15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Bastubaletten

Fortsättningen på Bastubaletten har spelats in i sommar för sändning i SVT nästa år.

Publicerad 23 augusti 2016 07:00 - Uppdaterad 29 augusti 2016 09:21

Midnattssol, knott och mycket känslor i nya Bastubaletten

En spik i foten. En knäoperation. En smällkall vinter med rekordmycket snö.

Det var några av sakerna som stod emellan den första sommaren med Bastubaletten och återträffen i juni.

- Men när vi sågs igen så förstod jag att de hade större planer, så det var bara att hänga på, berättar Mattias Barsk, biträdande programchef minoriteter och upphovsman till själva programidén.

Bastubaletten började som ett försök att komma åt berättelser man annars inte kommer åt.

Med hjälp av en slags formel för programutveckling: bekanta ansikten och platser som blandas med något totalt främmande - i det här fallet balett - gav sig Mattias Barsk och Piteåbaserade produktionsbolaget Massa Media på utmaningen att göra en primetime-serie på minoritetsspråket meänkieli.

Den ena vackra platsen efter den andra, har varit föremål för repetitioner.

Den ena vackra platsen efter den andra, har varit föremål för repetitioner. Här i Tjautjasjaure, hemma hos Daniel Wikslund, slipar de på föreställningen ”Här dansar vi inte!”. (foto: Mattias Barsk)

Tog publiken med storm

Och serien Bastubaletten tog publiken med storm. De natursköna bilderna och lugna tempot blandat med hudnära samtal om fåfänga, identitet och språk fick publiken att ösa lovord från alla håll.

- Ja, man kan väl säga att det blev en slags landsbygdsreality som passade väldigt fint i SVT:s utbud i stort. Snabbt fick vi också klartecken för en andra säsong, berättar Mattias Barsk.

Koreograf Justine Kirk ger Bengt Niska regi, medan de andra dansarna väntar.

Koreograf Justine Kirk ger Bengt Niska regi, medan de andra dansarna väntar. (foto: Mattias Barsk)

Natur och kultur

Bastubaletten tog också upp mötet mellan natur och kultur, vilket folk uppfattade som väldigt berörande.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Folk från hela landet hörde av sig och ville berätta vad de hade varit med om, vad de kände och kände igen och… ja, det blev som en katalysator, berättar Mattias Barsk.

- Jag känner igen det lite från barnprogramsproduktion, fortsätter han. Där jobbar man mycket med att inspirera barn - och jag tror att det här inspirerade vuxna från landsbygden.

Repetitioner

Repetitioner (foto: Mattias Barsk)

Föreställning

Snabbt tog programledningen på SVT beslut om en ny säsong, men vad den andra säsongen skulle handla om var inte riktigt bestämt.

- Den första säsongen satte igång något, och vi ville ta reda på vad, säger Mattias Barsk.

När teamet hade sin första återträff i juni berättade en av musikerna, riksspelman Fredrik Hangasjärvi, att han hade tänkt på att göra en hel föreställning och att han även fått förfrågan från arrangörer i trakten.

- Så på den vägen är det, vi har filmat kanske en tredjedel av deras repetitionsdagar och följt dem i processen, och så släpper vi taget om dem på Tärendöholmen, där de har sin premiär, avslöjar Mattias Barsk.

Bengt Aili, Daniel Wikslund, Henry Huuva och Bengt Niska har tagit sig an en ännu större utmaning, med Justine Kirk. De ska göra en timslång föreställning.

Bengt Aili, Daniel Wikslund, Henry Huuva och Bengt Niska har tagit sig an en ännu större utmaning, med Justine Kirk. De ska göra en timslång föreställning. (foto: Mattias Barsk)

Övat manus i midnattssol

Under sommaren har dansarna och koreografen Justine Kirk träffats ett flertal gånger på platser som Tjautjasjaure, Paturi och Kangos.

- Vi har övat och gått igenom manus i midnattssol. Det är en utmaning på flera sätt, inte minst rent fysiskt då kropparna är trötta efter decennier av hårt arbete. Några tröttare än andra, berättar Justine Kirk.

- Men det känns som att vi alla har blivit både vigare och piggare efter förra årets övningar, säger Henry Huuva, dansaren från Liehittäjä.

Bengt Aili, Fredrik Hangasjärvi, Daniel Wikslund, Bengt Niska och Henry Huuva står beredda för en föreställning, i koreografi av Justine Kirk.

"Bastubaletten har till viss del handlat om att finna talande scener, ljussättning och snygga arrangemang”, säger Mattias Barsk. Från vänster Bengt Aili, Fredrik Hangasjärvi, Daniel Wikslund, Bengt Niska och Henry Huuva står beredda för en föreställning, i koreografi av Justine Kirk.

Mattias Barsk

Det är många bollar att hålla i luften samtidigt för Mattias Barsk - med två inspelningsteam, fem dansare och en koreograf. (foto: Felix Svensson)

Känslosamt

En andra säsong har också gett fler innerliga samtal om en svår historia, och känsla av upprättelse.

- Jag har hört både arga toner och snyftande under inspelningarna. Det här är ju människor i Sverige, med allt vad det innebär.

- Det handlar om både skallmätningar och språkförbud, och inte särskilt långt bort i tiden, berättar Bengt Niska, f.d. politiker och numera dansare i baletten. Vi hade kulturminister Alice Bah Khunke här i somras och hon har verkligen lyft den frågan nu. Vi ska bilda en grupp som tar reda på sanningen om hur Sverige hanterade den här bygden och folket.

Delar av föreställningen ”Här dansar vi inte!” filmas av SVT, och visas i Bastubaletten 2 som sänds i början på nästa år.

Fakta:

Bastubaletten är en del av SVT:s utbud på meänkieli. Programserien sändes tidigare i år och fick stor uppmärksamhet.

I Bastubaletten ställs fem män från Tornedalen inför utmaningen att lära sig dansa balett, med hjälp av koreografen Justine Kirk. De fyra avsnitten skildrar både dansen och samtalen i bastun männen emellan.

Fortsättningen på Bastubaletten har spelats in i sommar för sändning i SVT 2017.

Första säsongen kan ses i SVT Play.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör