15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Panelsamtal

Moderator Helena Blomquist, Jan Rosén, professor i civilrätt Stockholms universitet, Sanna Wolk, docent inom immaterialrätt Uppsala universitet och Pim Holfve, vd Avalance Studios deltog på Patent- och registreringsverkets seminarium ”Nätetikett för upphovsrätt”.. (foto: Per Westergård)

Publicerad 27 oktober 2016 07:00 - Uppdaterad 30 oktober 2016 12:56

Svenskar vill göra rätt för sig på nätet - men vill inte fråga

I samband med Patent- och registreringsverkets seminarium ”Nätetikett för upphovsrätt” presenterade en undersökning av hur svenskar agerar i frågor som rör upphovsrätt i en digital miljö.

I undersökningen har SIFO frågat 1000 personer i åldrar mellan 18 och 79 år om hur de resonerar när de laddar ner eller stramar material från nätet.

Ett ganska givet resultat är att svenskar i allt högre grad tittar eller hämtar hem material via nätet. Tre av fyra gör det, om än i varierande omfattning.

Dessutom tycker de allra flesta att det är viktigt att ha ett godkännande från skaparna av filmer, bilder, musik eller annat skyddat material.

De tror sig även ha koll på om kreatörerna har sagt ja till att deras material sprids. Detta trots att flertalet anser att de är svårt att veta om de verkligen har gett sitt medgivande.

Info vore värdefullt

Undersökningen indikerar att vi vill väl, en klar majoritet säger att en information om skaparna har godkänt publiceringen skulle vara värdefull. Trots det säger fyra av tio att de aldrig söker efter uppgifter om vem som står bakom besökta sajter.

Vad som avgör vilka sajter vi besöker är snarare utbud och kvalitet än ett tydligt godkännande från skaparna att visningen är okej.

Unga överrepresenterade

Vem som gör vad på nätet är kanske den minst överraskande delen av undersökningen. I allt som har med nedladdning och streaming från nätet är unga överrepresenterade.

86 procent av alla mellan 19-29 år medan endast 12 procent av alla över 65 gör det.

Män i alla åldrar är dessutom mer benägna att strunta i om upphovsmännen har godkänt spridningen av det material de tittar på eller hämta hem från Internet. Även här är trenden att unga har en mer lättsinnig syn på frågan än äldre.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör