19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nima Sarvestani vid prisutdelningen i Monte Carlo

Nima Sarvestani vid prisutdelningen i Monte Carlo. (foto: Nils Hanson)

Publicerad 17 juni 2016 08:27 - Uppdaterad 20 juni 2016 21:10

Dokumentären "De som sade nej" vann Guldnymfen i Monte Carlo

SVT-dokumentären "De som sade nej" vann på torsdagskvällen Guldnymfen - en av tv-världens finaste priser - i kategorin Current affairs vid TV-festivalen i Monte Carlo.

- Jag är så glad att De som sade nej vann. Priset hjälper oss så att vi aldrig glömmer alla dem som mördades, sa Nima Sarvestani.

Dessutom vann den norska dokumentären ”Drone” i kategorin News Documentary och dokumentären ”Gambling Extinction” furst Rainers specialpris.

SVT är samproducent till samtliga tre dokumentärer.

I dokumentärfilmen "De som sade nej" som sändes i Dox i höstas berättar ögonvittnen om den glömda sommaren då tusentals politiska fångar slaktades av prästerskapet i Iran efter den islamiska revolutionen 1979. Trots omfattande bevisning sitter bödlarna kvar vid makten. Ingen har ännu ställts till svars för massmordet.

Dokument Utifrån

Den norska dokumentären ”Drone” har visats i SVT:s Dokument utifrån med namnet ”Död på distans”. Dokumentären handlar om USA:s användande av obemannade drönare mot Pakistan och sändes i SVT i maj 2014.

”Gambling on Extinction”, eller "De sista elefanterna" som den hette på svenska sändes i Dokument utifrån 2014. Dokumentären handlar om den illegala marknaden som driver på utrotningen av elefanterna.

Orädda och duktiga filmare

- Stort grattis till alla vinnare! Det här är naturligtvis jätteroligt både för dem och för oss på SVT. Vi behöver orädda och duktiga filmare som gör världen lite mer begriplig. Det här visar att vår satsning på kvalitet lönar sig, säger Axel Arnö, ansvarig projektledare på SVT Dokumentär.

Priserna delades ut vid den 56:e TV-festivalen i Monte Carlo, som arrangerades 12-16 juni.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör