15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Höstpresskonferens

Efter visningen av höstens program för media är det dags för intervjuer med många av de medverkande. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 17 augusti 2016 10:43 - Uppdaterad 22 augusti 2016 09:37

Stort medieintresse för höstens program i SVT

Intresset från media var stort när SVT presenterade höstens nya program på onsdagsförmiddagen. Ett 80-tal journalister och fotografer fanns på plats i TV-huset i Stockholm.

- Vi är väldigt stolta över att presentera höstens program i SVT, sa kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala inledningsvis.

- Alla program, i vilken genre de än är, vill skapa förståelse människor emellan. Vare sig det gäller drama, samhällsprogram eller dokumentärer.

Att SVT fyller 60 år i år kommer att märkas i slutet av året, både i många olika program och i en stor jubileumsgala den 25 november.

- Vi kommer att titta lika mycket bakåt som framåt när vi firar SVT:s 60 år, sa Sabina Rasiwala.

Kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala hälsar alla välkomna till SVT:s höstpressdag.

Kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala hälsar välkommen till SVT:s höstpressdag. (foto: Janne Danielsson)

Nya dramaserier

Det blir många nya program att se fram emot i SVT:s hösttablå. Flera nyproducerade dramaserier, nya underhållningsprogram och en djupdykning i hur sociala medier påverkar oss och vårt beteende.

I nya serien Naken i SVT Play görs ett experiment. Kan man klara sig utan sin mobil – och allt annat man äger i en hel månad?

SVT sänder också en serie där Anna Lindman intervjuar muslimer i hela landet. Hur är det att leva som muslim i Sverige idag?

Nära porträtt

Tittarna kan också se fram emot fyra program om de legendariska sport-56:orna. Det blir också dokumentärer med både författare, konstnärer och musiker. I Pappas flicka får tittarna möta Jackie Ferm och hennes pappa Lars ”Svartenbrandt” Ferm i ett nära naket porträtt.


Urval av höstens program

Här följer ett urval av alla de program som SVT bjuder tittarna på i höst. Längst ner i artikeln finns länk till trailers till många av programmen.

Midnattssol

Midnattssol är en fransk-svensk thriller i åtta avsnitt, som börjar med ett brutalt mord på en fransk medborgare i Kiruna. Det visar sig vara det första i en serie symbolladdade mord. Start 23/10 (1:8)

Thrillern Midnattssol

Thrillern Midnattssol (foto: Ulrika Malm)

Delhis vackraste händer

Dramaserien ”Delhis vackraste händer”, som är baserad på Mikael Bergstrands bok med samma namn, handlar om Indien och den oväntade kärleken som tvingar en bitter medelålders man att omvärdera både sig själv och sin syn på andra. (Sänds senare i höst.)

Tjockare än vatten

Tjockare än vatten

Tjockare än vatten (foto: SVT)

Tjockare än vatten är tillbaka med tio nya avsnitt och nu tätnar intrigen rejält kring syskonen Jonna, Lasse och Oskar. Start 17/10 (1:10)

Juicebaren och Trettiplus

SVT Play sänder två webbexklusiva dramaserier i höst. Juicebaren i nio avsnitt (start 6/12), är en berättelse om Stockholms innerstad och människorna där. Om ålder, krav och kärlek.

Trettiplus (start 18/11) är en humorserie i tio avsnitt som speglar livet som ofrivilligt vuxen.

Jens von Reis och Armita Golkar i Sociala monster.

Andrev Walden, Jens von Reis och Armita Golkar i Sociala monster. (foto: Janne Danielsson)

Naken

I Naken, som börjar sändas i oktober i SVT Play, blir fyra personer av med allt de äger under 30 dagar. Kommer de att klara sig utan sina mobiler, smink och kläder? Start 24/10, (1:8)

Sociala monster

I programserien Sociala monster (start 5/10, 1:6) tar Jens von Reis reda på hur sociala medier påverkar vårt beteende.

Till sin hjälp har han bl a Armita Golkar, doktor i psykologi. Med hjälp av tester försöker de ta reda på hur människan fungerar i sociala medier.

Jag är muslim

Jag är muslim

Jag är muslim (foto: SVT)

I serien Jag är muslim möter programledaren Anna Lindman muslimer som bor runt om i Sverige. Vad innebär det för dem att leva ett religiöst, eller ibland icke-religiöst liv?

I serien, som består av sex avsnitt, berättar de hur det är att leva som muslim i Sverige. Start 26/10, (1:6)

Sveriges bästa hemtjänst

I Vännäs vill man bli bäst på hemtjänst i landet. Områdeschefen i Vännäs har fått klartecken på att experimentera för att Vännäs ska bli landets bästa hemtjänstkommun. Till sin hjälp har hon experter. Start 10/10, (1:5)

Resten av Sverige

PO Tidholm i Resten av Sverige

PO Tidholm i Resten av Sverige (foto: Erik Ericsson)

Hur ska det gå för den svenska landsbygden? I dokumentärserien Resten av Sverige berättar journalisten och författaren Po Tidholm om en landsbygd i förändring.

Han reser genom stora delar av Sverige och för också avstickare till Norge, Kanada, Finland och USA. (Start 27/9, 1:3)

Dokumentära porträtt

SVT satsar mycket på dokumentära porträtt i höst - på torsdagarna kl 20.00 i SVT2.

Pappas flicka

Pappas flicka (foto: Daniel Fridell)

Porträtten handlar bland annat om Lars-Inge "Svartenbrandt" Ferm och hans dotter Jackie i Pappas flicka, om rebellkirurgen Erik Erichsen som flyttar till Etiopien för att arbeta på fältsjukhus.

Om blinda flöjtisten Wu Jing som kommer till Sverige för att bli den första blinda musikern i världen att spela i en symfoniorkester.

Om Spinalis-grundaren Claes Hultling som dök, slog i huvudet och bröt nacken två veckor innan sitt bröllop, men som valde att göra sitt livstrauma till sin karriär och startade Spinalis.

Och om Miranda – engagerad politiker inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU, som hamnar i konflikt med partiledningen och tvingas göra sitt livs svåraste val.

SVT 60 år

Att SVT fyller 60 år kommer att uppmärksammas på flera sätt i höst. Firandet har sitt fokus från fredagen den 18 november och en vecka framåt, och avslutas den 25 november med ett stort jubileumsprogram i SVT1.

56:orna - en historia om Sverige

56:orna - en historia om Sverige (foto: SVT)

56:orna – en historia om Sverige

I år fyller vår största idrottsgeneration någonsin 60 år. 56:orna – en historia om Sverige är en hyllning om hur fem idrottsstjärnor och ett tv-bolag fick Sverige att stanna. 

Vi berättar om hur Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson, Linda Haglund och Thomas Wassberg blev Sveriges största underhållning. Ciceron är Micke Leijnegard. Start 19/9 kl 21.00 i SVT1 (1:4)

Sanna Lundell och Ann Söderlund i Djävulsdansen.

Sanna Lundell och Ann Söderlund i Djävulsdansen. (foto: Magnus Liam Karlsson)

Djävulsdansen

Dokumentärserien Djävulsdansen kommer tillbaka. Den här gången handlar det om psykisk ohälsa. Programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund träffar både drabbade och anhöriga som berättar sina starka livsöden. Start 8/9 (1:3)

Lena Sundström i Håll käften - eller dö

Lena Sundström i Håll käften - eller dö (foto: SVT)

Håll käften eller dö

Håll käften – eller dö är en serie om rätten att få säga vad man tycker. Författaren och journalisten Lena Sundström träffar människor som står upp mot totalitära regimer och riskerar sina liv för sanningen. Start: 1/12 (1:3).

Tjejer som oss

Från att ha osynliggjorts eller förlöjligats får transpersoner plötsligt huvudroller, stå på scen och syns på modetidningarnas förstasidor. Nu får fem svenska transtjejer en egen tv-serie, om själsliv, dejting, fest och en helt vanlig vardag. Start i oktober i SVT Play (1:6).

Konstnärsdrömmen

Konstnärsdrömmen (foto: Ola Kjellbye/SVT)

Konstnärsdrömmen

Anne Lundberg leder nya serien Konstnärsdrömmen där tio talanger tävlar om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Vinsten är en utställning på ett känt galleri. Start: 16/11 (1:6)

En kväll i New York

I programserien En kväll i New York får några av Sveriges största artister chansen att sjunga inför publik på legendariska Apollo Theater i Harlem.

Till sin hjälp har artisterna en fantastisk gospelkör som ser fram emot att få lära känna våra svenska stjärnor och deras musik på djupet. Start 27/8 (1:4)

Insiativet

Insiativet

Insiativet (foto: Jezzica Sunmo)

Insiativet är en skruvad dramaserie om ett gäng roliga människor som vill göra skillnad. Istället för att spela tv-spel och badminton försöker de göra världen till en bättre plats. Start 20/9 i SVT Play (1:8)

Fråga Lund

Nu dammas SVT-klassikern Fråga Lund av. Programledaren Kristian Luuk och fem av landets mest spännande experter inom biologi, fysik, historia, psykologi och medicin bjuder på ett underhållande vetenskapsprogram som gör oss både smartare och roligare. Start 24/8 (1:6)

Tro, hopp och kärlek

I årets säsong av Tro, hopp och kärlek följer vi två präster, en pastor och en diakon i deras sökande efter den stora kärleken. Programledare är Mark Levengood. Start: 13/9 (1:7)

Uti bôgda

Uti bôgda

Uti bôgda (foto: Kass humor)

Humorkollektivet Kass humor, med Youtubesuccén Västgötanytt i bagaget, bjuder på buskis i ny tappning på SVT Play i höst. Start 21/10 i SVT Play (1:8)

Kulturdokumentärer

K special bjuder i höst på en mängd spännande porträtt på fredagar kl 20.00 i SVT2. Här följer några exempel:

David Lagercrantz – året med Millennium 4

Hösten 2015 sker ett av världens största boksläpp i modern tid. Fortsättningen på Stieg Larssons Millennium-trilogi lanseras samtidigt i Vi följer med bakom kulisserna, runt jorden, under året då David Lagercrantz tar sig an sin största utmaning. (Sänds 23/9)

David Lagercrantz - året med Millenium 4

David Lagercrantz - året med Millenium 4 (foto: SVT)

Marie-Louise Ekmans utflykter

Efter 15 år som chef på Dramaten återvänder Marie-Louise Ekman till livet som fri konstnär och hittar en ny musa. Hon är en av vår tids mest centrala konstnärer, verksam sedan 60-talet även inom film, teater och opera. Anneli Kustfält och hennes team har följt Marie-Louise Ekman i nära två år och gjort en film om Marie-Louise Ekman. (Sänds i höst)

Svetlana Aleksijevitj – kärlek i hatets tid

Svetlana

Svetlana Aleksijevitj (foto: Majaq Julén Brännström)

En personlig upptäcktsresa tillsammans med Svetlana Aleksijevitj, 2015 års nobelpristagare i litteratur. I drygt två år reste regissören Staffan Julén runt i Vitryssland och Ryssland med Aleksijevitj för att undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek. (Sänds senare i höst).

Kim Anderzon - den skalliga primadonnan

Kim Anderzon - den skalliga primadonnan (foto: Egerstrand & Blund)

Kim Anderzon – den skalliga primadonnan

Tintin Anderzons och Fredrik Egerstrands film innehåller möten med gamla kollegor, klipp från Kim Anderzons fantastiska karriär och bilder från sjukdomens vardag. De var bland annat med vid den avskedsmiddag Kim Anderzon höll bara ett dygn innan hon somnade in för gott. (Sänds senare i höst).

Historieätarna

Historieätarna (foto: Thelma/Louise)

Historieätarna

I höst visar SVT tredje säsongen av Historieätarna. Den här gången står bland annat 1950-talet, den gustavianska tiden, 1990-talet och 1600-talet på menyn.

Precis som tidigare äter, dricker, lever, jobbar, pratar och leker sig programledarna Lotta Lundgren och Erik Haag igenom varje epok. Start: 14/11 (1:6)

The Collection

The Collection (foto: BBC Worldwide)

The Collection

Höstens stora drama utspelas 1947 i ett Paris som fortfarande är påverkat av världskriget. The Collection handlar om modehuset Sabine och den påkostade serien är producerad för Amazon Prime och franska TF1.

SVT sänder The Collection bara dagar efter att den premiärvisas i USA, Frankrike och England. Start 15/10 (1:8)

Bokslukarna

Bokslukarna (foto: Ola Gerhardsson)

Bokslukarna

I höst får barnen sitt eget Babel. I Bokslukarna tipsar barn andra barn om böcker de läst och på webben får man ta del av barnens egna recensioner. På barnkanalen.se blir det även skrivarskola för barn med Ingela Korsell och Åsa Larsson.

– Vi vill göra bokläsningen lite cool, säger Anna Snäll, redaktör för det nya programmet som vänder sig till barn mellan nio och tolv och är inspelat på ett bibliotek i Umeå. Start: 23/8 i Barnkanalen (1:12)

Ditt förutbestämda liv

Ditt förutbestämda liv

Ditt förutbestämda liv (foto: Razorfilm/SVT)

Arv och miljö gör oss till de vi är. Men vad är förutbestämt och vad formar oss längs vägen? Är det möjligt att förutsäga hur barn kommer att bete sig och reagera senare i livet? Resultatet av en omfattande studie i Nya Zeeland, som följt fl er än tusen barn födda 1972 i över fyrtio år, visar att man kan det. Start 7/10 i Kunskapskanalen (1:4)

Reaktioner i sociala medier efter höstpressdagen:

Alltså @svtlänk till annan webbplats man kan ju knappt vänta: "Efter ”Boys” kommer nu ”Juicebaren”; ännu en SVT-serie som skildrar Södermalm" 

"SVT har landat rätt i samtiden" - intryck efter @svtlänk till annan webbplats och @svtplaylänk till annan webbplats presenterat hösten. 

"Mäkta imponerad av public service hösttablå. Magnifikt @svt! Ser fram emot @LenaSundstrom lite extra."  

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör