15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
I #syrien200 får besökaren möta ett färgrikt och skiftande persongalleri.

I #syrien200 får besökaren möta ett färgrikt och skiftande persongalleri.

Publicerad 3 oktober 2016 07:00 - Uppdaterad 5 oktober 2016 12:24

#syrien200 - unik SVT-satsning lyfter fram människorna i flyktingströmmen

Idag släpper SVT specialsajten Från Syrien till Sverige - 200 röster om flykten från kriget, på vilken 200 personer får berätta om sig själva, sin flykt och om sina drömmar.

På SVT Nyheters inspirationsdag i vintras föddes idén om att försöka göra något mer än nyhetsinslag om alla de hundratusentals människor som kommit till Sverige under de senaste åren, särskilt från Syrien.

– Vi vill komma bort från att mest rapportera om dessa människor som siffror och i stället fokusera på att varje person som kommer är en människa med en egen historia. Vilket liv levde de innan de flydde och hur man hoppas att livet ska bli i Sverige, säger Robin Linderborg, en av de datajournalister som arbetat intensivt med #syrien200 under de senaste månaderna.

Robin Linderborg

Robin Linderborg har drivits av att de som kommer från Syrien är människor som var och en har sin egen historia, och inte bara siffror i ett inslag. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Stort arbete

Det är SVT Nyheters Quickshot-team, i vilket ingår både redaktionella medarbetare från Nyheterna och utvecklare från SVTi, som nu ställt samman 200 syriska flyktingars individuella berättelser – förstärkta med utlånade medarbetare från bl a utriket och online.

Det kan kanske först låta som ett självklart projekt och förefalla som en ganska enkel uppgift men faktum är att något liknande inte genomförts tidigare och i varje fall inte i den här storleksordningen.

– Och enkelt har det inte heller varit. Bara att få tag på och få kontakt med flera hundra flyktingar och se till att de fått frågorna, bland annat genom att besöka asylboenden var inte helt lätt. Och att sedan få in svaren var ännu krångligare. Vi har verkligen fått anstränga oss, berättar Linnea Heppling, datajournalist som också ingår i SVT Quickshot.

Uppåt 400 personer fick frågorna och av dessa fick projektgruppen till slut användbar respons från 200.

Linnea Heppling understryker att det varit psykiskt påfrestande att arbeta med syriernas berättelser, som ofta innehåller grymheter och tragedier.

Linnea Heppling understryker att det varit psykiskt påfrestande att arbeta med syriernas berättelser, som ofta innehåller grymheter och tragedier. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Känslor och fakta

Quickshots syfte är att utforska nya journalistiska format och ta datajournalistiken ytterligare ett steg framåt. I projektet Från Syrien till Sverige - 200 röster om flykten från kriget ingår både rena data om de svarande och deras fritt formulerade berättelser.

– Vi kan aldrig säga något om alla som flytt hit, men ju fler vi kan säga något om, desto bättre. Men framförallt – det finns så många berättelser som är värda att berätta, så många människor som förtjänar att så sina röster hörda, säger Linnea Heppling.

Rasha har sparat en bild från båtresan över Medelhavet.

Rasha har sparat en bild från den dramatiska båtresan över Medelhavet.

45 frågor

I bakgrunden till det relativt stora antalet medverkande finns en önskan om en så bra spridning som möjligt när det gäller exempelvis ålder, kön, varifrån i Syrien man är ifrån och var i Sverige man nu bor.

Bland de 45 frågor som, efter en inledande testrunda, slutligen ställdes fanns om man använt sig av smugglare för att komma till Sverige och om man fått vänner i Sverige.

I flera månader har arbetet pågått med att ställa samman syriensatsningen

I flera månader har arbetet pågått med att ställa samman syriensatsningen.

Flerspråkigt

Det som gjort detta stora datajournalistiska projekt extra komplicerat har förstås varit språkbarriärerna. Frågeformulären har varit på arabiska och de svarande har också kunnat skriva sina berättelser på arabiska.

– Så det har varit väldigt mycket översättningsarbete i alla stadier. Och bara två i vår grupp, Lava Selo (själv från Syrien) och Feras Haki kan arabiska, säger Linnea Heppling.

Fr.v Linnea Heppling, Robin Linderborg och Johan Ekman.

Hårt arbete – teamet bakom #syrien200 har haft tuffa månader på sistone för att få den unika sajten färdig. Fr.v Linnea Heppling, Robin Linderborg och Johan Ekman. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Ofta handlar går det inte att översätta ord för ord utan i arabiskan används ofta metaforer som skulle vara svåra att förstå om de översattes rakt av. Så att göra korrekta tolkningar av vad formuleringar i berättelserna verkligen betyder har tagit en hel del tid.

Själva sajten är trespråkig, förutom svenska och arabiska finns den också på engelska.

– Detta har medfört ett stort utvecklingsarbete, för att skapa och anpassa verktyg för översättningar och för artikelpublicering på olika språk, förklarar Linnea.

Bland de 200 berättelserna finns inte minst kärlek och hoppfullhet inför framtiden, parallellt med fasansfulla minnen och splittrade familjer.

Bland de 200 berättelserna finns inte minst kärlek och hoppfullhet inför framtiden, parallellt med fasansfulla minnen och splittrade familjer.

Innehåll som påverkar

Linnea Heppling och Robin Linderborg säger att arbetet med att skapa sajten inte bara varit praktiskt mycket ansträngande utan även känslomässigt påverkat dem.

­ – Vi har läst om så många hemskheter som våra svarande varit med om och det har varit en psykisk påfrestning. Men berättelserna innehåller även väldigt mycket av hopp och längtan, menar Linnea Heppling.

Linnea Heppling, Robin Linderborg, Johan Ekman och utvecklaren Fredrik Edgren.

Med sikte på lanseringen! – SVT Quickshot har kört hårt för att göra klart #syrien200. Fr.v. Linnea Heppling, Robin Linderborg, Johan Ekman och utvecklaren Fredrik Edgren. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Filmer viktig del

Som komplement till de skrivna berättelserna ville projektgruppen också ha filmade intervjuer med ett större antal svarande. Därför har personal från ett antal SVT-redaktioner landet runt också bidragit till #syrien 200.

– Vi ville ha syrier som bor i olika delar av Sverige och den lokala personal som hjälpt oss fick själva leta fram sina intervjupersoner, förklarar Linnea Heppling.

Sandy Kalleny och Ida Cliffordson på SVT Väst gjorde 8 av de 37 filmade intervjuerna,

Sandy Kalleny och Ida Cliffordson på SVT Väst gjorde 8 av de 37 filmade intervjuerna, (foto: Azra Ajanovic)

I Göteborg jobbar journalisterna Ida Cliffordson och Sandy Kalleny som båda talar arabiska.

­– Vi var ute i en hel vecka i somras och gjorde sammanlagt 8 intervjuer på olika platser i vår region, säger Ida Cliffordson. Vårt uppdrag var att be dem vi filmade berätta om något föremål eller något foto som betydde mycket för dem.

Ida och Sandy påverkades också av mötet med nyanlända syrierna.

– Många av dem man möter är väldigt frustrerade. De vill komma igång med sina liv, börja lära sig svenska och börja arbeta istället för att gå och vänta på ett asylboende, säger Ida Cliffordson.

Datajournalisten Martin Hedström.

Datajournalisten Martin Hedström, en av nio som arbetat hårt med den nya sajten #syrien200. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hoppas på SVT-kollegorna

I SVT Quickshots hörn av Nyhetshavet hoppas nu de nio i projektgruppen att alla SVT:are kommer att gå in och upptäcka sajten och sedan på olika sätt och i olika sammanhang berätta om den för andra.

– Det här är en unik satsning för vår del. Vi har gett intervjupersonerna stor frihet i sina berättelser, så projektet fick formas mer efter deras erfarenheter än våra föreställningar om vad som är viktigt att berätta, säger Robin Linderborg.

Fakta #syrien200:

Från Syrien till Sverige - 200 röster om flykten från kriget

Sajt med 200 nyanlända syrier i Sveriges berättelser, varav 37 även med filmade intervjuer. Varje person har sin egen profilsida.

Berättelsernas längd:
2 000-15 000 tecken

Tidslinje för projektet:
idé: föddes i vintras genomförande: maj-september

Projektgrupp: Linnea Heppling (datajournalist), Robin Linderborg (datajournalist), Lava Selo (utrikesreporter), Martin Hedström (datajournalist), Ella Berger (onlinereporter), Johan Ekman (researcher) Fredrik Edgren (utvecklare), Jens Falkman (grafiker) Feras Haki (översättning).

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

21 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör