7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT

Publicerad 20 oktober 2016 16:48 - Uppdaterad 20 oktober 2016 23:49

Facket kritiskt till chefstillsättning

Journalistklubben vid SVT har gjort en anmälan om kränkande särbehandling gällande en person som erhållit en chefspost i riksnyheternas nya organisation.

Klubben är skarpt kritisk till att chefen har fått en ny ledande befattning, trots att personalärendet där denne är involverad inte är avslutat, skriver Resumé.

Hanna Nyberg, ordförande för Journalistklubben vid SVT, bekräftar uppgifterna för Vipåtv:

– Det finns en anmälan om kränkande särbehandling som vi i facket har drivit, och som pågår. Jag kan inte gå in på exakt vad det handlar om, men startar man ett ärende är det allvarligt.

Hur reagerade ni när personen ändå fick en ny tjänst?

– Vi blev förvånade. Vi har på ett tydligt sätt framfört att det här är olämpligt. Men det är arbetsgivaren som tillsätter chefer. De har dock lovat extra coachning till chefen i fråga. Men vi fortsätter att följa ärendet och hoppas att ärendet om den kränkande särbehandlingen kan avslutas.

Har förtroende för samtliga

Riksnyheternas chef Ulf Johansson vill inte kommentera ärendet.

– Vi har tillsatt mellan 25 och 30 chefer, och har hela tiden haft samråd med facket. Det finns plus och minus med alla cheferna, men vi har stort förtroende för samtliga, säger han till Resumé.

Riktlinjer

Hanna Nyberg menar att SVT tidigare inte haft några tydliga riktlinjer gällande hantering av kränkande särbehandlingsärenden.

– Nu tar de fram riktlinjer som en effekt av det här fallet. Det är viktigt att det arbetet avslutas, att det blir tydligt hur det ska gå till vid en anmälan, säger hon.

Ulf Johansson tycker inte det saknas rutiner i hanteringen av mobbing och kränkningar på arbetsplatsen.

– Vi har rutiner för hur vi hanterar alla typer av arbetsmiljöfrågor. Däremot pågår alltid en diskussion kring hur vi kan förbättra rutinerna, säger Johansson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör