformationen.

SVT:s sändningar

SVT börjar direktsändningen från Lunds domkyrka kl 14.15 i SVT1 och sändningen pågår i två timmar. Repris sänds på kvällen kl 18.00-20.00 i SVT2. I den ekumeniska gudstjänsten medverkar även Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och katolska stiftets biskop Anders Arborelius.

På tisdagen leder påven en katolsk mässa i Malmö där flera av landets katolska körer medverkar. Den direktsändingen startar kl 9.15 i SVT1 och pågår också i två timmar. Repris på lördag 5 novemer.

Gemensam gudstjänst

Johannes Söderberg tillsammans med bisittarna Charlotta Smeds och biskop Jonas Jonson

Fr v Johannes Söderberg, SVT, som tillsammans med bisittarna Charlotta Smeds från Vatikanradion och biskop Jonas Jonson, kommer att kommentera gudstjänsten från Lunds domkyrka och mässan från Malmö. (foto: Roger Svanell).

Vad är det speciella med gudstjänsten från Lunds domkyrka?

- Det är första gången som den katolska och lutherska kyrkan på världsnivå tillsammans bjuder in till en gemensam gudstjänst. Det är de båda kyrkofamiljernas främsta representanter som kommer att delta i denna kyrkohistoriska gudstjänst, säger Johannes Söderberg.

Vad är tanken med gudstjänsten?
- De båda kyrkofamiljerna vill, mitt i en värld av splittring och oförsonlighet, visa att det går att mötas över de egna gränserna, för att på det viset bidra till världens fred och försoning. Kyrkorna har ju i sitt eget budskap ett budskap om fred och försoning. Nu vill man visa att det är dags att själva börja leva efter det i praktiken - det andas framtid och hopp, tycker jag!

Varför en kall oktoberdag?
- Den 31 oktober 1517 spikade Martin Luther upp sina 95 teser på Slottskyrkoporten i Wittenberg, vilket blev startskottet för reformationen, som även bidrog till en brytning med den katolska kyrkan i Rom. Idag, snart 500 år senare, vill man se över möjligheterna till att komma varandra närmare igen. Det s k ”reformationsminnesåret” kommer därför att inledas med denna ekumeniska gudstjänst i Lunds domkyrka. För att markera den gemenskap man vill bidra till, har båda kyrkorna valt att göra det tillsammans på den här nivån.

Varför Lund?

- Det Lutherska världsförbundet, som idag samlar ca 70 miljoner lutheraner över världen, bildades i Lund 1947. Det är snart sjuttio år sedan och är en av anledningarna till att Lund har blivit platsen för den här unika gudstjänsten. Det innebär att Lunds domkyrka får ta emot en påve för första gången i sin 900-åriga historia!

Och så blir det katolsk mässa i Malmö på tisdag?
- Ja, påven Franciskus dröjer sig sedan kvar även till tisdag för att fira en katolsk mässa med flera tusen katoliker från Sverige och Norden. På plats finns även många gäster från andra kyrkor och samfund. 

Vad är din uppgift under de två dagarna?

- Tillsammans med två bisittare kommer jag att kommentera både gudstjänsten från Lund och den katolska mässan från Malmö. De som sitter med mig är Charlotta Smeds, som till vardags finns i Vatikanradion i Rom, och Jonas Jonson, biskop i Svenska kyrkan, som i många år arbetat för både Kyrkornas Världsråd och de lutherska kyrkorna i världen.

Förberedelser inför direktsändningen från Lunds domkyrka.

Domkyrkan i Lund blir platsen för en unik, direktsänd gudstjänst med både de katolska och lutherska kyrkorna. (foto: Johannes Söderberg)

Storbildsskärmar

Gudstjänsten från Lunds domkyrka kommer även att visas på storbildsskärmar i Lund och Malmö.

Den katolska mässan på Swedbank Stadion i Malmö riktas särskilt till unga människor och man räknar med ca 20 000 deltagare, varav många väntas komma från Polen.

Johannes Söderberg tror att det finns ett stort allmänintresse att påven nu besöker Sverige och att många kommer att följa mässorna i tv.

- Ja, det här är en historisk händelse och en världsledare som gästar Sverige. Jag tror att påven är en jordnära och enkel påve som berör många människor, så jag tror att många kommer att titta - både de som känner sig hemma i kyrkan och de som inte är lika vana vid kyrkomiljön.

Fakta Påvens besök i Lund och Malmö:

Måndag 31 oktober:

Ankomst till Malmö Airport kl. 11.00 och officiellt mottagande med statsminister Stefan Löfven och kulturminister
Alice Bah Kunke

13:50 Påven träffar kungaparet i Lund

14:30 Ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka. Gudstjänsten sänds i SVT och Sveriges Radio

13:30 Ekumeniskt event för allmänheten på Malmö arena i Malmö. Påve Franciskus, biskop Munib Younan och generalsekreterare Martin Junge anländer till arenan kl. 16:40

Tisdag 1 november:

Katolsk mässa på Swedbank Stadion i Malmö med start kl 09:30

Officiellt avsked på Malmö airport

Avresa till Rom

(Uppgifter från Svenska kyrkan, Lunds Domkyrkoförsamling)

Sändningar i SVT:

Franciskus – en påve som berör

En dokumentär om påven och om människor vars liv direkt eller indirekt har påverkats av honom och den katolska kyrkan. Av Kristina Kappelin. 

SVT1 söndag 30 oktober klockan 21.55 

Påvens gudstjänst från Lund

Påve Franciskus gästar Lunds domkyrka i en direktsänd ekumenisk gudstjänst.

Måndag 31 oktober kl 14.15-16.15 i SVT1
Repris: Samma kväll: kl 18.00 - 20.00 i SVT2 och även söndag 6 november kl 10.05 - 12.05

Katolsk mässa med påven Franciskus i Malmö

Påven leder en katolsk mässa i Malmö .
Tisdag 1 november kl 9.15 -11.30 i SVT1.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör