15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Strygruppen samlad för Kick-off.

Strygruppen samlad. Fr v: Anne Lagercrantz, Karin Ekman, Helena Olsson, Jan Helin. Längst fram (med ryggarna mot kameran: Hans Andersson, Johan Everljung och Kicki Ågren. (foto: Are Nundal)

Publicerad 17 oktober 2016 16:00 - Uppdaterad 18 oktober 2016 14:23

Nyhetsprojektet - nya arbetssätt för att nå de unga

Nyhetsprojektet är ett organisationsöverskridande arbetssätt, som har i uppgift att förflytta SVT Nyheter online och rikta sig mot en yngre målgrupp.

- SVT håller på att tappa kontakten med flera generationers nyhetskonsumenter. Det är avgörande för oss att upprätta denna kontakt om SVT ska säkra rollen som public service i framtiden. Den viktigaste uppgiften för Nyhetsprojektet är att lägga linjen för en sådan utveckling, säger programdirektör Jan Helin.

- Vi har en stark utgångspunkt: våra sändningar lokalt, Rapport och Aktuellt står starka, vårt förtroende är högt och SVT har fantastisk kompetens på rörlig bild som är den snabbast växande medieformen. Dessutom är hela 64 procent av vår trafik direkttrafik - det är en jättebra utgångspunkt för en stark relation till publiken, fortsätter Jan Helin.

Vi ska vara bäst 2017

Anne Lagercrantz, enhetschef Nyheter och Sport:

- Vårt mål är att vara bäst i Sverige på live och breaking-news och den förklarande formen av rörlig bildjournalistik som kallas explainers redan 2017. Jag tycker vi kommit en bra bit på väg. Vi satsar på rörlig bild med en ny videodesk som är i gång redan nu och kommer förstärkas i början på 2017, säger hon och fortsätter:

- Ett av de viktigaste syftena med vår nya organisation är att få mera kraft i online-journalistiken, framför allt i mobilen. Vi startar med att sätta i gång ett projekt för explanatory journalism, det vill säga förklarande videoklipp, riktad mot en nyfiken, yngre, välutbildad och progressiv målgrupp.

Samla kraften

Arbetet är organiserat i sju projekt med en eller flera projektansvariga.

Alla projekten rapporterar till en gemensam styrgrupp med representation från Nyhetsdivisionen, SVTi och Programledningen med Are Nundal som projektkoordinator.

Målet är att samla kraften i de definierade projekten och ta fram en sammanhållen övergripande strategi för SVT Nyheter.

Projektets första fas pågår till och med första kvartalet 2017 för att sedan utvärderas.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Projektkoordinator Nyhetsprojektet

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör