13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Alla SVT:s korrespondenter över världen.

SVT:s korrespondenter över världen. (Illustration: SVT Design)

Publicerad 12 augusti 2016 07:00 - Uppdaterad 18 augusti 2016 20:01

SVT-korrarna samlas i Stockholm

Den här veckan samlas SVT Nyheters alla korrar och utrikesmedarbetare i Stockholm för kick-off.

- Det är alltid lika kul att samla våra skickliga medarbetare från världens alla hörn, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef.

- Det finns ett behov att utbyta erfarenheter och få umgås med varandra och att få med sig inspiration inför nästa uppdrag.

SVT Nyheters utrikeskorrar genomgår varje år repövningar i sjukvård och säkerhet, det är en allt viktigare del av verksamheten.

I många länder har det blivit allt svårare att arbeta som journalist, både på grund av ökade säkerhetsrisker, men även på grund av repressiva regimers försök att hindra journalister att skildra verkligheten.

I Kina, Ryssland och Turkiet tystnar människor av rädsla för repressalier och vågar inte tala med utländska journalister.

Utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

Utrikeschef Ingrid Thörnqvist. (foto: SVT)

Researchers och lokala fixare

- Jag vill gärna framhålla allt arbete som görs bakom kulisserna för att möjliggöra all denna utrikesrapportering, säger Ingrid Thörnqvist.

- På våra redaktioner utomlands har vi kunniga researchers och lokala fixare, som hjälper oss med allt praktiskt som visum och tillstånd. Utan dem hade vi inte kunnat ha en så bred rapportering, säger hon.

Stark europabevakning

Under 2015 besökte SVT:s korrespondenter 80 länder och europabevakningen har dominerat, visar siffror som Ingrid Thörnqvist kan redovisa.

- Under första halvåret i år har vi gjort lika många inslag från Europa som från hela resten av världen sammantaget.

Syrienkriget och alla människor på flykt har varit dominerande under året som gått, även terrorattacker, primärvalen i USA, Brexit och kuppförsöket i Turkiet har varit stora nyhetshändelser, där live-rapporteringen av SVT Nyheters utrikesmedarbetare ökat markant.

SVT:s korrespondenter

SVT:s korrespondenter (Illustration: SVT Design)

Flera medarbetare

Utrikesredaktionen har knutit flera medarbetare till sig under året som gått.

I Latinamerika har Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes levererat reportage och Fanny Härgestam har förstärkt Europabevakningen från Paris.

Ny i gänget är Carina Bergfeldt, prisbelönt reporter från Aftonbladet, som nu kastar sig in den amerikanska valrörelsen.

Vill avdramatisera

- Vi försöker avdramatisera korrespondentrollen genom att berätta  om hur vi jobbar och vad som händer på vägen till målet, särskilt genom vår facebooksida SVT Korrespondenterna, säger Ingrid Thörnqvist.

Carina Berfeldt skriver på Korrespondenternas facebooksida.

Korrespondenternas facebooksida

- Carinas färgmatchning med Ulf Wallström har gett många glada tillrop. Under de amerikanska konventen i juli kunde publiken för första gången följa de utsändas twitterflöden på nyhetssajten.

Komma nära människor

- I vårt reportagemagasin Korrespondenterna satsar vi på hög kvalitet i berättandet och försöker komma nära människor. Och vi är särskilt glada att programledningen satsar på ett fördjupande program, Friktion, som fortsätter i höst, säger Ingrid Thörnqvist.

- Vi vill vara både snabba och djupa och klarar det med våra erfarna medarbetare. Vi förstärker nu med två kommentatorer, Erika Bjerström och Eva Elmsäter och vi arbetar vidare med konstruktiva nyheter, det är viktigt att visa lösningar och utveckling och inte bara ge en bild av en värld av kaos och konflikter.

Alla korrarna samlade på en bildöppnas i nytt fönster

SVT:s korrefotografer i världen. (Illustration: SVT Design)

SVT:s korrefotografer i världen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör