6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hebert och Billy Sjöberg

Anders Hebert, produktägare, och Billy Sjöberg, utvecklare på SVTi. (foto: Per Westergård)

Publicerad 15 september 2016 07:00 - Uppdaterad 21 september 2016 09:23

HbbTV kan förändra hela vårt tv-tittande

En standard som gifter samman tv och internet är kommen. Namnet är HbbTV.

Men det kan du glömma.

Det enda du behöver veta är att tekniken gör det möjligt att se SVT Play direkt i tv:n, förutsatt att apparaten är ny. I förlängningen kan den även göra programmen mer interaktiva.

Tv-världen kryllar av akronymer. Några är viktiga att hålla koll på medan andra mest är till för nördar och utvecklare. Den nya standarden HbbTV är en av de förkortningar som vi vanliga tv-tittare inte behöver lägga på minnet.

Däremot kan det finnas en poäng att hålla koll på vad tekniken kan ge oss.

Först och främst, och mycket efterfrågat, är att HbbTV gör det möjligt att se på SVT Play direkt i tv:n. Och det utan att behöva gå omvägen via andra prylar. På sikt kan tekniken även ge oss en rad helt nya lösningar.

Tappade tittare

Först en liten bakgrund. HbbTV är en teknisk standard som har sex år på nacken. Att den överhuvudtaget togs fram berodde på att TV-bolag runt om i världen hade börjat oroa sig för att de tappade tittare i samma takt som internet växte.

Och det fanns en uppenbar risk för att broadcast redan inom några år bara skulle ha de allra äldsta tittarna kvar.

Deras svar blev därför en teknik som gifter samman vanlig tv med play-tjänster och annat internetbaserat tittande.

– I grunden är det en lösning som bygger på traditionell webbteknik, men som har skruvats till för att fungera i moderna tv-apparater, säger Billy Sjöberg som är utvecklare på SVTi och som ingår i det team som har tagit fram Sveriges första HbbTV-app.

Fjärrkontroll

Appen, som än så länge är en beta, ser ut och fungerar snarlikt de versioner av SVT Play som finns för datorer och mobiler. Skillnaden är att den har anpassats för att kunna hanteras med tv:ns fjärrkontroll.

– Vanliga användare behöver normalt inte veta vilken teknisk standard som en webbsida bygger på, samma sak gäller HbbTV. Den viktiga är att det nu är möjligt att hitta och titta på SVT Play på ytterligare en plattform. Och att den är enkel att använda, säger Anders Hebert, produktägare i den åtta personer starka utvecklingsgruppen.

Anders Hebert och Billy Sjöberg

Anders Hebert och Billy Sjöberg. (foto: Per Westergård)

Ett problem

Kruxet är bara att SVT:s HbbTV-app bara går att se på de allra nyaste tv-apparaterna och det från en enda tillverkare. Förhoppningar finns dock att övriga fabrikanter ska öppna upp för tekniken under året.

– Vi förhandlar just nu med alla de stora tillverkarna. Intresset för lösningen är stor på deras respektive svenska kontor, men det har tagit tid att få moderbolagen att ge klartecken för tekniken.

– Vi är helt på det klara med att det här än så länge bara är ett komplement till våra andra Play-tjänster och att det är en teknik som kommer att växa in på marknaden i samma takt som folk byter ut sina tv-apparater.

Skapar nya förutsättningar

På sikt skapar HbbTV dessutom helt nya förutsättningar för interaktiva tv-program.

Några tänkbara varianter är möjligheten att rösta på bästa låten i Melodifestivalen utan att behöva plocka upp telefonen, eller vara en aktiv deltagare i ”På spåret”.

I några europeiska länder har utvecklingen på det här området kommit längre än i Sverige där det bara är SVT som än så länge har en fungerande HbbTV-app.

Öppnar upp nya dörrar

– Vi har bra och fungerande lösningar för mobilen när det gäller röstning och interaktivitet och därför satsar vi än så länge bara på att tillgängliggöra SVT Play direkt i tv:n. Bara för att något är tekniskt möjligt att göra är det inte självklart att vi ska ta steget. Om vi ska gå vidare handlar det mer om de, som producerar innehållet i tv-program, ser ett behov och där är vi inte än. Däremot vill vi gärna berätta att möjligheten finns, vilket på sikt kan leda till att vi öppnar upp nya dörrar, säger Billy Sjöberg.

Hittills är det bara utvecklarna på SVTi som har varit engagerade i projektet. Nu gäller det att sprida kunskapen om HbbTV till fler inom företaget.

Vad som händer sen återstår att se. Kanske blir det här en teknik som förändrar vårt tv-tittande.

Fakta:

HbbTV = Hybrid broadcast broadband TV

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

32 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör