9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Tove Hanell

Videodesken kommer att ledas av Tove Hanell.

Publicerad 26 augusti 2016 07:05 - Uppdaterad 2 september 2016 14:50

Nya Videodesken ska jobba med explainers i höst

På måndag startar Riksnyheterna en videodesk, som ska jobba fram nya videoformat för online och sociala medier.

Desken kommer att experimentera med bland annat så kallade explainers som sätter händelser och skeenden i ett sammanhang.

Fram till årsskiftet ska en videodesk vid Riksnyheterna producera och publicera nyhetsvideo som ger SVT Nyheters publik online och i sociala medier en större förståelse för nyhetshändelsers omfattning, konsekvenser, bakgrund och vikt.

Videodesken kommer att ledas av f d projektledaren för Videosprånget, Tove Hanell.

Tove Hanell kommer att arbetsleda ytterligare två reportrar och en fotoredigerare. Dessutom kommer nyhetsgrafiken att skjuta till en resurs som delas av fyra olika grafiker på ett rullande schema.

Jobbar agilt

Alla är inte på plats ännu, men desken börjar jobba måndagen den 29 augusti. Gruppen kommer att jobba agilt och utforma bra arbetssätt inför nya organisationen efter årsskiftet. Det agila ledarskapet syftar också till att kunna följa publikens allt snabbare beteendeförändringar.

Varför startar ni videodesken?

- Det finns flera svar på den frågan men en viktig anledning är att vi vill ge SVT Nyheters publik online och i sociala medier nyhetsvideo som är gjord för just dem, istället för att ge dem rörlig bild som i första hand är gjord för tv, säger Tove Hanell och fortsätter:

- Att videodesken under hösten ska fokusera på explainers känns också viktigt eftersom en videoenkät, som gjordes på sajten i våras, visade att en majoritet av de som svarade sa att den typ av nyhetsvideo de helst vill se är ”video som ger bakgrund”.

Publikfokuserat

Nyckelord för videodeskens arbete är: experimenterande, publikfokuserat, kreativt, datadrivet, sambandsskapande, användarstyrt, plattformsanpassat och modigt.

Arbetets inriktning kommer att följas upp en gång per månad genom ett möte med arbetsledare och Ulf Johansson, som ansvarig utgivare.

Gruppen välkomnar uppslag på ämnen och kommer att samarbeta med medarbetare i andra grupper och lokala nyhetsredaktioner i vissa planerade satsningar.

Videodesken, med Tove Hanell i ledningen, avgör själv vilka ämnen som ska behandlas, eftersom desken inte har kapacitet att förverkliga alla idéer, och behöver utveckla formatet. Desken kommer att behöva material från medarbetare från fältet.

Tove Hanell

Tove Hanell

Vad hoppas ni uppnå med videodesken?

- Jag hoppas att vi, genom högt i tak och mycket laborerande, kommer att hitta flera nya smarta och snygga sätt att presentera nyheter på - sätt som lever upp till publikens förväntningar och gör att de känner större förståelse för stort och smått som händer i världen, säger hon.

Samlar in data för analys

För att öka digital räckvidd och kännedom kommer desken under hösten att experimentera med att dels producera video som publiceras i samma skepnad på både sajt och sociala medier – dels video som utformats olika för sajt och sociala medier.

Genom detta strukturerade testande kommer desken att samla data som regelbundet följs upp och analyseras för att ge fördjupad kunskap om publikens videoanvändning.

I stora nyhetslägen kan publiceringsredaktören besluta att desken ska släppa huvuduppdraget, explainers, för att istället fokusera på att klippa och publicera viktigaste nyhetsvideor på sajten, för att understödja och avlasta klippreportern på livedesken.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

21 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör