13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Charlotta Friborg, Michael Kucera och Judit Ek.

Charlotta Friborg blir nyhetschef online, Michael Kucera nyhetschef planering och Judit Ek nyhetschef broadcast i Riksnyheternas nya organisation. (foto: SVT)

Publicerad 6 september 2016 13:22 - Uppdaterad 8 september 2016 16:24

Ny organisation för Riksnyheterna

En ny organisation för Riksnyheterna som träder i kraft 1 januari 2017, presenterades i veckan för SVT-medarbetarna.

Omorganisationen görs med syfte att bl a stärka Riksnyheternas utbud utifrån publikens behov.

På tisdagen introducerades den nya organisationen för Riksnyheternas personal. Två av de nya cheferna presenterades på mötet. Judit Ek, idag chef för publiceringsavdelningen, blir nyhetschef broadcast och Michael Kucera, idag publiceringsredaktör, blir nyhetschef planering.

På torsdagen presenterades den nya nyhetschefen online, som blir Charlotta Friborg, chefredaktör och vd för Uppsala Nya Tidning. Hon blir också ställföreträdande ansvarig utgivare.

Den nya avdelningen för Riksnyheterna är tänkt att formellt tas i bruk den 1 januari 2017.

Krångligt arbetssätt

Under vintern 2016 gjordes en analys av riksnyheternas organisation och arbetssätt. Den visade att dagens organisation inte fullt ut stöttar de publicistiska målen och att dagens arbetssätt är för krångligt.

Ulf Johansson

Ulf Johansson

- Det har funnits ett missnöje med dagens organisation under en längre tid. Vissa saker har varit bra, men det har också varit för krångligt, otydligt och inte tillräckligt kreativt. Vi hoppas att vi med dagens omorganisation ändrar på det, säger Ulf Johansson, programchef och ansvarig utgivare för Riksnyheterna på SVT Nyheter, och fortsätter:

- Avdelningarna Insamling och Planering slås ihop och får en gemensam chef. Det innebär kortare avstånd mellan insamling och publicering och färre personer inblandade i varje beslut. Antalet arbetsledare minskar vilket vi hoppas ska förtydliga arbetsformen.

Nyheter digitalt

SVT Nyheter ska tack vare förändringen bland annat bli mer relevanta för en publik som vill ta del av nyheter digitalt och inte i tablålagda sändningar.

- Vi ska bli lika bra online som i broadcast. Vi måste värna våra starka broadcast-format samtidigt som vi gör dem effektivare och hittar fler synergier både gentemot online och lokala, fortsätter Ulf Johansson.

Satsningen på online, som hela SVT genomför, genomsyrar även Riksnyheterna. Online-redaktionen får en mer autonom roll, mindre kopplad till broadcast. Därför utökas online och blir i det närmaste dubbelt så stor.

Direktsändningar på webben har exempelvis tidigare hängt organisatoriskt ihop med broadcast. Nu hör det till online-redaktionen. Online får i den nya organisationen en nyhetschef liksom broadcast.

Charlotta Friborg till SVT Nyheteröppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör