15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Taggade inför hösten. Charlotte Hellström (SVT), Ceylan Holago (MKC), Lotten Bruun Esselin (SVT) och Dani Ruz (MKC).

Taggade inför hösten. Charlotte Hellström (SVT), Ceylan Holago (MKC), Lotten Bruun Esselin (SVT) och Dani Ruz (MKC). (foto: Luz Miranda)

Publicerad 16 juni 2016 07:00 - Uppdaterad 17 juni 2016 08:30

SVT startar dokumentärfilms-klubb i Botkyrka

När unga människor i Botkyrka fick formulera vad de ville ha mer av var svaret enkelt: Dokumentärfilm.

Därför inleder nu SVT Dokumentär och Mångkulturellt centrum ett helt nytt samarbete. I september drar ”Dokumentärfilmsklubben” igång.

- De unga vi träffar här i området vill ha berättelser, de vill ta del av andra människors liv och se grejer som händer i världen. Och gärna på storbild, säger Dani Ruz som är producent på Mångkulturellt centrum (MKC).

Ungdomspanel

Idén att starta en dokumentärfilmsklubb föddes i våras när ATV Stockholm hade ett möte för chefer och projektledare i MKC:s lokaler i centrala Fittja i Botkyrka kommun.

På plats fanns även en ungdomspanel som berättade om vilka av SVT:s program de tittade på. Det visade sig att de nästan inte tittade på SVT överhuvudtaget, förutom just dokumentärfilm som många var intresserade av.

160 olika länder

I Botkyrka kommun bor det människor från ungefär 160 olika länder och det talas cirka 100 olika språk. Genom ”Dokumentärfilmsklubben” skapas nu en mötesplats bara några minuters promenad från Fittja centrum där filmälskare kan se dokumentärer och träffa upphovsmän och medverkande.

- Det är kul att sådana här lite formella möten kan leda till något praktiskt och konkret. Det är när man träffar varandra på riktigt som det händer något, säger Ingemar Persson, chef för SVT Dokumentär.

Charlotte Hellström och Lotten Bruun Esselin från SVT Dokumentär planerar höstens program tillsammans med Dani Ruz och Ceylan Holago från Mångkulturellt centrum.

Charlotte Hellström och Lotten Bruun Esselin från SVT Dokumentär planerar höstens program tillsammans med Dani Ruz och Ceylan Holago från Mångkulturellt centrum. (foto: Silvana Hermiz)

Förhandsvisning

Dokumentärfilmsklubben är gratis, och den kommer att äga rum varje fredag före löning med start 23 september. Förhoppningen är att några av SVT:s dokumentärfilmer får sin förhandsvisning på klubben i Fittja.

- Jag hoppas att fler människor kommer att upptäcka alla grymma dokumentärfilmer SVT erbjuder, och att vi träffar en ny publik som inte automatiskt söker upp SVT. Och säkerligen kommer en eller annan ny berättelse att dyka upp på plats, säger Charlotte Hellström, projektledare på SVT Dokumentär.

- Det känns som att det kan bli en genuin mötesplats, eftersom vi verkligen lyssnat på vad folk vill ha och skapat något utifrån det. Jag hoppas det blir en fet plats att hänga på, säger Dani Ruz, producent på MKC.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör