13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jenni Acar

Jenni Acar (foto: Per Westergård)

Publicerad 29 augusti 2016 18:09 - Uppdaterad 31 augusti 2016 11:09

Ny SVT-serie: Jenni möter romer som förverkligat sina drömmar

– Det var som ett slag i ansiktet!

Jenni Acar beskriver sin känsla när hon upptäckte att hon och hela hennes släkt fanns med i polisens omtalade romregister.

Den upplevelsen använder hon nu som programledare för tv-serien ”Jenni möter”. Där låter hon tittarna träffa unga framgångsrika romer utan att ducka för gruppens utsatthet.

Django Taikumer, Sunita Memetovic och Nadja Samuelsson har mycket gemensamt.

Ett: de är romer.

Två: de är ambitiösa och framgångsrika. Om än inom helt olika områden.

Tre: de kommer alla att få ett alldeles eget program i tv-serien ”Jenni möter”.

Annat skiljer sig åt. Inte minst deras val av yrke. Django är mästare i breakdance, Sunita, som nyligen tagit en juristexamen medan Nadja är en internationellt framgångsrik sångerska.

Jenni hoppas att serien ska vara intressant både för romer och för alla andra som bor i Sverige.

Jenni hoppas att serien ska vara intressant både för romer och för alla andra som bor i Sverige. (foto: Per Westergård)

Förverkligat sina drömmar

– Under seriens gång kommer jag att träffa ytterligare tre unga romer med stor passion för det de gör. Och som har förverkligat sina drömmar. Vi kommer att följa dem, både i deras vardag, på jobbet eller när de ägnar sig åt en hobby, säger Jenni Acar som är programledare för serien.

De sex programmen i serien kommer även att spegla hur det är att växa upp som rom i Sverige idag. En tid när möjligheterna är fler samtidigt som den egna släkten ibland kan vara det största hindret för den som vill förverkliga sina drömmar.

– Många av de familjekonflikter vi skildrar är generella, men ibland tydligare inom den romska gruppen.

Inblick i romska kulturen

Tanken är att serien ska vara intressant både för romer och för alla andra som bor i Sverige. Romska tittare ska förhoppningsvis bli inspirerade medan alla vi andra ska få en inblick i en kultur som få av oss känner till.

– I takt med att EU-migranterna har blivit fler har vi romer, som har bott i Sverige i många generationer, blivit mer utsatta. Idag är det många som enbart ser en tiggare framför sig är det hör ordet rom. Det är sorgligt.

Tiggare och romer

Trots det har Jenni Acar en positiv syn på utvecklingen för de romer som har vuxit upp i Sverige.

De är i högre grad integrerade i samhället och fler har jobb och en större andel har skaffat sig högre utbildning. En önskad förändring som försvinner när media sätter ett likhetstecken mellan tiggare och romer.

Misstag som även SVT regelmässigt gör sig skyldig till, menar Jenni Acar.

Registrerades av polisen

En händelse som fick stor betydelse för henne var när det för några år sedan avslöjades att ett stort antal romer hade registrerats av polisen i Skåne.

Det som började med en brottsutredning med några få misstänkta personer växte snabbt till en jättelik kartläggning av romer från hela landet. Oberoende om det fanns några brottsmisstankar eller ej.

– Upptäckten att jag, min då tvååriga dotter och stora delar av min släkt fanns med i registret var det värsta jag har varit med om. Det var som att få ett slag i ansiktet och jag låg vaken många nätter och funderade på hur polisen kunde veta så mycket om oss. Plötsligt kändes det som om vår långa kamp inte hade något värde, vad vi än gjorde skulle samhället ändå ser ner på oss.

Med stolthet

Nu har Jenni Acar lagt händelsen bakom sig. Erfarenheten har istället blivit till ett motiv att tydligare visa upp vem hon är. Och hon gör det med stolthet.

– Det är en spännande tid just nu. Inte minst romska tjejer har börjat ta för sig även om de fortfarande får jobba hårt med att hitta en balansgång mellan den romska kulturen, som de flesta värdesätter högt, och sin önskan om att bli en del av det svenska samhället. Det hoppas jag ska bli synligt i mitt program.

Jenni Acar

Jenni Acar. (foto: Per Westergård)

Sålde barnvagnar

Att Jenni Acar skulle få en plats i tv-rutan var inte självklart. Under många år jobbade hon med att sälja barnvagnar och babyutrustning. Lite vid sidan om engagerade hon sig i romska frågor vilket resulterade i att hon i april i fjol bjöds in till ett program som högtidlighöll romernas nationaldag.

Där och då tänkte SVT:s chef för program på minoritetsspråk Mattias Barsk; henne vill vi ha. Efter några provfilmningar fick hon sedan erbjudandet att ansvara för årets romska nationaldagsfirande och nu kommer den första egna serien.

– Jag vill gärna fortsätta att göra program om romer. Det finns mycket spännande att berätta, men jag kan även tänka mig att fungera som ett bollplank för andra redaktioner i romska frågor. Förhoppningsvis kan jag bidra till att rapporteringen blir mer korrekt och mindre fördomsfull.

Serien "Jenni möter" kommer att börja sändas söndagen den 11 september i SVT2.

Fakta:

Serien "Jenni möter" kommer att börja sändas söndagen den 11 september i SVT2.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör