15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 11 oktober 2016 07:17 - Uppdaterad 12 oktober 2016 16:27

 Ulf Johansson

Under Pk-debatten fick Ulf Johansson på nytt förklara vad som gick snett i Aktuellt den 22 september. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Yttrandefrihet i fokus på PK-debatt

Aktuellts kritiserade hantering av Nya tiders redaktörs medverkan i 21-sändningen för snart tre veckor sen var utgångspunkten för en angelägen och välbesökt debatt på Publicistklubben under måndagskvällen.

På podiet fanns bland andra riksnyheternas chef Ulf Johansson och även Uppdrag Gransknings Janne Josefsson som figurerat i debatten sen Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk medverkade i Aktuellt den 22 september.

I den talrika publiken fanns förstås åtskilliga SVT-medarbetare, både chefer, programledare och andra.

Panelen

Måndagskvällens Pk-debatt kom i hög grad att gälla om och hur mer eller mindre extrema åsikter ska få höras och i så fall hanteras i Public service. Fr.v. debattledaren Björn Häger, Janne Josefsson, Ulf Johansson, Åsa Linderborg och Mikael Olsson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Svek redaktionen

Naturligtvis blev det en genomgång av hur Aktuellt tänkte före och efter den kritiserade sändningen där Vavra Suk på livelänk bland annat fick möjlighet att oemotsagd kategorisera alla journalister som lögnare. Ulf Johansson upprepade delvis det han tidigare sagt.

– Det var rätt att Nya Tider och Vavra Suk kom till tals i Aktuellt men det var fel att han medverkade på direktlänk. Jag svek redaktionen som utgivare genom att godkänna det upplägget.

Tanken från början var att ha en debatt där Suk skulle möta en meningsmotståndare. Men den tilltänkte meningsmotståndaren Henrik Arnstad vägrade debattera med Suk och det blev i stället två separata direktintervjuer.

Anne Lagercrantz

Anne Lagercrantz, divisionschef på Nyheter och sport fick ge sin syn på kritiken mot Aktuellt. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Missförstånd rätades ut

Även divisionschefen Anne Lagercrantz fick möjlighet att kommentera den senaste tidens händelser.

– Det blir fel ibland och den här gången blev det fel, det är vi alla överens om. Men nu funderar vi mycket på vad vi kan lära oss av det som hänt och hur vi ska göra svåra intervjuer och debatter i fortsättningen.

Nike Nylander

- Det är roligt att Aktuellt gett upphov till en spännande och viktig debatt, sa Nike Nylander. (Foto: Mats Carlsson-Lénart9

Även programledaren Nike Nylander som ledde den omdiskuterade ”debatten om debatten” i Aktuellt en knapp vecka senare fanns på plats och gav sin syn på det som hänt.

– Det finns två missförstånd. Det första är att vi på Aktuellt var oense med programdirektör Jan Helin om sändningen den 22 september. Det stämmer inte – vi var överens om att den var skitdålig. Det andra är att det påståtts att vi på Aktuellt någon vecka senare kallat in Janne Josefsson för att han skulle föra vår talan mot Helin. Men så var det inte alls. Vi ville bara skapa en intressant och viktig debatt med två olika synsätt. Tyvärr hade vi missförstått vad Jan Helin menade och då tog vi i stället upp det där med det interna mötet. Det var dumt och det blev fel i direktsändning men det blir det ibland!

Men Nike Nylander påpekade också att hon tycker det är roligt att Aktuellt nu givit upphov till en spännande och viktig debatt.

Janne Josefsson och Ulf Johansson diskuterade SVT:s bevakning av Nya Tiders deltagande på Bokmässan.

Janne Josefsson och Ulf Johansson diskuterade SVT:s bevakning av Nya Tiders deltagande på Bokmässan. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Diskutera sakfrågor

Pk-debatten kom också sedan att handla om yttrandefrihet lite mer generellt, men särskilt hur den ska fungera i public service. Alla var överens om att public service och journalistiken i stort står inför stora utmaningar i en tid då den politiska polariseringen ökar, med allt fler inslag av odemokratiska åsikter och obelagda påståenden.

– Det fungerar inte längre att mobba SD:s väljare. De som röstar på SD är som folk är mest. Vi måste börja diskutera sakfrågor i stället, sa Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Åsa Linderborg

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg menade att antirasister ofta tar för lätt på yttrandefrihet. T.v. SVT:s Ulf Johansson (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hon menade också att antirasister inte tar yttrandefriheten på allvar.

– Som antirasist behöver jag inte ta ansvar för yttrandefriheten men som journalist måste jag göra det. Jag tycker det är besvärande att många antirasister tar för lätt på yttrandefriheten som problemkomplex. I stället för att strypa det fria ordet borde man kunna bemöta med argument.

Sluttande plan?

Men Mikael Olsson, PS-debattör och tidigare programdirektör på SVT var betydligt mer restriktiv till att släppa fram ”politiker som lämnat spelplanen” som han uttryckte det.

– Vi ska inte resa tribuner! Det finns vissa journalister som menar att vi måste göra det för att inte förlora trovärdighet i opinionen. Det tror jag är livsfarligt särskilt om man börjar göra reportage utifrån konstiga perspektiv, sa Olsson med adress till Janne Josefsson och Uppdrag Gransknings program om romerna förra hösten.

Mikael Olsson angrep Janne Josefssons UG-reportage om romer förra hösten. ”Journalistik på ett sluttande plan”, sa Olsson.

Mikael Olsson angrep Janne Josefssons UG-reportage om romer förra hösten. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

I ett reportage där tog Josefsson upp problemen i och kring det stora lägret i ett industriområde i Malmö där det bodde många hundra migranter.

– Ett ”sluttande plan-reportage”, konstaterade Olsson. Du ställde inte frågan ”vad gör vi åt fattigdomen?” utan ”varför gör inte våra myndigheter något om de smutsiga tiggarna?”

– Sluta nu Micke, suckade Josefsson – det var viktigt att visa detta för svenska folket!

– Det ställdes ju inga kritiska frågor!

– Jo, det finns dokumenterat! Jag står för det till hundra procent, sa Josefsson.

Janne Josefsson

”Micke, du har helt fel gällande reportaget om romerna i Malmö”. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Utmaningar att möta

Att framtiden där resurser till journalistik förefaller minska på många håll, samtidigt som det politiska landskapet blir mer vildvuxet är en stor utmaning för medierna var man i alla fall överens om.

– Det viktigaste är att journalister har kurage, sammanfattade Åsa Linderborg.

– Vi måste ta kamp för resurser som arbetstid och liknande. Vi måste bereda oss på nya politiker som är experter på att trumma in budskap – svenska Donald Trumps – i den åsiktsredovisande svenska journalistiken, menade Mikael Olsson.

– Jag är rädd för de antidemokratiska, totalitära strömningarna inom journalistiken – de är ett hot mot yttrandefriheten sa Janne Josefsson.

– Vi måste försvara yttrandefriheten, samtidigt som det finns fruktansvärda strömningar i samhället just nu – en jättestor utmaning för oss alla, sa Ulf Johansson.

Se debatten (YouTube)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SJF-ombudsmannen Pär Trehörning påpekade att yttrandefriheten inte alltid är vacker.

SJF-ombudsmannen Pär Trehörning påpekade att yttrandefriheten inte alltid är vacker. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Anders Holmberg

Aktuellts Anders Holmberg undrade vad förre programdirektören Mikael Olsson egentligen menade. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

En mycket talrik publik hade sökt sig till Kulturhuset i Stockholm för måndagskvällens Pk-debatt. Foto: Mats Carlsson-Lénart

En mycket talrik publik hade sökt sig till Kulturhuset i Stockholm för måndagskvällens Pk-debatt. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör