13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Markus Granseth och Emma Lindqvist.

Hela nästa vecka handlar det om programmering i Morgonshowen. "En demokratifråga" menar programledarna Markus Granseth och Emma Lindqvist. Bilden är från i våras. (foto: SVT)

Publicerad 14 oktober 2016 07:05 - Uppdaterad 30 oktober 2016 12:53

Morgonshowen lär barnen att programmera

Hela nästa vecka fokuserar Morgonshowen på programmering.

- Programmering är världens största språk och därför känns det viktigt att barn får lite inblick i hur det fungerar, säger Madeleine Adaktusson, producent för Morgonshowen.

- Vi har också märkt att det finns en rädsla hos många att programmering är svårt och krångligt, den myten vill vi slå hål på.

Madeleine Adaktusson

Madeleine Adaktusson

I samband med premiären av UR-serien ”Programmera mera” kommer Barnkanalen och ”Morgonshowen” att satsa på en temavecka, 17-21 oktober, om just programmering.

Emma Lindqvist,som i vanliga fall arbetar på SVTi med Barnkanalen och Barnplay, gästar Morgonshowen varje dag och håller i en programmeringsskola.

Demokratifråga

Varför är det viktigt för barnen att lära sig om programmering?

- Det är viktigt att förstå sin omvärld, säger Emma Lindqvist. Hur internet fungerar och att alla tekniska prylar, som datorer och mobiltelefoner, inte är magiska, utan att det är människor som har byggt och programmerat dem. Förståelse för programmering är en demokratifråga.

Markus Granseth

Markus Granseth

Hon får medhåll från Morgonshowens programledare Markus Granseth:

- Många barn och ungdomar lever stora delar av sitt liv digitalt och i den digitala världen är programmering byggstenarna som får världen att fungera. Vi behöver berätta hur dessa byggstenar fungerar och vad de gör. Jag ser det också, precis som Emma, ur demokratiaspekten. För att kunna ta kloka beslut måste man försöka förstå sin omvärld.

Barnen får hacka sidan

Varje dag kommer barnen att kunna testa sina nya kunskaper på barnkanalen.se. Längst upp på sajten kommer ett hemligt kodfält att finnas där man kan testa att hacka sidan.

Morgonshowen har också en egen kodmaskin i studion som programledarna kodar.

Barnen uppmanas hacka sidan för att se vad som händer.

Barnen uppmanas hacka sidan för att se vad som händer. (foto: SVT)

Markus Granseth kommer varje vecka att ta upp innehållet i ”Programmera mera” och fördjupa sig i det tillsammans med tittarna. Barnen kommer också att kunna skicka in sina bilder och klipp som Markus Granseth visar upp och pratar om.

Emma Lindqvist

Emma Lindqvist

- Är inte programmering för svårt för barnen att förstå?

- Nej, det behöver inte alls vara svårt, det handlar bara om att lägga det på rätt nivå, precis som med allt annat. Programmering kan vara lekande lätt, säger Emma Lindqvist.

- Vilka åldrar vänder ni er till?

- Vi vänder oss till en bred målgrupp 5-10 år, vilket är en utmaning, säger Madeleine Adaktusson. Därför kompletterar vi hacket på barnkanalen.se med lekfulla moment i programmet.

Stor respons

Redaktionen har länge förstått att det funnits ett stort intresse bland de unga att lära sig mer om programmering. Något man tog fasta på i våras.

- Ja, vi satsade på programmering då också och responsen blev mycket stor. Nära dubbelt så många gick in på barnkanalen.se och testade att hacka, jämfört med hur många som engagerar sig i andra omröstningar en vanlig vecka, berättar Madeleine Adaktusson.

x

- Vi fick en fantastisk respons och tusentals barn testade att koda. Även om det bara var en försmak av vad programmering är, så var det första mötet med kod för många, säger Markus Granseth.

Han vill att barnen ska bli inspirerade och att tröskeln blir så låg som möjligt för att våga testa.

- Det gäller att visa att det inte är något läskigt eller farligt och att man kan prova sig fram - och lära av sina misstag. Men även att programmering är otroligt roligt och lustfyllt! Jag är helt övertygad om att många av barnen som testade på sajten i våras har gått vidare på egen hand och lärt sig mer.

Morgonshowen i Barnkanalen måndag-fredag 17–21/10 kl 07.00

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör