21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anna Lindman

Anna Lindman, programledare för Jag är muslim. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 26 oktober 2016 07:00 - Uppdaterad 30 oktober 2016 12:55

I "Jag är muslim" berättar muslimer i Sverige om sin tro

På onsdagskvällen börjar SVT:s nya programserie ”Jag är muslim”.

- Islam är ju den religion som diskuteras mest just nu, men det är en diskussion som präglas av stor okunskap och mycket fördomar, säger programledare Anna Lindman.

- I serien får muslimer själva berätta om sin tro och sitt liv i Sverige idag.

I ”Jag är muslim”, som består av sex delar, berättar många olika personer om sitt förhållande till tro och hur det är att leva som muslim i Sverige. Vad det innebär för dem att leva ett religiöst, eller ibland icke-religiöst, liv. Berättelser som handlar allt från bön till könsroller och vardagsliv.

- Det är inte ett granskande program utan ett program som lyfter fram människor som är muslimer och som får berätta om sig själva och sin vardag – och därför heter programmet ”Jag är muslim”, säger Anna Lindman.

Jag är muslim.

Samir, Teuta, Mohammed, Saadia, Hanna, Faselhazhemi, Bahare och Kawtar. (foto: SVT)

Ge röst åt människor

Hon berättar att hennes roll som programledare skiljer sig lite mot de program hon tidigare har gjort. Här handlar det mer om att ge röst åt människor som inte hörs så ofta i medier.

- Många upplever också att de ofta beskrivs ur ett väldigt stereotypt perspektiv. Så det handlar om att ge en bild av vilka de är - och att skapa ett möte.

Anna Lindman har intervjuat fler än hundra muslimer för programserien och berättar att hon mött mycket positiv respons, men även rädsla.

- Många känner ”vågar jag stå för min tro?”, ”vågar jag berätta när det finns så fasta tankesätt om hur muslimer är?” Jag vill att programserien ska visa att vara muslim i Sverige idag kan vara på så många olika sätt. Muslimer har inte samma åsikter utan tycker och tänker väldigt olika.

Mesere

Mesere (foto: SVT)

Några av dem som medverkar i är Mesere och Teuta, två systrar som valt att leva sina liv på helt olika sätt - trots att de båda är muslimer. Huseyn som är homosexuell och säker på Gud skapat honom så. Kawtar som älskar sin frihet och plågas av att andra ser hennes huvudduk som ett tecken på förtryck - och Jasmina som tvingades bryta med delar av sin familj för att kunna ta av sig sin sjal.

Reaktioner

Anna Lindman tror att det kan komma reaktioner efter att programmet sänts.

- Ja, jag tror att det kan komma kritik från olika håll. Det är en ganska polariserad debatt där man på den ena sidan upplever att man är trött på den stereotypa bilden som lyfts i media kring islam och att muslimer är en slags belastning för samhället. Och på den andra sidan de som aldrig får nog av att kritisera och problematisera. Så jag tror att det finns olika förväntningar på vad ett program om islam ska handla om.

Utmaning

- Utmaningen är ju att våga berätta en annan historia. Uppdrag granskning, Agenda och nyheterna bevakar det som händer i den muslimska världen utifrån ett journalistiskt kritiskt perspektiv, men det har inte funnits något forum hittills där vanliga människor får berätta om hur de ser på sin muslimska tro och hur det påverkar deras liv.

- I "Jag är muslim" får tittarna möta många intressanta och starka människor som ger väldigt skilda bilder av hur det är att vara muslim i Sverige idag – och det är själva poängen med den här programserien.

Fakta:

"Jag är muslim" startar onsdag 26 oktober kl 20.00 i SVT2 (1:6)

Programledare är Anna Lindman

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör