13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dokumentärfilmklubben i Fittja

Dani Ruz, Melina Marou, Ceylan Holago och Nawroz Zakholy från Mångkulturellt centrum var på premiären av Dokumentärfilmklubben. (foto: Mariana Engvall)

Publicerad 29 september 2016 07:00 - Uppdaterad 4 oktober 2016 15:05

Lyckad premiär av Dokumentärfilms-klubben i Fittja

Det blev både glatt och trevligt när nystartade Dokumentärfilmsklubben i Fittja hade premiär i fredags. Ett 50-tal personer kom, åt och tittade på dokumentärfilmer tillsammans.

Vipåtv har tidigare berättat om projektet som är ett samarbete mellan SVT Dokumentär och Mångkulturellt centrum i Botkyrka.

Idén att starta en dokumentärfilmsklubb föddes i våras när ATV Stockholm hade ett möte för chefer och projektledare i MKC:s lokaler i centrala Fittja i Botkyrka kommun.

På plats på det mötet fanns även en ungdomspanel som berättade att de nästan inte alls tittade på SVT - förutom på dokumentärfilm som många var intresserade av.

Mångkulturellt Center

Mångkulturellt Centrum

En mötesplats

Därför beslöt man att starta ”Dokumentärfilmsklubben”, som en mötesplats bara några minuters promenad från Fittja centrum där filmälskare kan se dokumentärer och träffa upphovsmän och medverkande.

- Det finns inget som slår historier om verkliga människor och riktiga liv när det gäller att väcka engagemang och empati på djupet. Att se och prata om film tillsammans med en publik som SVT i vanliga fall har svårt att nå känns väldigt roligt. Vi vill att vårt utbud ska vara angeläget för så många som möjligt och då behövs nya mötesplatser, säger Lotten Bruun Esselin, redaktör på SVT Dokumentär.

Förhoppningen är att samarbetet kan utvecklas och resultera i att fler tittare kan vara med och påverka, inte bara dokumentärfilmsklubbens utbud, utan i förlängningen också nya berättelser.

Dokumentärfilmsklubben

På premiären av Dokumentärfilmsklubben kom hela det här laget från klubben REI och som tränar kampsport i Alby. Längst fram t v: Susanna Edwards, regissör för "Golden Girl". (foto: Mariana Engvall)

Mingel och plock

Premiären inleddes med mingel och vegetariskt plock och kl 19.00 visades förfilmen - kortfilmen Hopptornet - som bjöd på många igenkännande skratt.

Huvudfilmen var dokumentärfilmen Golden girl av Susanna Edwards. Golden Girl är en film om Frida Wallberg, världsmästare och Sveriges genom tiderna mest framgångsrika kvinnliga boxare. Det är berättelsen om att riskera allt i en dödlig sport. Om hoppfulla drömmar som möter en brutal verklighet.

På plats fanns Susanna Edwards som samtalade med Ceylan Holago från Mångkulturellt centrum och därefter svarade på frågor från publiken.

Kommande filmer i Dokumentärfilmsklubben:

  • 21 oktober: Flickan som räddade mitt liv av Hogir Hirori.
  • 18 november: Blodssystrar av Malin Andersson.
  • 9 december: Princess Shaw – askungen på Youtube

SVT representerades av Charlotte Hellström, Ingemar Persson, Dag Strömqvist, Daniel Pynnönen och Mariana Engvall.

 

Ceylan Holago från Mångkulturellt centrum intervjuade Susanna Edwards efter filmen.

Ceylan Holago från Mångkulturellt centrum intervjuade Susanna Edwards efter filmen...

Publiken fick ställa frågor direkt till henne om filmen.

... och publiken fick ställa frågor direkt till henne om filmen. (foto: Mariana Engvall)

x

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör