6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Panelen

Paneldebatt med moderator Annika Dopping, författaren Marie Andervin, Thomas Browall från företaget Sopra Steria, vd Hanna Stjärne och tidigare statsministern Göran Persson (foto: Per Westergård).

Publicerad 17 oktober 2016 07:00 - Uppdaterad 30 oktober 2016 12:53

Digitaliseringen riskerar att bli klasskiljande

På den årliga konferensen eFörvaltningsdagarna diskuterades den offentliga sektorns digitala transformation. I år fanns SVT:s vd Hanna Stjärne på plats.

Enligt henne har digitalisering gått från att vara något som drevs av enstaka eldsjälar till att bli något som involverar alla på företaget och hela ledningsgruppen.

Digitalisering både skrämmer och lockar. Inte minst för den offentliga sektorn. Några talar om vinster och rationaliseringar medan andra känner att de är på väg att tappa fotfästet i en ny och okänd värld.

För att ge stöd och inpulser i arbetet arrangeras varje år konferensen eFörvaltningsdagarna. Tanken är att det ska vara en mötesplats om e-förvaltning och digital transformation för och med personer som arbetar med verksamhetsutveckling, digitalisering, IT och införandet av medborgarnära e-tjänster.

Göran Persson

I år var SVT:s vd Hanna Stjärne inbjuden att delta i ett panelsamtal med den tidigare statsministern Göran Persson, författaren Marie Andervin med digitalisering som specialitet samt Thomas Browall från företaget Sopra Steria.

Göran Persson hävdade att cheferna bör skriva färre mejl och istället börja tala direkt till sina anställda.

– Att tala är överlägset, tycker du att det är svårt är det bara att öva. Själv har jag gjort det många gånger när jag är ensam i bilen, allt för att bli bättre på att hitta formuleringar.

Även om han personligen uppskattar att kunna följa det amerikanska valet timme för timme via sin padda känner han en oro för att digitaliseringen är på väg att bli klasskiljande.

– I ett samhälle där vi översköljs av både information och desinformation kommer förmåga att sovra att bli en allt tydligare klassmarkör.

Utmaning för journalister

Hanna Stjärne menade att omställningen även är en utmaning för journalister.

– Vi är vana att vara de som tar reda på hur saker och ting är och sedan redovisa våra slutsatser för våra läsare eller tittare. Så fungerar det inte längre och därför måste vi förändra vårt arbetssätt. För SVT:s del handlar det om att vi allt oftare börjar rapportera om en händelse innan vi har full koll på vad det är som händer.

Som exempel lyfte hon fram rapporteringen från terrorattacken på Bryssels flygplats Zaventem i våras

– Några minuter efter attacken började det strömma in information men vi hade inledningsvis inte full koll och inte svar på alla frågor. Tidigare hade vi samlat oss och gått ut med nyheten när vi visste mer bestämt vad som hade hänt. Nu går vi allt oftare ut live och låter nyheten växa fram, ofta i samspel med vår publik.

eFörvaltningsdagarna på Stockholmsmässan.

eFörvaltningsdagarna på Stockholmsmässan. (foto: Per Westergård)

SVT Play

Digitalisering är inte längre något nytt, menade hon och pekade på SVT Play som fyller tio år i dagarna.

– Men att förändra en stor organisation är som att vända en oljetanker. För att snabba på utvecklingen låter vi delar av företaget agera racerbåtar. Genom dem kan omställningen förhoppningsvis gå snabbare.

Hon fick medhåll av författaren Marie Andervin när det gäller behovet av att vara snabbfotad. Men enligt henne måste det även till en kulturförändring om transformationen ska bli lyckad.

– Vi måste våga säga ja till förändring, och tydligare fråga oss hur vi ska ta oss dit vi vill.

Inte liktydigt med framgång

Att satsa på det nya är dock inte alltid liktydigt med framgång. Misslyckanden är, om vi ska vara ärliga, vanligare än succéerna.

– Vi måste börja tänka på misslyckanden som något naturligt, även om vi har missat målet tio gånger finns alltid hoppet att nästa försök ska bli en framgång. För att det ska bli så måste vi vågar vara öppna med vad som har gått snett, menade Thoms Browall.

Göran Persson sa sig acceptera tanken på att vi måste få misslyckas, men med förbehållet att som det ser ut nu har inte den offentliga sektorn råd att kasta bort sina resurser på digitala system som inte fungerar.

– Misstag får vi göra på fritiden. Dessutom måste vi se upp med alla konsulter som bara vill sno våra pengar.

Han sa det med ett leende, väl medveten om att han själv är en av dem han varnade för.

Mognadsprocess

Digital transformation innebär även att organisationer kommer att genomgå en mognadsprocess, menade Marie Andervin.

– Det första steget handlar om att samla kraft, och att ha en ledning som vågar vara visionär och tydligt berätta varför förändringen är nödvändig.

Det stora problemet när förändringstakten är hög är att ingen vet hur framtiden kommer att se ut och därmed inte vilka kompetenser som krävs om några år.

– För vår del handla förändringen om att SVT inte längre är ett självklart val för dem vi behöver rekryter. När vi bara gjorde tv var det självklart för alla i branschen att söka sig till oss men det är inte lika givet att de som vill göra storverk inom det digitala området väljer att jobba på SVT.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör