15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
x

Bolibompadraken och Sommarlovs programledare Alex Hermansson, Angelica Prick och Malin Olsson håller upp näven i en Superhjältepose. (foto: Anna-Maria Nildén)

Publicerad 11 augusti 2016 07:00 - Uppdaterad 16 augusti 2016 15:41

Sommarlov gör succé igen - "responsen från publiken är otrolig"

Barnen älskar Sommarlov. Och även deras föräldrar.

- Det är helt fantastiskt, säger Petter Bragee, programchef för barn och underhållning i Malmö. Cirka 100 000 barn och föräldrar besöker oss i sommar – och hälften av dem kommer hitresta till Skåne från övriga Sverige.

En del har till och med övernattat för att säkra en plats till morgonsändningen.

SVT:s Sommarlov sänder hela sommaren, 13 juni till 19 augusti, live mellan kl 9-10 på vardagarna från Scaniabadet i Malmö. Helgerna har varit förbandade från annan ort.

Sommarlovssändningarna har år efter år haft publikrekord. Så även i år berättar Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov:

- Första veckan var det ett hundratal i publiken, och nu mot slutet av sommaren är det i princip fullsatt varje dag, med runt 1200 personer i publiken. På fredagarna kommer ofta över 2000 personer då det är artistfredag - och det händer att inte alla får plats inne på Sommarlovsområdet.

Så var det när artisten Oscar Zia medverkade. Då slogs årets publikrekord. De första i publiken hade varit på plats kl 23.00 kvällen före!

Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov.

Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov.

Marcus och Martines

Anna-Maria Nildén berättar att den norska tvillingduon Marcus och Martines var inbokade för Sommarlov, men redaktionen valde att avboka dem av säkerhetsskäl.

- Vi drog redan av egen kraft fullt hus utan artister under den största semesterperioden, och när vi såg hur Gröna Lund och Liseberg överbelastades efter deras besök, blev beslutet som vi tog i samråd med killarnas management, inte så svårt.

- Sommarlov mäktar inte med hur många besökare som helst på Sommarlovsområdet som är en öppen plats - och att samtidigt garantera säkerheten för både vår publik och våra medverkanden, säger hon.

Publikbild från Sommarlov.

Malin Olsson och Oscar Zia framför den härliga Sommarlovspubliken. (foto: Anna-Maria Nildén)

Varför är programmet så populärt?

- Jag tror det är en mix. De tre olika programledarkaraktärerna, den somriga känslan, interaktionen med tittarna och framförallt för att allt kan hända på Sommarlov, säger Anna-Maria Nildén, och tillägger:

- Som tittare i år har du till exempel haft möjlighet att komma till programmet och flyga vår linbana Blixbanano, som tittarna döpte den till, som går från ett torn på kullen och landar på busstaket. Sommarlov har dessutom byggt upp en stark tradition - de som är sju år idag har levt med detta livekonceptet av Sommarlov hela sina liv.

Petter Bragee menar att Sommarlov är extra viktigt i SVT:s utbud:

- Ja, att ha besökt Scaniabadet, träffat idolerna och lekt tillsammans med vår fanatastiske publikvärd Erik Björkheim, knyter publiken närmare Barnkanalen.

Bolibompadraken

Populär! (foto: Peter Larsson)

Sommarlov betyder mycket

Anna-Maria Nildén berättar att responsen från publiken är otrolig.

- Jag har aldrig i någon annan produktion fått så många publikreaktioner som fått mig att ramla av stolen. Sommarlov betyder mycket för så många barn i Sverige, för vissa barn som har det svårt blir Sommarlov en oas och andningsbubbla, för andra barn är det bara härlig underhållning.

Redaktionen svämmar bokstavligen över av brev, teckningar och pyssel från barn runtom i Sverige som engagerar sig i programmets Sommarlovsvärld där temat har varit Superhjältesommar, med undertonen "alla kan göra skillnad".

- Det värmer enormt att se hur barnen engagerar sig och gör skillnad i sin vardag som de rapporterar in till oss - och de själva blir medvetna om att deras handlingar och specialkunskaper kan användas till något bra och göra skillnad för dem själva eller sin omgivning, berättar hon.

Populära programledare dansar.

Populära programledare dansar. (foto: Peter Larsson)

Barnkanalen-event

Måndagen den 1 augusti anordnades ett Barnkanalen-event efter sändningen på Scaniabadet tillsammans med Sommarlov, Morgonshowen och Bolibompadraken.

Kön ringlar lång för att komma in på Scaniabadet.

Kön ringlar lång... Två timmars väntan för att få en autograf från favoritprogramledarna när SVT anordnade ett Barnkanalenevent den 1 augusti. (foto: Anna-Maria Nildén)

Barnkanalen mötte runt 1500 barn med föräldrar under dagen och på plats fanns, förutom Draken, flera av Barnkanalens programledare: Fredrik Svensson (ny programledare för Morgonshowen), Doreen Månsson (Morgonshowen samt aktuell med appen Doreens visor), Markus Granseth (Morgonshowen) samt Sommarlovs tre programledare Malin Olsson, Alex Hermansson och Angelika Prick.

- På eventet fick Sommarlovspubliken dansa Drakdansen och Sommarlovs Superhjältedans, prata med sina idoler, få autografer och så bjöds det på saft och kakor, berättar Anna-Maria Nildén.

Barnen fick träffa sina idoler och få autografer.

Barnen fick träffa sina idoler och få autografer.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör