7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Riksnyheterna

(foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 14 juni 2016 18:29 - Uppdaterad 15 juni 2016 16:33

Nyheterna bygger nytt för att möta publikens behov på olika plattformar

SVT Nyheters nya organisation, som sjösätts vid årsskiftet, ska bättre tillgodose publikens skilda behov på olika plattformar.

Bakgrunden till omorganisationen är förändringar i omvärlden och hur publiken vill ta del av nyheter samt en omfattande analys av dagens organisation, skriver Anne Lagercrantz, divisionschef för Nyheter och Sport, på SVT-bloggen.

Ulf Johansson, riksnyhetschef, ansvarar för att driva omorganisationen tillsammans med förändringsledare Karin Hübinette.

Fyra nya roller har i dagarna utannonserats; tre nyhetschefer med ansvar för online, broadcast, och planering, samt en administrativ chef. Dessutom kommer en projektledare som ska säkra att SVT har framtidens kompetenser att rekryteras.

Större autonomi

Anne Lagercrantz

Anne Lagercrantz

- Den nya organisationen innebär en större autonomi för online- kontra broadcast-delarna. Vi lämnar idén med en mediedirigent som ansvarar för samtliga SVT Nyheters plattformar och kommer att rekrytera chefer med större självständighet och tydligare ansvar, säger Anne Lagercrantz.

För att minska antalet beslutspunkter slås dagens planeringsdel och insamlingsdel (där reportrar samlas) ihop.

Onlinedelen ansvarar för den snabba nyhetsuppdateringen.

Förflyttning

- Jag är uppriktigt stolt över den förflyttning som skett bara senaste halvåret. Vår reaktionsförmåga är stärkt tack vare förändrad bemanning och skickliga medarbetare. Ett exempel är bevakningen av den förfärande utvecklingen efter terrorattentatet mot en gayklubb i Florida. Vi är igång snabbt och liverapporterar med text och rörlig bild timme efter timme. Vi går från det globala till det lokala.

Riksnyheterna

(foto: Mats Carlsson-Lénart)

Ett annat exempel som Anne Lagercrantz nämner är Muhammed Alis död den 3 juni.

- Beskedet om Muhammed Alis död når oss tidigt en lördag morgon under en långhelg. SVT Nyheter sänder först live timme efter timme med kunniga gäster. I ett nära samarbete tar sedan expertredaktionen på SVT Sport vid.

Specialistkunskap

Anne Lagercrantz menar att omorganisationen vill värna inte bara den snabba journalistiken utan också den fördjupande.

- Vi ska värna specialistkunskap och fortsätta knyta ihop det globala, det nationella och det lokala perspektivet i vår journalistik. Specialistkunskapen omfattar förmågan att förstå publikens behov vid olika tillfällen och på olika plattformar och vi behöver ytterligare stärka vår digitala kompetens.

- Våra stora tablålagda sändningar, som Rapport, Aktuellt och Gomorron samlar en stor och viktig publik. Men det är en ålderstigen publik, och allt fler väljer att ta del av nyheter digitalt och on demand.

Kartlägga kompetens

I ett omfattande projekt ska nu Nyheterna kartlägga vilken kompetens som redan finns på redaktionen och vilken som kommer krävas i framtiden samt satsa på vidareutbildning.

De nya cheferna ska vara tillsatta i höst, och den nya organisationen planeras att vara igång fullt ut efter årsskiftet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör