6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per-Anders Broberg, vd Utgivarna.

Per-Anders Broberg, vd Utgivarna.

Publicerad 9 augusti 2016 06:53 - Uppdaterad 9 augusti 2016 13:44

Mediechefer: "Vi kan inte acceptera att pressfriheten hotas"

Sju mediechefer från Utgivarnas styrelse skrev den 31 juli ett gemensamt debattinlägg i Expressen att Sverige tydligt och högljutt måste markera sitt stöd för yttrandefriheten i Turkiet.

– Det som sker i Turkiet är ett dramatiskt och oacceptabelt angrepp på press- och yttrandefriheten, säger VD Hanna Stjärne.

130 medier har tystats i Turkiet de senaste veckorna. Radio- och tv-stationer, nyhetsbyråer, dagstidningar, tidskrifter och bokförlag har stängts eller släckts ned. Samtidigt har närmare 100 journalister gripits eller frihetsberövats.

Situationen i Turkiet har, enligt många bedömare, aldrig varit värre. Och detta i ett land som redan före kuppförsöket placerades på plats 151 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, skriver mediecheferna i ett gemensamt debattinlägg på Expressen Debatt 31 juli, och fortsätter:

"Pressfrihet och yttrandefrihet är grundbultarna i en fungerande demokrati. När president Erdogan nu utfärdar arresteringsorder mot journalister och stänger ned fria medier får det konsekvenser långt utöver de som drabbas direkt. Även för de medier som inte stängts ned blir det hårdnande klimatet tydligt och kännbart. Utrymmet för kritik och kritisk granskning minskar. Självcensuren ökar. Möjligheterna till fri och oberoende journalistik rycks bort.

Detta kan vi inte acceptera. Pressfrihet och yttrandefrihet är en förutsättning för en demokrati".

Oacceptabel utveckling

– Det som sker i Turkiet är ett dramatiskt och oacceptabelt angrepp på press- och yttrandefriheten. Massavstängningarna av medier riskerar också att skrämma journalister till tystnad och riva ner det värn för ett öppet och demokratiskt samhälle som journalistiken är. Därför kräver vi, Sveriges samlade publicister i Utgivarna, att Sverige och EU gör mediernas frihet till en av sina viktigaste prioriteringar – omedelbart, säger vd Hanna Stjärne.

Uppmanar till kraftfullt agerande

Mediecheferna uppmanar såväl EU som den svenska regeringen att kraftfullt agera i frågan:

”Utrikesminister Margot Wallström, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, ministern för internationellt samarbete Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven måste alla – var för sig och inom ramen för EU-samarbetet – agera. Våra svenska politiker får inte vara tysta när grundläggande demokratiska principer sätts ur spel på det sätt som nu sker i Turkiet. Margot Wallströms uttalande i går är förstås bra. Men det räcker inte. Sverige måste tydligt och högljutt markera sitt stöd för yttrandefrihet i Turkiet.”

Undertecknare är:

  • Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen
  • Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
  • Per-Anders Broberg, vd Utgivarna
  • Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige
  • Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter
  • Hanna Stjärne,  vd Sveriges Television
  • Christel Tholse Willers, vd UR

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör