15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
VD Hanna Stjärne intervjuas i Kulturnyheterna.

VD Hanna Stjärne intervjuas i Kulturnyheterna. (foto: SVT)

Publicerad 9 augusti 2016 07:00 - Uppdaterad 9 augusti 2016 14:18

VD: "Inför journalistiskt sändebud i FN"

SVT:s VD Hanna Stjärne stödjer Reportrar utan gränsers förslag att FN ska tillsätta ett journalistiskt sändebud.

- Nu har Sverige en unik chans att verkligen ta den här frågan på allvar. Med en plats i säkerhetsrådet kan Sverige också driva frågor om journalisters säkerhet, säger Hanna Stjärne.

I slutet av juni blev det klart att Sverige blev invald i FN:s säkerhetsråd.

Reportrar utan Gränser har tillsammans med andra medieaktörer lagt fram ett förslag om att FN ska tillsätta ett särskilt sändebud med fokus på frågor som rör journalisters säkerhet.

VD Hanna Stjärne menar att Sverige bör använda platsen för att förbättra pressfriheten i världen.

Mandat och resurser

- Ett sådant sändebud bör utrustas med mandat och resurser för att verkligen kunna bidra till att de välformulerade högtidsord som regelmässigt uttalas i olika FN-resolutioner blir verklighet, säger Hanna Stjärne.

- I Sverige firar vi i år att vi haft pressfrihet i 250 år. Det här skulle kunna vara ett sätt för regeringen att få upp den här frågan på en internationell agenda. Journalister ska faktiskt inte behöva bli mördade för att de gör sitt jobb.

Fri och oberoende journalistik

Hon skriver i SVT-bloggen:

”Ett av argumenten för den svenska kandidaturen var att Sverige vill lyfta fram mänskliga rättigheter. En grundläggande förutsättning för demokratisk utveckling är fri och oberoende journalistik. Samtidigt förvärras situationen för journalister runt om i världen. Under de senast tio åren har 787 journalister dödats i tjänsten, enligt Reportrar utan gränser. Presskortet, som en gång i tiden var ett skydd, har förvandlats till en måltavla.”

Hot mot journalister i Sverige

Hoten mot journalister har även ökat i Sverige. En undersökning som Sveriges Radio och Tidningsutgivarna låtit göra tidigare i år visade att en tredjedel av journalisterna i Sverige hotats under de senaste tolv månaderna.

Fakta:

Kampanjen för att FN ska ta upp journalisters säkerhet stöds av World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), United Nations Correspondents Association (UNCA), Human Rights Watch, Committee to Protect Journalists, the James W. Foley Legacy Foundation, International Women’s Media Foundation (IWMF), Rory Peck Trust samt tidningarna The Hindu, Bangkok Post, Grupo RBS, The New York Times, Manoramaonline, USA Today, VK Media, ABP, JP Politiken, Jagran, Mediahuis, NewsBrands Ireland, The Irish Times, Helsingin Sanomat och Kristelight Dagblad.

(Källa: Journalisten)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör