23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Teamet bakom nya nyhetsappen.

Teamet bakom nya nyhetsappen, fr v: Per Lindén, Anders Thoresson, Suresh Kumar och Darko Kulakov. (foto: Per Westergård)

Publicerad 25 oktober 2016 13:39 - Uppdaterad 30 oktober 2016 12:55

Snabbare app släppt för SVT Nyheter

SVT Nyheters app har byggts om från grunden. Den nya är både snabbare, mer överskådlig och enklare att navigera i.

– Det var dags att göra ett rejält omtag och ta tekniken till nästa nivå, säger Anders Thoresson som är produktägare för SVT Nyheters app och ansvarig för utvecklingsarbetet.

SVT Nyheter släppte den första versionen av sin app 2013. Den blev väl mottagen men med tiden har användarna börjat uppfatta den som omodern.

– Nyhetsappen var bra när den släpptes, men den har inte fått tilllräckligt med kärlek och omtanke. Dessutom var det en så kallad wrapper-app som bara hade till uppgift att göra SVT Nyheters webbsida tillgänglig på telefonen. En okej lösning men som varken ger den bästa tänkbara presentationen eller prestandan, berättar Anders Thoresson.

Native-app

Nya nyhetsappen

Nya nyhetsappen

Utvecklingsteamet istället valt att skapa en så kallad native-app. Det betyder att den inte längre är en spegling av hemsidan, istället utnyttjar man telefonplattformens inbyggda teknologi.

Därmed kan presentationen bli bättre samtidigt som innehållet laddas snabbare.

Den har även blivit mer överskådlig och det går nu att sortera artiklarna på ett bättre sätt. Ett exempel är möjligheten att navigera i nyhetspaket där ett flertal texter eller klipp på ett och samma tema är samlade. Läser men en nyhet inom ett paket är det bara att dra ett finger från höger till vänster på skärmen så kommer man till nästa.

1500 användare

Arbetet med den nya appen drog i gång efter årsskiftet men redan i somras släpptes en publik beta-version. Den fick snabbt 1500 användare som sedan dess har kommit med både ris och ros.

– De har kommit med mängder av viktiga synpunkter och vi uppskattar att de har gett så mycket av sin tid till oss.

De som själva anmäler sig till att vara beta-testare har sannolikt både stort intresse och kunskap om app-utveckling. Det gör dem nyttiga på ett plan. På ett annat finns risk att inte är representativa.

Mikael Eng från SVT "gerillatestar" nya appen på personer som väntar på tåget på Centralen i Stockholm.

Mikael Eng från SVT "gerillatestar" nya appen på personer som väntar på tåget på Centralen i Stockholm. (foto: SVT)

Gerillatestningar

– För att få veta vad alla ”vanliga” användare tycker har vi två gånger i veckan bjudit hit utvalda personer för att testa. Dessutom har vi genomfört mängder med gerillatestningar när vi har gått ut på stan och bett personer att titta på vad vi har gjort och tycka till. Det har vi gjort ända sedan vi bara hade lösa idéer på ett papper. Tack vare att vi har genomfört så många olika tester känner vi oss trygga med att vi har skapat en bra produkt.

Anders Thoresson och hans team har även samarbetat nära med nyhetsredaktionerna, både de lokala och med riks. Allt för att deras produkt ska ligga i linje med SVT:s journalistiska tänkande och behov.

Hampus Nyberg ber en "vanlig" användare testa nyhetsappen på Centralen i Stockholm.

Hampus Nyberg, SVT, testar appen på Centralen i Stockholm. (foto: SVT)

Uppdateras regelbundet

Att appen nu lanseras betyder inte att resan är över, snarare att den har börjat.

– Inom SVTi undviker vi att göra stora förändringar och lanseringar med pompa och ståt, istället vill vi utveckla våra produkter i små steg. Att vi inte har gjort det denna gång beror på att den gamla appen rent tekniskt hade kommit till vägs ände och att vi därför var tvungna att bygga om allt. När vi nu har en helt ny återgår vi till vårt normala utvecklingskoncept vilket betyder att den från och med nu kommer att uppdateras regelbundet, säger Anders Thoresson.

Anders Thoresson

Anders Thoresson (foto: Per Westergård)

Litet team bakom appen

Trots att arbetet har varit omfattande är gruppen som har gjort det jobbet liten.

Där finns två personer som knackar kod, en för Android-telefoner och en för iPhone, en person med ansvar för testerna, en art designer och en som har jobbat med användargränssnittet. Plus Anders Thoresson som är produktägare.

– De som har gillat vår tidigare app kommer att älska den här. Den är så mycket snyggare och bättre på alla sätt. Men allra stoltast är jag över att vi har lyckats göra den så snabb, säger Darko Kulakov som har arbetat med koden till iPhone-telefoner.

Appen laddar du ned i din mobil som vilken app som helst.

Den som redan har SVT Nyheters app behöver bara göra en uppdatering så får man automatiskt den nya appen.

 

Anne Lagercrantz krönika: Nyhetsappen - enklare och snabbareöppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör