13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Yngve Gustafson, Ann-Sofi Holm Danielsson, Johan Erhag och Ylva Jonsson Sarri.

Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik, Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs, Johan Erhag, projektledare och producenten Ylva Jonsson Sarri. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 10 oktober 2016 07:00 - Uppdaterad 12 oktober 2016 16:27

"Programmet tar upp samhällets största utmaning"

Under fyra måndagskvällar, med start ikväll, får tittarna följa de anställda i hemtjänsten i Vännäs kommun i Västerbotten.

Målet är att bli Sveriges bästa hemtjänst.

SVT:s nya dokumentärserie "Sveriges bästa hemtjänst" handlar om hemtjänstens vardag bortom rubrikerna.

Ann-Sofi Holm Danielsson är chef för hemtjänsten i Vännäs och vill göra allt för att ge den bästa omsorgen till de äldre och sjuka, samtidigt som personalen kämpar med tidsbrist, sjukfrånvaro och oro för sina brukare.

Varför är "Sveriges bästa hemtjänst" ett viktigt program?

- Därför att det här är samhällets största utmaning. Hälften av Sveriges befolkning kommer att bli dement – och inom 30 år kommer vi att ha tre gånger så många dementa som idag. Vi har ett enormt behov av kompetens och en fungerande hemtjänst - som tyvärr är i kris på många håll i Sverige idag, säger Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik, och som medverkar i serien.

Kvalificerat yrke

Han hoppas att programmet ska få många att förstå vilket kvalificerat yrke det är att jobba med gamla människor.

- Det är en skyddad verkstad att jobba på sjukhus, men att jobba i hemtjänsten, det är en helt annan utmaning. Jag hoppas att vi kan få bort den allmänna synen på att hemtjänstjobbet är något som man kan plocka vem som helst från gatan att utföra, säger Yngve Gustafson och fortsätter:

- Man kan möjligen plocka någon från gatan till intensivvårdsavdelningen och sköta en maskin, men inte att ta hand om dessa sköra människor.

Ann-Sofi Holm Danielsson håller med:

- Jag är trött på att få höra alla negativa saker om hemtjänsten. Det gör mig både ledsen och uppgiven. Jag vet att min personal är vardagshjältar och gör skillnad för så många människor. Därför känns det så viktigt att genom programmet få visa både på de fantastiska äldre som vi tar hand om, och den stora insats som personalen gör.

Jewell och Sivert.

Jewell och Sivert. (foto: Johan Gunseus /SVT)

Experiment

För några år sedan såg det mycket annorlunda ut i Vännäs jämfört med idag. Kommunen låg långt ner på listorna över hur hemtjänsten fungerade.

Men när SVT började leta lämpliga platser att göra programmet på, så dök Vännäs upp igen. Chefen Ann-Sofi Holm Danielsson hade fått klartecken från kommunen att experimentera för att förändra hemtjänstarbetet.

- De hade redan påbörjat en resa, där Ann-Sofi hade många egna idéer om hur hon ville göra. Då kände vi att vi ville haka på och följa det som sker på riktigt. Så detta är verkligen en dokumentär serie, säger producenten Ylva Jonsson Sarri.

Filmar sig själva

- Vi har valt att försöka visa det från två håll, både från de äldres sida och från dem som jobbar. Vi har en arbetsform där personalen får filma sig själva och uttrycka det som de tycker är viktigt - och det var viktigt för oss att ge dem den rösten och den platsen, säger Ylva Jonsson Sarri.

När personalen tillfrågades om de ville medverka i programserien, röstade nästan alla ja.

- Bara det att det fanns en sådan vilja att både öppna dörrarna till sitt arbete och att öppna sitt hjärta och visa vad man gör, är väldigt starkt tycker jag. Det är ju inte bara solsken, säger Ylva Jonsson Sarri.

Har det varit en tuff resa?

- Ja, det är det alltid inom hemtjänsten, säger Ann-Sofie Holm Danielsson. Men framförallt har det varit en jättekul resa som stärkt, enat och gett hela personalen sådan energi.

Frida och Henning i Sveriges bästa hemtjänst.

Frida och Henning i Sveriges bästa hemtjänst. (foto: Johan Gunseus)

Debatt

Johan Erhag, projektledare på SVT, hoppas att programmet kan göra skillnad.

- När de fyra programmen har sänts kommer vi avsluta med en debatt, som förhoppningsvis kommer att väcka känslor och starta en större debatt i Sverige.

- Vi hoppas att de som tittar på serien ska få en annan bild av hemtjänsten.

Utbildningsmaterial

Dokumentärserien ”Sveriges bästa äldreboende”, som SVT sände häromåret, har använts mycket i olika utbildningar, och nu hoppas redaktionen att även denna serie ska kunna användas på samma sätt.

- Jag hoppas att utbildningarna runt om i landet ska ta vara på tv-serien och att den kan vara underlag till många etniska diskussioner: Jag hoppas också att studenterna förstår vad deras utbildning går ut på och vad de kommer att möta i sitt yrke, säger Yngve Gustafson, som även medverkade i "Sveriges bästa äldreboende".

Fakta:

"Sveriges bästa hemtjänst" start måndag 10 oktober kl 20.000 i SVT1 (1:4)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör