15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ylva Hällen och Rickard Olsson

- Varje barn vi kan hjälpa är en seger, säger Ylva Hällen och Rickard Olsson, värdar för SVT:s Världens barn-satsning. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 16 september 2016 07:00 - Uppdaterad 21 september 2016 09:24

Världens barn-galan vill göra skillnad för många barn på flykt

Varannan människa på flykt i världen är ett barn.

I början av oktober sänder SVT galan "Tillsammans för världens barn" - som kan göra skillnad för många av dem.

- Jag har själv, som projektledare, besökt ett flertal projekt som finansierats av Världens barn-insamlingen. Att med egna ögon få se att vårt ”underhållningsprogram” förändrat människors liv i grunden, är otroligt starkt, säger Björn Wahren, SVT:s projektledare för Världens barn.

I år är det Ylva Hällen och Rickard Olsson som är programledare för Världens barn-satsningen, där SVT tillsammans med Radiohjälpen, SR, 15 humanitära organisationer och 50 000 frivilliga samlar in pengar för att hjälpa barn runt om i världen.

Insamlingen kulminerar fredagen den 7 oktober då SVT sänder insamlingsgalan Tillsammans för världens barn.

– Mitt engagemang väcktes redan som barn när jag växte upp i Indien och Bangladesh och såg yngre och jämnåriga som inte hade någonting, berättar Ylva Hällen och fortsätter:

- Jag har gjort uppdrag för Världens barn tidigare och det är ett projekt med så mycket hjärta. Varje barn vi kan hjälpa är en seger.

Minskar lidande

Rickard Olsson, som leder galan för tredje året, säger:

– Det är vår skyldighet som har det så bra, att hjälpa dem som har det svårt. Att hjälpa till på plats, som Världens Barn gör, minskar lidande och gör att människor inte tvingas till flykt i samma utsträckning.

Björn Wahren

Björn Wahren

För Björn Wahren är Världens barn inte bara ett insamlingsprogram, utan också ett program där solidaritet och medmänsklighet manifesteras.

– Ja, vi är som ett litet värmeljus i oktobermörkret som både samlar – och visar upp – människor med hjärtat på rätt ställe. Ett program som är viktigare än någonsin!

Tuffa utmaningar

Fredagen den 30 september går startskottet för Världens Barn-veckan. Då samlas tolv kända profiler på SVT i Stockholm. De vet inte om varandra eller vad de förväntas göra.

Det enda de vet är att tuffa utmaningar väntar, som på olika sätt uppmärksammar Radiohjälpens kampanj.

Upplägget inför den stora galan gjordes om för två år sedan.

– Ja, vi ville skapa engagemang genom att visa engagemang. Det gjorde vi genom att SVT-profiler fick olika uppdrag som de skulle klara av under vår eventvecka. Vi inledde också ett mycket bra samarbete med Barnkanalen och SVT Sport, som gjorde att vi tillsammans lyckades locka tillbaka en stor publik till galan, säger Björn Wahren.

Förra årets utmaning

Förra årets SVT-profiler som gjorde en fantastisk insats. (foto: Janne Danielsson)

Jättesvåra uppdrag

Men i år höjer man ribban ännu ett snäpp.

– Uppdragen kommer att vara så svåra att ingen av årets profiler kommer att klara av dem själva, utan måste ta hjälp av svenska folket. Det handlar inte bara om att skapa en "hur ska det gå"-känsla, utan att också visa att vi tillsammans kan klara även omöjliga uppgifter, säger Björn Wahren.

Under veckan kämpar profilerna med sina uppdrag och varje kväll, måndag till torsdag klockan 21.00, sänds en rapport om hur det senaste dygnet har gått.

I fredagens gala får tittarna se om de har lyckats med sina uppdrag.

Hur är engagemanget kring arbetet med programmen?

– Otroligt stort. Detta är ju inte bara ett viktigt projekt, utan också ett väldigt kul projekt. Vi gör ju "Hyland-tv" fast det egentligen inte går nuförtiden, säger Björn Wahren entusiastiskt och fortsätter:

– Vi tänker stort och vi tänker galet och ju större och galnare vi blir, desto mer engagemang skapar vi. Fråga Lasse Kronér och Doreen Månsson. De cyklade åttio mil med en rickshaw förra året som en manifestation mot barnarbete. Under hela deras resa dök det upp folk som hejade på eller cyklade med ett par mil. I varje stad som de passerades möttes de av folksamlingar. De var helt tagna av upplevelsen.

– Dessutom har vi ju förmånen att ha en folkrörelse i ryggen, fortsätter han. Under vår sändningsvecka är det ca 50 000 frivilliga ute på gator och torg och skakar bössa, de är ju egentligen de riktiga hjältarna.

Insamlingen till Världens barn

Omkring 50 000 personer över hela Sverige hjälper till med insamlingen till Världens barn. (foto: Marcus Dernulf)

Sändningar i SVT

  • Fredag 30/9 SVT1 18:30 – Världens Barn, Uppdraget
  • Mån-tors 3-6/10 SVT1 21:00 – Uppdrag/insamling
  • Fredag 7/10 SVT1 20:00 – Tillsammans för Världens Barn, galan
  • Söndag 9/10 SVT1 18:15 – Världens Barn, summering


Per Byman, Radiohjälpens generalsekreterare:

Per Byman

Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman (foto: Per Westergård)

– Om man stödjer Världens Barn så stödjer man inte bara barn på flykt utan hjälper dem och deras familjer att inte tvingas fly, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman och fortsätter:

- Man stödjer inte bara barn där TV-kamerorna finns utan även barn i världens bortglömda katastrofer, som t ex i Centralafrikanska Republiken, Burundi, Jemen och Burma.

Radiohjälpen kvalitetssäkrar alla projektansökningar och ser till att de insamlade medlen går till bra verksamhet.

Unikt samarbete

Världens Barn är ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio och 15 av Sveriges största humanitära organisationer.

De organisationer som tar del av pengarna finns alla på plats runt om i världen – inte bara under en katastrof, som till exempel när människor tvingas fly, utan också före och efter katastrofen.

- De arbetar med att förebygga katastrofer, ge stöd under och efter en katastrof, men framför allt arbetar de långsiktigt med att stärka de samhällen de verkar i.

Enda exemplet i världen

- Det är det enda exemplet i världen där inte bara organisationernas huvudkontor gör gemensam sak för världens utsatta barn, utan där även deras frivilliga runt om i landet under några veckor arbetar tillsammans för att nå så många som möjligt, säger Per Byman.

Om Världens barn-kampanjen:

Sedan starten 1997 har Världens Barn-kampanjen samlat in närmare 1,5 miljarder kronor till förmån för barnprojekt runt om i världen.

Insamlingen Världens Barn är unik genom sitt samarbete mellan Radiohjälpen och 15 humanitära organisationer, SVT och Sveriges Radio samt ett stort antal skolor, föreningar, företag, kyrkor och privatpersoner i landets 290 kommuner.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör