19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
IBC

Bildövervakning med ljudstaplar för programkontrollen. (foto: Daniel Ekelöf)

Publicerad 30 september 2016 07:00 - Uppdaterad 4 oktober 2016 15:05

Spaning från årets teknikmässa IBC

I mitten av september samlades över 50 000 besökare och 1 600 utställare i Amsterdam för den årliga tv-teknikmässan IBC (International Broadcasting Convention).

SVT:s distributionschef Per Björkman delar med sig av sina intryck från mässan och vad som är hetast just nu.

Det som saknades på årets IBC-mässa var ett nytt stort slagfärdigt tema.

Istället var det - för tredje året i rad - de dominerade inslagen 4K (Ultra-HD), Cloud (molntjänster) och Studio-IP (IP-baserad video i studioproduktion) som det fokuserades på.

Man skulle kunna beskriva det som att nu är det dags att börja sälja utrustningen och tjäna pengar på senaste årens teknikutveckling inom dessa teknikområden.

Ultra-HD - snart standardprodukt

Ultra-HD börjar nu gå från framtidsprodukt till standardprodukt. När det gäller tv-produktion finns nu i princip alla komponenter på plats. Problemet ligger snarare i att standarden fortsätter att utvecklas.

Per Björkman

Per Björkman

För två år sedan lanserades 4K som nästa videosystem med högre upplösning (4 gånger högre upplösning än dagens HDTV).

I år har man adderat HDR, High Dynamic Range, och ökat färgrymden. Två komponenter som ökar kontrastomfånget och färgåtergivelsen och som har minst lika hög påverkan på bildkvalitén som den ökade upplösningen.

Om ytterligare två år kommer man att även lägga till HFR, High Frame Rate, d v s en bildhastighet på 100 bilder per sekund, något som förbättrar bildkvalitén vid stora rörelseförändringar (tänk sport).

Baksidan av denna flerstegsraket av förbättringar är givetvis att det hämmar investeringsviljan i ny utrustning, tills alla dessa delar finns inbyggda i produkterna.

Unik Gyrokopter för flygfilmning.

Unik Gyrokopter för flygfilmning. (foto: Daniel Ekelöf)

Molnbaserade tjänster

Molnbaserade tjänster fortsätter att vara en prioriterad produkt hos många leverantörer av både produktions- och distributionssystem.

Stora kostnadsbesparingar utlovas till den som vågar flytta hela sitt arbetsflöde och arkiv ut i molnet. Men trots detta finns det många som fortfarande tvekar, främst beroende på säkerhetsaspekten. Vad händer om mitt värdefulla innehåll försvinner, eller ännu värre, kommer i orätta händer och sprids till obehöriga?

Här är det kanske inte ytterligare utveckling av tekniken som behövs, utan snarare åtgärder för att öka förtroendet och tilliten till leverantörerna av molntjänster för TV-tillämpningar.

Google hade en monter för första gången på IBC.

Google hade en monter för första gången på IBC. (foto: Daniel Ekelöf)

IP-baserad studioproduktion

IP-baserad studioproduktion har det pratats om i flera år nu.

Det handlar om ett gigantiskt teknikskifte i produktionen av all form av TV där den traditionella infrastrukturen med videokablar byts ut mot nätverksutrustning.

Potentialen i detta skifte är enorm, med helt nya arbetsflöden och tillämpningar, där bland annat olika former av remoteproduktioner har en nyckelroll.

Tyvärr har införandet av denna teknik försenats på grund av brist på enhetliga standards. Istället tävlar de olika tillverkarna med sina egna proprietära lösningar, vilket resulterar i att det blir problem när man försöker blanda utrustning från olika tillverkare i samma installation.

Men det finns en hel del spännande projekt, bland annat i Bergen i Norge, där NRK och TV2 tillsammans bygger ett nytt mediahus och där IP-tekniken blir basen i hela infrastrukturen för all tv-produktion.

Virtual reality

En man kollar 360-graders film med hjälp av en VR-hjälm. (foto: Daniel Ekelöf)

Vr - hypat framtidsformat

Men om man nu ändå skall lyfta fram något nytt och spännande på mässan så får det bli det VR, virtual reality.

Förutom att flera utställare visade upp system och teknologier för VR och 360-video, så var det även flera programpunkter i det stora konferensprogrammet som tog upp detta hypade framtidsformat.

Allt från olika kameratekniker för att filma i 360 grader till hur man egentligen lägger upp dramaturgin i en berättelse avsedd för en VR-miljö där tittaren själv kan röra sig runt i rummet.

Kan man ens göra traditionella klipp i ett sådant material?

Hjälmarna måste utvecklas

Det finns massor att säga om detta ämne, men om jag ändå skall försöka sammanfatta mina intryck, är det att detta fortfarande ligger en bit fram i tiden.

Framförallt måste tekniken i VR-hjälmarna utvecklas och förbättras i ytterligare minst två generationer för att det skall bli en massprodukt.

Glasögonen måste bli lättare, smidigare och klara av högre upplösning och bildfrekvens om man skall orka använda dem under en längre tidsperiod.

3D-tittande utan glasögon.

Företaget Vision lanserade 3D-tittande utan 3D-glasögon.

Inga glasögon alls

Slutligen, när man nu trodde att 3DTV för alltid är glömt och begravet, så kommer företaget Vision III och visar upp en 3D-teknik där man inte behöver ha några glasögon alls för att uppleva djupeffekten.

Mycket fiffig teknik med en roterade bländaröppning. Kolla på länken nedan för att se en film om hur det hela fungerar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Distributionschef

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör